Πάρτε μια πρώτη γεύση από το Φεστιβάλ Αθηνών, μια εβδομάδα πριν την επίσημη έναρξη

Πάρτε μια πρώτη γεύση από το Φεστιβάλ Αθηνών, μια εβδομάδα πριν την επίσημη έναρξη
AEF

Το φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί φέτος μια πραγματικά ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας του εικαστικού-φωτογράφου Βασίλη Βρεττού, στην οποία γνωστά ή άγνωστα πρόσωπα σκηνοθετούν τον εαυτό τους και ο φωτογραφικός φακός τους απαθανατίζει. Ο κάθε ένας από τους πρωταγωνιστές συνοδεύει την σκηνοθετική του επιλογή με ένα επεξηγηματικό κείμενο: Γιατί διάλεξε να φωτογραφηθεί έτσι; Ποια αντικείμενα επέλεξε για να τον/την περιβάλλουν; Ποια πτυχή του εαυτού του θέλησε να αναδείξει; Υπάρχει κάποιο κρυμμένο μήνυμα;

Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα θα έχετε την ευκαιρία να το δείτε στην έκθεση «Mise en Abyme / Ο εαυτός μέσα στον εαυτό» που θα φιλοξενηθεί στην Πειραιώς 260, από τη 1 Ιουνίου ως τις 31 Ιουλίου.

Πώς ξεκίνησε η όλη σύλληψη;

Ο Βασίλης Βρεττός, καλλιτέχνης μ’ ένα σχεδόν εμμονικό ενδιαφέρον για την backstage αποτύπωση των πραγμάτων, είχε την εξής ανατρεπτική ιδέα: αντί να σκηνοθετήσει ο ίδιος –ως είθισται- τα μοντέλα του για τη φωτογράφιση, ζήτησε από αυτά να ορίσουν το σκηνοθετικό πλαίσιο. Η σύλληψη αυτή ενθουσίασε την Ίριδα Κρητικού – που επιμελείται την έκθεση – η οποία και πρότεινε μια επιλογή προσώπων που προέρχονται από το χώρο των παραστατικών και εικαστικών τεχνών, αλλά και από τον ευρύτερο πνευματικό κόσμο. Ανάμεσά τους συναντά κανείς γνωστούς ηθοποιούς, σκηνοθέτες, ζωγράφους, συγγραφείς, τραγουδιστές, μουσικούς. Δεδομένου μάλιστα ότι αρκετά από τα πρόσωπα αυτά έχουν συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ Αθηνών τα τελευταία χρόνια (Νίκος Καραθάνος, Αγγελος Παπαδημητρίου, Δημήτρης Καρατζάς, Λυδία Φωτοπούλου, Εύα Μανιδάκη, Γιώργος Γλάστρας και άλλοι), ο χώρος της Πειραιώς 260 θεωρήθηκε ο πλέον ενδεδειγμένος για την πραγματοποίηση της έκθεσης.

Στα έργα της ενότητας που δημιουργήθηκαν ειδικά για το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών, οι πρωταγωνιστές εμφανίζονται σε ρόλους – έκπληξη που ξαφνιάζουν, διασκεδάζουν και συγκινούν τον θεατή. Οι ήρωες της ενότητας που επιλέχθηκαν για πολλούς, διαφορετικούς λόγους από τον καλλιτέχνη και την επιμελήτρια της έκθεσης, επαναδομούν τη συμβατή ταυτότητά τους, σκηνοθετώντας μια επιθυμία, ένα όνειρο ή μια φαντασίωση, που ενδεχομένως αποκαλύπτει ένα άγνωστο και σκιώδες κομμάτι της προσωπικότητάς τους στο θεατή.

Γύρω στα 40 σκηνοθετημένα πορτραίτα θα αποτελέσουν το σώμα της έκθεσης (επισυνάπτονται τρία από αυτά - ο Νίκος Καραθάνος, ο Άγγελος Παπαδημητρίου, ο Στέλιος Ταχιάτης) ενώ θα κυκλοφορήσει και ειδική έκδοση.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Δημοφιλή