Αξίζει να σωθεί το παραθαλάσσιο θέρετρο-φάντασμα των Ναζί;

Αξίζει να σωθεί το παραθαλάσσιο θέρετρο-φάντασμα των Ναζί;

Ο Χίτλερ είχε προγραμματίσει να γίνει το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο θέρετρο που δημιουργήθηκε ποτέ. Βρίσκεται στην ακτή του νησιού Rugen στη Βαλτική Θάλασσα και διαθέτει 10.000 δωμάτια με θέα στη θάλασσα.

Σήμερα ότι απομένει από το Prora είναι τα «αρχιτεκτονικά λείψανα» του Τρίτου Ράιχ καθώς στη Γερμανία έχει προκληθεί μεγάλη διαμάχη αν τα κτήρια που συνδέονται με τη ναζιστική Γερμανία θα πρέπει να παραμείνουν αναξιοποίητα και να σαπίσουν με το πέρας των ετών ή να δοθούν σε κάποιον ιδιώτη για να «ζωντανέψουν».

Χτίστηκε μεταξύ του 1936 και του 1939 με εντολή του Χίτλερ σαν μέρος του προγράμματος τους "Kraft durch Freude"-KdF (Ενδυνάμωση μέσω της Διασκέδασης). Σκοπός του ήταν να παρέχει αναψυχή στους Γερμανούς εργάτες, καθώς και η εξάπλωση της προπαγάνδας των Ναζί. Οι ντόπιοι το αποκαλούν «Κολοσσό».

Το συγκρότημα αποτελείται από οκτώ ολόιδια κτίρια που απέχουν σχεδόν 150 μέτρα από την παραλία. Για την κατασκευή του εργάστηκαν επί τρία χρόνια τουλάχιστον 9.000 άτομα.

Στον τέλος του Β ' Παγκοσμίου Πολέμου, πέρασε στα χέρια της Ανατολικής Γερμανίας με αποτέλεσμα η κατάσταση των κτιρίων να χειροτερεύει καθώς κανείς δεν ήθελε να τα αξιοποιήσει.

Εδώ και μια δεκαετία, δεκάδες σχεδιαστές και αρχιτέκτονες ενδιαφέρονται να μετατρέψουν το εγκαταλελειμμένο χώρο σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα.

Le colosse de Prora: un hôtel nazi de luxe

Δημοφιλή