Ραγδαίες εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα: Επιταχύνονται οι διαδικασίες μετά το τελεσίγραφο του EuroWorking Group

Ραγδαίες εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα: Επιταχύνονται οι διαδικασίες μετά το τελεσίγραφο του EuroWorking Group
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras gestures during a parliamentary session in Athens, on Monday, March 30, 2015, after Tsipras called the special session of parliament to brief lawmakers on the course of recent troubled negotiations with bailout lenders to overhaul cost-cutting reforms. Greece is under pressure to convince creditors it has viable alternatives to the reforms, with government cash reserves running low. (AP Photo/Petros Giannakouris)
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras gestures during a parliamentary session in Athens, on Monday, March 30, 2015, after Tsipras called the special session of parliament to brief lawmakers on the course of recent troubled negotiations with bailout lenders to overhaul cost-cutting reforms. Greece is under pressure to convince creditors it has viable alternatives to the reforms, with government cash reserves running low. (AP Photo/Petros Giannakouris)
ASSOCIATED PRESS

Ραγδαίες προμηνύονται οι εξελίξεις τα επόμενα 24ώρα μετά και το τελεσίγραφο των εμπειρογνωμόνων του EuroWorkingGroup, με το οποίο ζητούν από την Αθήνα να υπάρξει συμφωνία έως την ερχόμενη Πέμπτη.

Την ώρα που με «βροχή» δηλώσεων αξιωματούχοι του Eurogroup, της Κομισιόν και του ΔΝΤ, έλεγαν ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ μακριά και ως εκ τούτου χρειάζονται ακόμα και εβδομάδες μέχρι να υπάρξει τελική συμφωνία, το EuroWorking Group ανέτρεψε τα δεδομένα λέγοντας ότι το χρονικό περιθώριο λήγει την ερχόμενη Πέμπτη

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο χρόνος για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε τελική συμφωνία τελειώνει την Πέμπτη, καθώς αν αυτή δεν υπάρξει μέχρι τότε τεχνικά δεν θα υπάρχουν τα περιθώρια ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πριν τις 30 Ιουνίου όταν και λήγει η τετράμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος.

Και αυτό γιατί μετά τις 4 Ιουνίου δεν θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος ώστε η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών να λάβει τις σχετικές κοινοβουλευτικές εγκρίσεις, από όσα κοινοβούλια Ευρωπαϊκών κρατών προβλέπεται τέτοια διαδικασία.

Την ίδια στιγμή την αίσθηση του «κατεπείγοντος» δημιουργούν και οι πληροφορίες που δημοσίευσε η HuffPost Greece ότι η Έλενα Παναρίτη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες Πέμπτη με τον Κάρλο Κοταρέλι, υπεύθυνου διευθυντή του ΔΝΤ για τις Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα, Πορτογαλία και Σαν Μαρίνο, σύμφωνα με πληροφορίες του ζήτησε να αναλάβει η ίδια τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, από την Τρίτη 2 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, η κ. Παναρίτη στην τηλεφωνική επικοινωνία της με τον κ. Κοταρέλι, ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες ανάληψης των καθηκόντων της ως μόνιμης αντιπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Κοταρέλι ζήτησε να του αποσταλεί επιστολή με το σχετικό αίτημα από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Ωστόσο, οι πληροφορίες που έχει στη διάθεση της η HuffPost, προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση καθώς το Μέγαρο Μαξίμου στο παρελθόν έχει διαψεύσει τις φήμες που ήθελαν την Έλενα Παναρίτη να αναλαμβάνει τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Διαπραγμάτευση ή αξιολόγηση

