Η Σουηδία δίνει τρίτο μήνα γονικής άδειας μετ' αποδοχών σε νέους πατέρες

Η Σουηδία δίνει τρίτο μήνα γονικής άδειας μετ' αποδοχών σε νέους πατέρες
ChrisGoldNY/Flickr

Η Σουηδία είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να είναι κάποιος μπαμπάς και η χώρα είναι έτοιμη να κάνει τα πράγματα ακόμη καλύτερα για αυτούς που πρόκειται σύντομα να γίνουν γονείς.

Από το 2016, οι άνδρες της χώρας θα έχουν το δικαίωμα για ένα τρίτο μήνα άδειας πατρότητας μετ' αποδοχών. Το νέο σχέδιο βασίζεται σε μία από τις πιο γενναιόδωρες πολιτικές στον κόσμο όσον αφορά τη γονική άδεια, με σχεδόν το 90 % των Σουηδών πατεράδων να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος.

Οι γονείς στη Σουηδία δικαιούνται 480 ημέρες γονική άδεια μετ'αποδοχών, όταν ένα παιδί γεννιέται ή υιοθετείται, 390 από αυτές πληρώνονται με το 80% των κανονικών αποδοχών και από τώρα, 60 από αυτές προορίζονται αποκλειστικά για τους μπαμπάδες. Οι ημέρες μπορεί να ληφθούν μέχρι το παιδί να φτάσει στην ηλικία των 8, ενώ για κάθε νέο παιδί αντιστοιχούν και νέες μέρες άδειας.

Αν οι μέρες που προορίζονται για άδεια πατρότητας δεν χρησιμοποιηθούν, χάνονται, ενθαρρύνοντας με αυτόν τον τρόπο και τους δύο γονείς να παραμείνουν στο σπίτι, όταν γεννιέται το νέο μέλος της οικογένειας. Αλλά οι γονείς έχουν επίσης νόμιμο δικαίωμα να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους έως και κατά 25% μέχρι τα όγδοα γενέθλια του παιδιού.

Η Σουηδία εισήγαγε για πρώτη φορά την άδεια πατρότητας μετ' αποδοχών, το 1995 για την ενθάρρυνση της δικαιότερης κατανομής των ευθυνών στους γονείς, σύμφωνα με το περιοδικό The Economist, ενώ από το 2002 έχουν προσφερθεί στους μπαμπάδες 60 μέρες άδειας.

Η κυβέρνηση παρέχει επίσης στις οικογένειες ένα μικρό μηνιαίο επίδομα, περίπου 115 ευρώ, για κάθε ανήλικο μέχρι την ηλικία των 16, ενώ το ποσό αυξάνεται ανά παιδί, καθώς οι γονείς αποκτούν περισσότερους απογόνους.

(Πηγή: HuffPost.com )

Δημοφιλή