Κρήτη: Βρέθηκε κούρος μεσομινωικής περιόδου στην κατοχή αρχαιοκάπηλων

Κρήτη: Βρέθηκε Κούρος μεσομινωικής περιόδου στην κατοχή αρχαιοκάπηλων
Eλληνική Αστυνομία

Κούρος μεσομινωικής περιόδου, ανεκτίμητης αξίας, βρέθηκε στην κατοχή αρχαιοκάπηλων στο Λασίθι.

Πρόκειται για ένα σπάνιο εύρημα που εντυπωσίασε τους αρχαιολόγους που το εξέτασαν και που σύντομα πρόκειται να μπει στο φυσικό του χώρο που δεν είναι άλλος από το μουσείο.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο Κούρος βρέθηκε στην κατοχή τεσσάρων ατόμων που φέρονται να προσπαθούσαν να τον πουλήσουν έναντι 1.000.000 ευρώ σε κάποιον πλούσιο συλλέκτη.

Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση αρμόδιου αρχαιολόγου Εφορίας αρχαιοτήτων Ν. Λασιθίου, πρόκειται για χάλκινο ειδώλιο, Μεσομινωικής περιόδου (16ος – 15ος αιώνας π.Χ.), ύψους 30 cm, που απεικονίζει έναν Κούρο σε στάση λατρείας με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος. Φέρει μακριά κόμη, επιχρυσωμένο περίζωμα και σώζει φύλλα χρυσού στις γάμπες και το αριστερό γόνατο. Στη βάση του φέρει έμβολο που παραπέμπει ότι πιθανότατα ήταν στημένο σε βάθρο χώρου λατρείας. Κρίνεται δε ιδιαίτερα μεγάλης - ανεκτίμητης αξίας, καθόσον τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, το καθιστούν μοναδικό εύρημα του είδους του, στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Ύστερα από πληροφορία που έφτασε στην Αστυνομία ότι ύποπτοι προσπαθούν να βρουν πελάτη για να πουλήσουν αρχαία, οι αστυνομικοί άρχισαν να παρακολουθούν τους δράστες και τα τηλέφωνά τους μέχρι που τους παγίδευσαν και τους συνέλαβαν στο Λασίθι με τις κατηγορίες που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί προστασίας αρχαιοτήτων.

Εκ των τεσσάρων συλληφθέντων ο ένας είναι μελισσοκόμος, δύο αγρότες και ένας επιχειρηματίας ιδιοκτήτης πλυντηρίου αυτοκινήτων.

Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγίου Νικολάου και την Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου.

Δημοφιλή