Γιούνκερ: Ο Βαρουφάκης δεν βοηθά τη διαδικασία. Εμπιστεύομαι τον Τσίπρα, όχι το κόμμα του

Γιούνκερ: Ο Βαρουφάκης δεν βοηθά τη διαδικασία. Εμπιστεύομαι τον Τσίπρα, όχι το κόμμα του
European Commission President Jean-Claude Juncker, right, welcomes Greece's Prime Minister Alexis Tsipras upon his arrival at the European Commission headquarters in Brussels Friday, March 13, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
European Commission President Jean-Claude Juncker, right, welcomes Greece's Prime Minister Alexis Tsipras upon his arrival at the European Commission headquarters in Brussels Friday, March 13, 2015. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
ASSOCIATED PRESS

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, δεν βοηθά στη διαδικασία, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ και στην αρθρογράφο του Euro2day.gr, Αγγελική Παπαμιλτιάδου.

Επιπρόσθετα, ο κ. Γιούνκερ, ερωτηθείς για το εάν εμπιστεύεται τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον χαρακτήρισε πολύ συμπαθητικό και εποικοδομητικό ως άτομο, σημειώνοντας ότι έχει φιλικές σχέσεις μαζί του. «Ναι, τον εμπιστεύομαι. Αν προέκυπτε η αίσθηση μεταξύ των άλλων ηγετών ότι δεν μπορεί κάποιος να τον εμπιστευτεί, αυτό θα ήταν μειονέκτημα κι έτσι ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι ο κόσμος πρέπει να έχει αποδείξεις ότι είναι έμπιστος», είπε, τονίζοντας ωστόσο ότι εμπιστευόταν και τον Αντώνη Σαμαρά και «δεν τον πρόδωσε ποτέ».

Παρόλα αυτά, ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι κανονικό κόμμα. «Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό, τον εμπιστεύομαι αλλά δεν εμπιστεύομαι το κόμμα του γιατί είναι ένα μείγμα πολλών τάσεων».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εκτίμησε ότι η Ελλάδα πρέπει να οργανωθεί για να πληρώσει τον Ιούνιο το ΔΝΤ, που θα παραμείνει «παρόν» στις συμφωνίες και τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει το αργότερο στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου, καθώς ότι τάσσεται υπέρ συνολικής συμφωνίας τώρα- αφήνοντας όμως ανοικτό παράθυρο για εφαρμογή κάποιων μέτρων το φθινόπωρο- με την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες όπως έχει κάνει στο παρελθόν.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Κομισιόν δεν απαιτεί παράλογα πράγματα. «Οι υπόλοιποι θεσμοί είναι ελεύθεροι να σκεφτούν και να εγείρουν τις δικές τους απαιτήσεις. Σε ό,τι αφορά την Κομισιόν [οι απαιτήσεις της] δεν είναι παράλογες, αν και είναι δύσκολο να εκπληρωθούν από την Ελλάδα» σημείωσε. Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ότι έχει ένα «τελείως άναρχο σύστημα στο ΦΠΑ» που πρέπει να αναδιαρθρωθεί. Αναφορικά στο ΦΠΑ, είπε ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να αυξήσει τα δημοσιονομικά έσοδα και «η μεταρρύθμιση που προτείνεται από τους Έλληνες δεν το κάνει αυτό. Το κέρδος θα έπρεπε να είναι γύρω στο 1% του ΑΕΠ και δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο». Χαρακτήρισε υπερβολικά δαπανηρό το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα και σημείωσε ότι για να ολοκληρωθεί η συμφωνία πρέπει η ελληνική πλευρά να είναι όσο πιο ακριβής γίνεται στο ΦΠΑ, όσο πιο ακριβής γίνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα και στο σύστημα των πρόωρων συντάξεων. Παράλληλα, έκανε λόγο για παρουσία ολιγαρχών, μονοπώλια που πρέπει να σπάσουν και δομές που πρέπει να καταστραφούν.

Σχετικά με συμφωνία την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, είπε ότι κάνει τα πάντα για να συμβεί. Επίσης, αναφέρθηκε και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι ο ίδιος αποκλείει μια ελληνική χρεοκοπία, αν και ο Σόιμπλε έχει πει ότι δεν μπορεί να το κάνει. «Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι οι Έλληνες, ανεξάρτητα από πρωθυπουργό, προσπαθούν να ρίξουν όλη την ευθύνη για την αποτυχία στις πλάτες των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Αυτό δεν ισχύει».

«Ο Τσίπρας έχει δίκιο στο ότι είμαι φίλος της Ελλάδας, δεν έχει δίκιο όταν λέει ότι είμαι ο μόνος, αλλά είμαι σύμμαχος της Ελλάδας...είμαι λοιπόν ανοιχτά υπέρ των Ελλήνων, αλλά μερικές φορές οι Έλληνες κάνουν τη ζωή των φίλων τους πολύ δύσκολη» πρόσθεσε.

Δημοφιλή