Τι χρωστάει το Δημόσιο και σε ποιους

Τι χρωστάει το Δημόσιο και σε ποιους
Eurokinissi

Τα 4,4 δισ. ξεπερνούν τα χρεωστούμενα σε προμηθευτές του Δημοσίου, ενώ παράλληλα έχει κηρυχθεί στάση πληρωμών, με πάγωμα επιστροφών φόρων, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ως και τα τα 4 χρόνια, όπως αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

«Από τη στιγμή που στον “αέρα” βρίσκονται εκατοντάδες οδικά, σιδηροδρομικά, λιμενικά, αποχετευτικά έργα, έργα υγείας και επιχειρηματικά σχέδια, λόγω της στάσης πληρωμής από το ελληνικό Δημόσιο, μπορεί κανείς να αντιληφθεί την κατάσταση που επικρατεί στα λογιστήρια.Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς αποτελεί καθημερινό πονοκέφαλο για τις διοικήσεις τους, η εξεύρεση πόρων. Στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί 2,3 δισ. ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων στις 29 Μαΐου και τις 2 Ιουνίου. Είναι άγνωστο όμως εάν το υπουργείο Οικονομικών θα καταφέρει να βρει περίπου 900 εκατ. ευρώ για να τα δώσει στο υπουργείο Εργασίας» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Τα υπόλοιπα θα καταφέρουν να τα συγκεντρώσουν τα ταμεία, τα οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, βρίσκονται υπό κατάρρευση λόγω της σημαντικής μείωσης των εσόδων τους και της κρατικής επιχορήγησης, σημειώνεται.

«Είναι ενδεικτικό ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους εμφανίζουν πρωτογενές έλλειμμα ύψους 349 εκατ. ευρώ (από πρωτογενές πλεόνασμα 798 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014). Στο ίδιο διάστημα παρατηρείται διόγκωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, που ξεπερνούν τα 4,4 δισ. ευρώ, εξαιτίας της εσωτερικής στάσης πληρωμών. Οι οφειλές, όμως, του Δημοσίου είναι πολύ μεγαλύτερες. Και αυτό διότι στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές του Δημοσίου των τελευταίων 90 ημερών, διάστημα στο οποίο επιδεινώθηκε η κατάσταση της οικονομίας. Συγκεκριμένα, ληξιπρόθεσμες θεωρούνται οι υποχρεώσεις προς τρίτους που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής».

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το κράτος χρωστάει σε προμηθευτές του τα εξής:

• Αμεσες Οφειλές υπουργείων 274 εκατ. ευρώ

• Οφειλές Τοπικής Αυτοδιοίκησης 319 εκατ. ευρώ

• Οφειλές Ταμείων 2,008 δισ. ευρώ, εκ των οποία τα 1,38 δισ. ευρώ οφείλονται από τον ΕΟΠΥΥ και από το ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων 382 εκατ. ευρώ

• Οφειλές Νοσοκομείων 903 εκατ. ευρώ

• Οφειλές νομικών προσώπων 237 εκατ. ευρώ

• Εκκρεμείς επιστροφές φόρων 688 εκατ. ευρώ

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η αγορά έχει επιβαρυνθεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους με επιπλέον 717 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το ποσό που χρωστούσε το Δημόσιο στα τέλη του 2014. Σύμφωνα με εκθέσεις, το ποσοστό των επισφαλειών που αναγκάζονται κάθε χρόνο να διαγράφουν οι εταιρείες στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στο 10% περίπου των ετήσιων εσόδων τους, όταν στο εξωτερικό το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 3%.

Δημοφιλή