Το κυνήγι μαγισσών στη Παπούα Νέα Γουινέα, οι στυγερές δολοφονίες και τα πραγματικά αίτια πίσω από αυτές

Το κυνήγι μαγισσών στη Παπούα Νέα Γουινέα, οι στυγερές δολοφονίες και τα πραγματικά αίτια πίσω από αυτές

Κυνήγι μαγισσών τον 21ο αιώνα...Κι όμως. Συμβαίνει στην Παπούα Νέα Γουινέα όπου πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν πως υπάρχουν μάγισσες και συχνά τις κατηγορούν για οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει σε μια κοινότητα ή ένα χωριό, όπως φαίνεται μάλιστα και στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον βίντεο της Deutsche Welle. Μάλιστα πολλές γυναίκες πέφτουν θύματα επιθέσεων ή ακόμη και δολοφονιών ακριβώς εξαιτίας αυτής της «κοινής πεποίθησης» η οποία όμως φαίνεται να έχει βαθύτερα αίτια τα οποία δεν σχετίζονται καθόλου με πεποιθήσεις και προκαταλήψεις...

Πριν λίγες μέρες, μια ακόμη γυναίκα, η οποία κατηγορήθηκε πως ήταν μάγισσα, έπεσε θύμα δολοφονίας και σύμφωνα με οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, ο «βίαιος θάνατος της Misila αναδεικνύει την αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτές τις μαζικές επιθέσεις κατά όσων κατηγορούνται ως μάγοι ή κυρίως μάγισσες».

Η Misila, τον περασμένο Ιανουάριο ήταν μια από τις τέσσερις γυναίκες οι οποίες γλύτωσαν από βέβαιο θάνατο. Οι κάτοικοι της περιοχής Engra, τις θεώρησαν υπεύθυνες για τους θανάτους από μαγουλάδες που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Οι αποκεφαλισμοί με ματσέτα και τσεκούρια

Σύμφωνα με τον αστυνομικό που ανέλαβε την διενέργεια της έρευνας για την υπόθεση, η Misila κατηγορήθηκε πως εξασκούσε μαύρη μαγεία εξαιτίας της οποίας προκλήθηκαν οι θάνατοι στο χωριό. Αν και αρχικά γλύτωσε από τους οργισμένους κατοίκους τελικά δεν κατάφερε να τους αποφύγει με αποτέλεσμα να πέσει θύμα δολοφονίας. Προτίθεται μάλιστα να υποβάλλει αίτημα στο κοινοβούλιο ώστε να εγκριθεί ένα ποσό που θα του επιτρέψει να μεταβεί στο χωριό μαζί με 12 αστυνομικούς και έναν ιατρό, ώστε να γίνει εκταφή της σορού του Misila, να διενεργηθεί ιατροδικαστική εξέταση. «Στόχος μας είναι να συλλάβουμε τους δολοφόνους», αφού ο αστυνομικός πιστεύει πως πρόκειται για φόνο που τελέστηκε από μια ομάδα ατόμων, αλλά και να αποκαλυφθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και όσοι τους υποστηρίζουν ή τους καλύπτουν.

Δυστυχώς όμως αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά περιστατικά που έχουν καταγραφεί. Το 2013 άνδρες με πιστόλια, ματσέτες και τσεκούρια εισέβαλαν σε μια καλύβα, τις έβαλαν φωτιά αφού πρώτα απομάκρυναν τις τέσσερις γυναίκες που βρίσκονταν μέσα. Τη μια εξ αυτών την αποκεφάλισαν τη δε μεγαλύτερη αδερφή της και τις δύο ανιψιές της, τις χαράκωσαν δεκάδες φορές με μαχαίρια και αφέθηκαν ελεύθερες μόνο μετά από διαπραγματεύσεις με την αστυνομία.

Ποια είναι η αιτία αυτής της επιθετικότητας

Και αυτή η υπόθεση, εντάσσεται στο κυνήγι μαγισσών στο οποίο επιδίδονται κάτοικοι της Παπούα Νέα Γουινέα. Ειδικοί μάλιστα αναφέρουν πως σε αυτό το νησί των 7εκατ. Κατοίκων, με τις 800 διαφορετικές διαλέκτους, το κυνήγι μαγισσών έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και τα περιστατικά δολοφονιών, απαγωγών και βασανισμών είναι όλο και περισσότερα.

Αντικειμενική και κοινά αποδεκτή απάντηση στα όσα συμβαίνουν δεν υπάρχει. Η πλειοψηφία στην Παπούα Νέα Γουινέα φαίνεται να απλά να μην θέλει να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις της, κάτι που φαίνεται και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Υπάρχει όμως και μια άλλη εξήγηση που έχει συζητηθεί τα τελευταία χρόνια, και θέλει τον φθόνο να είναι το βασικό κίνητρο των δραστών αυτών των επιθέσεων. Αυτό καθώς το χάσμα μεταξύ όσων κερδίζουν όλο και περισσότερα ξεφεύγοντας από τη φτώχεια και την ανέχεια- κυρίως εξαιτίας των κερδών από τα έργα εξόρυξης που εκπονούνται σε κάποιες περιοχές- και όσων συνεχίζουν να ζουν με τα λίγα.

Οι πιέσεις πάντως προς τις αρχές αυξάνουν το τελευταίο διάστημα καθώς όπως και ο αριθμός των περιστατικών βίας που καταγράφονται σε βάρος γυναικών. Σημειώνεται πως στην Παπούα Νέα Γουινέα, το 1971 πέρασε «νόμος» ο οποίος προβλέπει την επιβολή μειωμένων ποινών για όσους επιτίθενται ή δολοφονούν κάποιον ή κάποια, βασιζόμενοι στην πεποίθησή τους πως τα θύματά τους είχαν επιδοθεί σε μαύρη μαγεία. Ο νόμος βέβαια, τροποποιήθηκε προς το αυστηρότερο το 2013 αλλά αυτό δεν σημαίνει πως άλλαξαν το ίδιο εύκολα και οι βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις και αντιλήψεις των κατοίκων της Παπούα Νέα Γουινέα.

Με πληροφορίες από Huffington Post US,Independent, DW

Δημοφιλή