Περιστέρι - κατάσκοπος συνελήφθη στην Ινδία και άλλες παράξενες ιστορίες με ζώα κατασκόπους

Περιστέρι - κατάσκοπος συνελήφθη στην Ινδία και άλλες παράξενες ιστορίες με ζώα κατασκόπους
Pigeons are silhouetted against the sun, during sunset in San Salvador, on March 27, 2015. AFP PHOTO / Marvin RECINOS (Photo credit should read Marvin RECINOS/AFP/Getty Images)
Pigeons are silhouetted against the sun, during sunset in San Salvador, on March 27, 2015. AFP PHOTO / Marvin RECINOS (Photo credit should read Marvin RECINOS/AFP/Getty Images)
MARVIN RECINOS via Getty Images

Ένα περιστέρι συνελήφθη την Πέμπτη στην Ινδία καθώς θεωρήθηκε ύποπτο για κατασκοπεία υπέρ του Πακιστάν.

Το περιστέρι είχε γραμμένο στο σώμα του ένα μήνυμα στα ούρντου, την επίσημη γλώσσα του Πακιστάν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έφερε και τον αριθμό ενός πακιστανικού τηλεφώνου.

Το πτηνό ανακαλύφθηκε, όπως μεταδίδει το BBC, από έναν 14χρονο, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και αμέσως έσπευσε να το παραδώσει στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των υπηρεσιών ασφαλείας που έφτασαν στο σημείο να του κάνουν και ακτινογραφία.

Αν και δεν βρέθηκε κάτι που να μαρτυρά ότι το περιστέρι βρισκόταν σε μυστική αποστολή η αστυνομία το έχει θέσει υπό κράτηση καθώς οι υποψίες εις βάρος του παραμένουν.

«Η περιοχή είναι ευαίσθητη και έχουμε συλλάβει αρκετούς κατασκόπους εδώ» δήλωσε ένας αξιωματούχος στην εφημερίδα «Times of India».

Οι καλύτεροι πράκτορες

Η ανησυχία τους δεν είναι αδικαιολόγητη, όχι μόνο λόγω του διαφιλονικούμενου Κασμίρ που βρίσκεται βρίσκεται πολύ κοντά από εκεί που πετούσε το περιστέρι, αλλά και λόγω ότι τα περιστέρια έως πρόσφατα πετούσαν στην υπηρεσία των μυστικών υπηρεσιών,αφού ήταν ένας από τους πιο ασφαλείς τρόπους για να διακινήσει κάποιος απόρρητες πληροφορίες.

Άλλωστε δεν είναι εύκολο να χακάρει κάποιος ένα πτηνό και να του υποκλέψει πληροφορίες, ενώ εύκολα χάνονται μέσα στο πλήθος.

Το BBC αναφέρει την περίπτωση του David Martin ο οποίος το 2012 κάνοντας ανακαίνιση στο τζάκι του σπιτιού του στο Bletchingley βρήκε τα υπολείμματα ενός περιστεριού το οποίο στο πόδι του είχε δεμένη μια μικροσκοπική κάψουλα με ένα κωδικοποιημένο μήνυμα.

Επρόκειτο, σύμφωνα με ιστορικούς, για ένα περιστέρι που μαχόταν στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και έφτασε στη Βρετανία από την Γαλλία κάποια στιγμή τον Ιούνιο του 1944 κατά τη διάρκεια της απόφασης στη Νορμανδία.

Το μήνυμα, ήταν τόσο δύσκολο να αποκωδικοποιηθεί που οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες έπρεπε να επιστρατεύσουν κρυπτογράφους που είχαν υπηρετήσει κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Τελικά ο γρίφος λύθηκε από μια ομάδα Καναδών.

Το μήνυμα είχε σταλεί από έναν αλεξιπτωτιστή, τον λοχία William Stott, ο οποίος ενημέρωνε ότι κατάφερε και πέρασε πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

Γάτες cyborg τη δεκαετία του 1960

Είναι γνωστό ότι οι μυστικές υπηρεσίες είναι ιδιαίτερα ευφάνταστες όσον αφορά στις μεθόδους και τα εργαλεία παρακολούθησης και υποκλοπών.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση με τη γάτα της CIA.

Το 1960 η CIA προσπάθησε να δημιουργήσει μια γάτα κατάσκοπο cyborg και για το λόγο αυτό επένδυσε τότε το ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που σήμερα αντιστοιχεί σε περισσότερα από 152 εκατομμύρια δολάρια.

Η γάτα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση όπου της τοποθετήθηκε στο στήθος μια μπαταρία, στο αυτί της ένα μικρόφωνο και μια κεραία που διαπερνούσε τη σπονδυλική της στήλη μέχρι την ουρά.

Είχε εκπαιδευτεί για να τρίβεται στα πόδια των Ρώσων στη Σοβιετική πρεσβεία και να μεταδίδει τις συνομιλίες τους.

Αν και το πρόγραμμα ήταν φιλόδοξο δεν προχώρησε ποτέ, καθώς την ώρα που η γάτα βγήκε στο δρόμο την πάτησε αυτοκίνητο και πέθανε επί τόπου.

Όσο αθώα και να φαίνονται ορισμένα ζώα τελικά φαίνεται πως οι άνθρωποι είναι πάντα καχύποπτοι μαζί τους.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό με την μαϊμού H’Angus .

Πρόκειται για μια ιστορία που χρονολογείται στον 19ο αιώνα κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων (σ.σ. 1803-1815) και κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για έναν μύθο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.

Ένα γαλλικό πλοίο ξεβράζεται στις αγγλικές ακτές κοντά στην πόλη Χάρτλπουλ.

Οι κάτοικοι της περιοχής ανακαλύπτουν ότι όλα τα μέλη του πληρώματος είναι νεκρά εκτός από μια μαϊμού. Όμως για κακή της τύχη δεν είχαν ξαναδεί μαϊμού στην ζωή τους. Προσπάθησαν να την ανακρίνουν, ανεπιτυχώς και αφού δεν απαντούσε την κρέμασαν.

Την ιστορία αυτή τη διηγούνται ακόμη οι κάτοικοι του Χάρτλπουλ οι οποίοι έχουν πλέον το παρατσούκλι «Monkey hangers» (σ.σ. «Αυτοί που κρέμασαν μια μαϊμού»).

Η μασκότ της περιοχής λέγεται H’Angus που προέρχεται από τις λέξεις hang(= κρεμώ) και Angus.

Δημοφιλή