Σύγχυση με τη δήλωση Λαγκάρντ περί Grexit: «Δεν το αποκλείει», γράφει τώρα η FAZ

Σύγχυση με τη δήλωση Λαγκάρντ περί Grexit: «Δεν το αποκλείει», γράφει τώρα η FAZ
DRESDEN, GERMANY - MAY 28: International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde attends a working session during a meeting of finance ministers of the G7 group of nations on May 28, 2015 in Dresden, Germany. The G7 finance ministers are meeting ahead of the upcoming G7 summit at Schloss Elmau in June. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
DRESDEN, GERMANY - MAY 28: International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde attends a working session during a meeting of finance ministers of the G7 group of nations on May 28, 2015 in Dresden, Germany. The G7 finance ministers are meeting ahead of the upcoming G7 summit at Schloss Elmau in June. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Sean Gallup via Getty Images

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με το τι τελικά δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, που είναι να δημοσιευτεί την Παρασκευή, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την προδημοσίευσή της, στην οποία αναφερόταν ότι η κ. Λαγκάρντ είπε πως «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι μια πιθανότητα» και αλλά και ότι κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα αποτελούσε το τέλος του ευρώ.

Στη νέα ανάρτηση αναφέρεται πως η κ. Λαγκάρντ «δεν αποκλείει» ένα Grexit και ότι το ΔΝΤ δεν αποκλείει πλέον ξεκάθαρα αυτό το ενδεχόμενο. Επίσης, δεν εμφανίζεται πλέον η φερόμενη δήλωση ότι κάτι τέτοιο «δεν θα ήταν περίπατος», αλλά και δεν θα αποτελούσε - μάλλον- το τέλος του κοινού νομίσματος. Αντ'αυτού, σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες, αλλά το ΔΝΤ δεν είναι «αφελές».

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζεται ότι η κ. Λαγκάρντ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι ένα Grexit θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για τη χώρα, συμπληρώνοντας - στο ιρλανδικό κρατικό κανάλι RTE τον Ιανουάριο- ότι «πρώτα από όλα, δεν προβλέπεται από τους κανόνες της Ευρωζώνης».

Αφού πριν από δέκα μέρες δόθηκαν από την Αθήνα θετικά μηνύματα, «την περασμένη εβδομάδα προσγειωθήκαμε και πάλι», δήλωσε, προσθέτοντας ότι μένει ακόμη να καλυφθεί μεγάλη απόσταση. Τονίζει δε ότι αποκλείεται να εκταμιευθούν χρήματα χωρίς συμφωνία μεταρρυθμίσεων. «Έχουμε κανόνες. Έχουμε αρχές. Δεν μπορεί να δοθεί μισή αξιολόγηση. Αυτή η αξιολόγηση δεν θα γίνει βιαστικά», δηλώνει. «Με αυτό η κανονική εκταμίευση των υπόλοιπων χρημάτων μέχρι το τέλος Ιουνίου πρακτικά αποκλείεται. Διότι αυτό προϋποθέτει συμφωνία όλων των θεσμών με την Αθήνα. Μόνο τότε θα μπορούσαν τα αρμόδια όργανα των πιστωτών να αποδεσμεύσουν τα εναπομείναντα δάνεια των 7,2 δισεκατομμυρίων», σχολιάζει ο συντάκτης της FAZ.

Η κυρία Λαγκάρντ διευκρινίζει ακόμη ότι δεν θεωρεί υπεύθυνο το ΔΝΤ για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφύγουν την επαπειλούμενη χρεοκοπία μια από τις επόμενες εβδομάδες, πρέπει οι ίδιοι να λάβουν προληπτικά μέτρα, συνεχίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ από την Δρέσδη. Αν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, θα μπορούσαν οι χώρες της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ να δώσουν στους Έλληνες «λίγο αέρα να αναπνεύσουν», καταλήγει.

Όσον αφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στο πρωινό μαγκαζίνο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης Morgenmagazin από τη σύνοδο του G7 στη Δρέσδη ότι «βρισκόμαστε στη φάση των διαπραγματεύσεων, δεν θα έλεγα ότι έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα και ότι βρισκόμαστε στο τέλος της διαδικασίας. Βρισκόμαστε εν μέσω των διαπραγματεύσεων, υπάρχει σαφής κινητικότητα τις τελευταίες εβδομάδες σε διάφορα πεδία, στον ΦΠΑ, στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, στο δημόσιο, εντούτοις έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας, εάν θέλουμε μια συνολική λύση, που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της και που θα προσελκύσει και πάλι επενδυτές στην Ελλάδα».

«Προσωπικά έχω ένα πολύ καλό προαίσθημα όταν ακούω ότι οι ελληνικές αρχές και οι έλληνες πολιτικοί θέλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. πρόκειται για ένα χρέος που έχουν έναντι της διεθνούς κοινότητας. Το ΔΝΤ έχει 188 μέλη, από τις φτωχότερες μέχρι τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Όταν υπάρχει λοιπόν ένα χρέος, το χρέος αυτό είναι έναντι αυτών των χωρών. Πρόκειται για θέμα σεβασμού (…)», είπε η κ. Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι το Ταμείο από την πλευρά του εργάζεται πάντα «εξισορροπημένα και με σεβασμό».

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Handelsblatt, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, εκτίμησε ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να επιβιώσει από μια έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.

Σημειώνεται ότι αναλύτρια του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's δήλωσε στο Reuters ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα σηματοδοτούσε μία επιστροφή στην κρίση χρέους του 2012, αλλά θα δημιουργούσε κινδύνους μετάδοσης και θα άλλαζε τη φύση της νομισματικής ένωσης, η οποία υποτίθεται ότι θα ήταν μόνιμη.

«Δεν θεωρούμε ότι μία έξοδος της Ελλάδας θα ήταν χωρίς συνέπειες», δήλωσε η αντιπρόεδρος του οίκου για τον κίνδυνο χωρών, Κάτριν Μιλμπρόνερ. «Μία έξοδος της Ελλάδας θα άλλαζε το πρόσωπο και τη φύση της νομισματικής ένωσης, η οποία υποτίθεται ότι είναι μόνιμη και θα προέκυπτε ότι δεν είναι», δήλωσε η Μιλμπρόνερ, προσθέτοντας ότι θα υπήρχε ο κίνδυνος μετάδοσης στην Πορτογαλία σε περίπτωση ενός Grexit.

Δημοφιλή