Με μια σοκαριστική καμπάνια, οι γυναίκες της Χιλής διεκδικούν το δικαίωμα στην άμβλωση

Με μια σοκαριστική καμπάνια, οι γυναίκες της Χιλής διεκδικούν το δικαίωμα στην άμβλωση

Μια έγκυος γυναίκα βρίσκεται εντός ενός πολυόροφου κτηρίου. Ανεβαίνει τη σκάλα, αφού πρώτα σιγουρευτεί πως δεν υπάρχουν κάμερες παρακολούθησης. Κάποια στιγμή φτάνει στην κορυφή της σκάλας. Στέκεται για λίγο και μετά πέφτει προς τα πίσω...Μια συμπατριώτισσα της, βρίσκεται στο σπίτι της και καταστρέφει με μαχαίρι το ένα από τα τακούνια. Στη συνέχεια βγαίνει στο δρόμο, περπατά μέχρι που το τακούνι σπάει και η ίδια πέφτει πάνω σε έναν πυροσβεστικό κρουνό. Τραυματίζεται στην κοιλιά και είναι και αυτή έγκυος...και στις δύο περιπτώσεις οι γυναίκες επιχείρησαν να προκαλέσουν τον τερματισμό της κύησης.

Οι σκηνές, με πρωταγωνίστριες γυναίκες στη Χιλή αποτελούν μέρος των βίντεο που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο και δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο μια μεγάλης καμπάνιας που θέλει να σοκάρει. Απώτερος στόχος βέβαια είναι να αναδείξει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί ή μπορεί να βρεθούν οι γυναίκες στη Χιλή και την απόγνωση που βιώνουν εξαιτίας της καθολικής απαγόρευσης των αμβλώσεων.

Η Χιλή, είναι μια από τις τέσσερις χώρες στον κόσμο που απαγορεύουν την έκτρωση ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή των γυναικών ή ακόμη και όταν η εγκυμοσύνη αποτελεί καρπό βιασμού. Οι γυναίκες φυσικά αναγκάζονται να καταφεύγουν σε μη νόμιμες λύσεις.

Τα πρώτα βίντεο κυκλοφόρησαν τον περασμένο Απρίλιο και η προβολή τους οργανώθηκε από την Miles, μια μη κυβερνητική οργάνωση, με στόχο να κερδίζει υποστηρικτές η προσπάθεια της προέδρου Michelle Bachelet, ο οποίος θέλει να «χαλαρώσει» τις απαγορεύσεις σχετικά με τις αμβλώσεις.

«Παράνομες αμβλώσεις τελούνται εκτός Χιλής και οι αμβλώσεις θα συνεχιστούν με ή χωρίς τους πολιτικούς και την υιοθέτηση νομοθεσίας...Αυτό που θέλουμε είναι οι αμβλώσεις να είναι ασφαλείς», σχολίασε στον Guardian ο Clauidia Dides, διευθύντρια της Miles.

Σημειώνεται πως η Χιλή είναι μια από τις πλέον συντηρητικές χώρες της Λατινικής Αμερικής η οποία όμως πλέον, μετά από χρόνια δικτατορίας, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα γενιά ανθρώπων που ενηλικιώνεται και επιθυμεί αλλαγές. Μια από αυτές, είναι το δικαίωμα μιας γυναίκας να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το σώμα της και την απαίτηση το κράτος να διασφαλίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε να γίνεται πράξη αυτή η ελεύθερη επιλογή.

Η Παραγουάη είναι επίσης μιας από τις χώρες που δεν επιτρέπει τις αμβλώσεις και πρόσφατα προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολιτών της χώρας όσο και της διεθνούς κοινότητας, με την άρνησή της να επιτρέψει σε 10χρονο κοριτσάκι το οποίο έμεινε έγκυος από τον βιαστή πατριό της, να υποβληθεί σε άμβλωση παρά το γεγονός πως αρκετοί φορείς είχαν επισημάνει, πέραν όλων των άλλων τους κινδύνους για την υγεία της.

Δημοφιλή