Ως εκ τούτου τα επόμενα 24ώρα αναμένεται οι διεργασίες να επιταχυνθούν με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, με τις δύο πλευρές όμως να έχουν τελείως διαφορετική προσέγγιση για το πλαίσιο της. Είναι χαρακτηριστικό ότι συγκεκριμένοι κύκλοι των δανειστών αμφισβητούν ανοιχτά πλέον τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής αναφορικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δηλώσεις τόσο της Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και του Βόλφγκανγ Σόιμπλε επαναφέρουν επίσημα στο τραπέζι την 5η αξιολόγηση, ζητώντας από την κυβέρνηση την υλοποίηση όσων μνημονιακών υποχρεώσεων έχουν μείνει σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονο εκνευρισμό στον οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να επαναφέρουν, ως τη μόνη λύση στο αδιέξοδο, την πολιτική διαπραγμάτευση. Κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούν ότι η Αθήνα «έχει κάνει όσες υποχωρήσεις μπορούσε να κάνει στο μέτωπο των φόρων, ενώ δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί σε καμία περίπτωση την ακύρωση των νόμων που έχει ψηφίσει για τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο».

Ως εκ τούτου στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι τα μέτωπα που υπάρχουν διαφωνίες, αλλά υπάρχει και περιθώριο διαπραγμάτευσης είναι το δημοσιονομικό, ο ΦΠΑ και οι αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις.

Ακόμα και σε αυτά τα θέματα το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι τεράστιο καθώς:

-Στο ΦΠΑ οι δανειστές επιμένουν σε δύο συντελεστές με τον χαμηλό στο 10% και τον υψηλό στο 20%. Παράλληλα απαιτούν την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων (π.χ μειωμένοι συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου), αλλά και τη μεταφορά όλων των προϊόντων, με εξαίρεση τα φάρμακα και τα βασικά ήδη διατροφής, στο υψηλό συντελεστή. Αντίθετα, η Αθήνα επιμένει στο σενάριο των τριών συντελεστών (7%,14%,22%) με τα φάρμακα, το σύνολο των τροφίμων και τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ να μεταφέρονται στο χαμηλό συντελεστή. Ωστόσο, η πρόταση της Αθήνας απορρίπτεται από τους θεσμούς, καθώς υπολογίζουν ότι θα φέρει απώλεια εσόδων σχεδόν 1δισ ευρώ, τη στιγμή που οι δανειστές ζητούν από το ΦΠΑ επιπλέον έσοδα 1,8δισ ευρώ.

-Στο μέτωπο του δημοσιονομικού, αν και κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι υπάρχει προσέγγιση για στόχο κάτω από το 1%, τίποτα δεν θα κλείσει πρίν οριστικοποιηθούν τα μέτρα που θα κλείσουν το δημοσιονομικό κενό του 2015.

-Ανοιχτό παράμενει και το Ασφαλιστικό. Οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε βασική συμφωνία για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. Ωστόσο, η Αθήνα επιμένει σε σταδιακή κατάργηση, ενώ αντίθετα οι δανειστές ζητούν πλήρη εφαρμογή από το 2016.

-Στο Δημόσιο πέρα από τις διαφορές που υπάρχουν εδώ και καιρό στην περικοπή του μισθολογικού κόστους, τις τελευταίες ημέρες οι δανειστές επανέφεραν τις απαιτήσεις τους για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και ταυτόχρονα την ακύρωση του νόμου που επαναφέρει στο δημόσιο όσους είχαν απολυθεί με μνημονιακούς νόμους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι απαιτήσεις αυτές αποτελούν «κοκκινη γραμμή» από την Αθήνα, με τους Έλληνες να έχουν διαμηνύσει ήδη στους δανειστές ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές οι συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Πολιτική συμφωνία

Σε αυτό το κλίμα, ο Αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη του στον Guardian υποστήριξε πως τα τεχνικά κλιμάκια μπορούν να φτάσουν μέχρι ένα σημείο. «οι δύο πλευρές δεν θα συγκλίνουν ποτέ απόλυτα, αλλά η γενική εντύπωση είναι ότι συγκλίνουν» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος στη βρετανική εφημερίδα. «Υπάρχει τώρα σημαντική πιθανότητα οποιαδήποτε σύγκλιση πρέπει ακόμα να γίνει μετά το Brussels Group, να γίνει σε ανώτατο επίπεδο, όπου πολιτικοί θα κληθούν για την τελική διαπραγμάτευση και θα γεφυρώσουν το κενό».

Δημοφιλή