Οι 12 σοβαρές υποθέσεις διαδικτυακού bullying στην Ελλάδα

Οι 12 σοβαρές υποθέσεις διαδικτυακού bullying στην Ελλάδα
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Chung Sung-Jun via Getty Images

«Το διαδικτυακό σεξ μίας 13χρονης με έναν 14χρονο κατέληξε σε θρίλερ. Το αγόρι κατέγραψε τις ερωτικές σκηνές και τις ανέβασε στο διαδίκτυο. Το θύμα άλλαξε πόλη και σχολείο αλλά δεν ξεπέρασε ποτέ το σοκ».

Με αυτά τα λόγια αστυνομικός περιγράφει τα όσα έζησε μία 13χρονη μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου, η οποία έπεσε θύμα μιας ραγδαίας εξελισσόμενης μορφής bullying που ασκείται μέσω διαδικτύου και προκαλεί πονοκέφαλο στην ΕΛ.ΑΣ.

Ανήλικοι επιτίθενται ηλεκτρονικά σε συμμαθητές τους ασκώντας τεράστια ψυχολογική πίεση από τη δημοσίευση προσωπικών τους δεδομένων.

Το «cyber bullying» σαρώνει εδώ και πολλά χρόνια τα σχολεία της Αμερικής και φαίνεται να κερδίζει τον τελευταίο καιρό έδαφος και στη χώρα μας.

Συνολικά από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με πληροφορίες, 12 σοβαρές περιπτώσεις «cyber bullying» με θύματα και θύτες ανήλικους.

«Οι δράστες είναι παιδιά μικρής ηλικίας, από 8 έως 15 ετών, κάποια από τα οποία είναι εθισμένα στο χάκινγκ. Άλλα απλά θέλουν να εκδικηθούν τους συμμαθητές τους για διάφορους λόγους και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στα social media ή άλλες εφαρμογές του διαδικτύου. Ασκούν Bullying με τρόπο που δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Τα ελληνόπουλα πάντως είναι από τα πιο ευφυή παιδιά της Ευρώπης και έχουν έφεση στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών», λέει ανώτατο στέλεχος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Και προσθέτει: «Δεν πρέπει να τα στοχοποιούμε. Βλέπουμε 12χρονους να χακάρουν υπολογιστές φίλων τους. Τότε δοκιμάζονται τα όριά τους. Αν δηλαδή θα το κάνουν για πλάκα ή αν θα προβούν σε αξιόποινες πράξεις. Μία από αυτές είναι το χάκινγκ της κάμερας που έχουν οι φορητοί υπολογιστές. Παρακολουθούν τους χρήστες κρυφά χωρίς αυτoί να αντιληφθούν οτιδήποτε».

Το φαινόμενο ήρθε στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα όταν η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. παρενέβη για να προστατεύσει 13χρονο μαθητή της Α’ Γυμνασίου στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Το παιδί εμφάνιζε τάσεις φυγής από το σχολείο του και είχε αυτοκτονικούς ιδεασμούς.

Ο λόγος, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, είναι ότι ένας συμμαθητής του από την Αλβανία είχε χακάρει τον υπολογιστή του και εξαπέλυε σε βάρος μαθητών του σχολείου του σεξιστικά σχόλια μέσω διαδικτύου. Ο ανήλικος κατάφερε να εισβάλει ηλεκτρονικά μέσω «Skype» στον υπολογιστή του 13χρονου. Παραβίασε τους κωδικούς πρόσβασης του λογαριασμού και απέκτησε για έξι ημέρες την απόλυτη διαχείριση του. Έτσι, κατάφερε να υποκλέψει όλα τα αρχεία και το σημαντικότερο να βρίζει τους συμμαθητές του εμφανιζόμενος ως ο 13χρονος.

Εμφάνιζε το παιδί να προβαίνει σε υποτιμητικά σχόλια για τον εαυτό του και ακόμη χειρότερα για τους άλλους μαθητές της τάξης συνοδευμένα από μηνύματα και βίντεο. Ο πατέρας του θύματος κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία και έτσι ξεκίνησε η έρευνα.

Αρχικά εντοπίστηκαν γεωγραφικά τα ηλεκτρονικά ίχνη του χάκερ σε οικία 48χρονου αλλοδαπού και στη συνέχεια από την επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του 13χρονου γιου του.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο δράστης εμφάνισε αυτή την επιθετική και εκδικητική συμπεριφορά απέναντι στο συμμαθητή του λόγω ερωτικής αντιζηλίας.

Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παραθέτουν τα τρία πιο σοβαρά περιστατικά cyber bullying που έχουν αντιμετωπίσει στο πρόσφατο παρελθόν, χωρίς να αναφέρουν για λόγους διασφάλισης προσωπικών δεδομένων λεπτομέρειες που θα πρόδιδαν την ταυτότητα των ανήλικων θυμάτων:

1) Μία 13χρονη μαθήτρια έκανε διαδικτυακό σεξ με έναν 14χρονο αγόρι που γνώριζε από το σχολείο της. Το κορίτσι ήταν ερωτευμένο και έκανε ότι του έλεγε ο ανήλικος. Εκείνος, ωστόσο, κατέγραψε τις σκηνές που απεικόνιζαν τη μαθήτρια γυμνή να κάνει το επονομαζόμενο «cyber sex» και στη συνέχεια ανέβασε το βιντεάκι στο διαδίκτυο για να το δουν οι συμμαθητές τους. Το αποτέλεσμα ήταν η 13χρονη να υποστεί ψυχολογικό σοκ. Ζήτησε μάλιστα από τους γονείς της να αλλάξουν τόπο διαμονής και σχολείο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κορίτσι ζει σήμερα σε πόλη της επαρχίας και δεν έχει ξεπεράσει ακόμα αυτό που του συνέβη.

2) Σε σχολείο μεγάλης πόλης της περιφέρειας μία 16χρονη κατήγγειλε ότι συμμαθητής της πήρε φωτογραφία που είχε στο προφίλ της σε σελίδα στα socialmedia και μετά από μοντάζ την εμφάνιζε να συμμετέχει σε ταινία πορνό. Το βίντεο το είδαν οι φίλοι και οι φίλες του θύματος με αποτέλεσμα να του ασκηθεί τεράστια ψυχολογική πίεση. Η ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβε τη διαλεύκανση της υπόθεσης βρίσκοντας τα ηλεκτρονικά ίχνη του 16χρονου δράστη και κατεβάζοντας από το διαδίκτυο το επίμαχο υλικό.

3) Σε πόλη της Πελοποννήσου 14χρονος χάκαρε την κάμερα που είχε ανήλικη φίλη του στον φορητό υπολογιστή της. Έτσι, κατάφερε να παρακολουθεί κρυφά όλες της τις κινήσεις και να τις καταγράφει σε βίντεο. Είχε κρατήσει τις σκηνές που η μαθήτρια ήταν γυμνή στο δωμάτιό της και τις είχε κάνει βίντεο, το οποίο απειλούσε ότι θα ανεβάσει στο διαδίκτυο. Το κορίτσι μίλησε στους γονείς της για τις απειλές και αυτοί με τη σειρά τους ειδοποίησαν την Αστυνομία.

Δημοφιλή