Μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων οραματίζεται ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας – Η Ελλάδα δεν θέτει σε κίνδυνο την Ευρώπη δηλώνει ο Σόιμπλε

Μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων οραματίζεται ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας – Η Ελλάδα δεν θέτει σε κίνδυνο την Ευρώπη δηλώνει ο Σόιμπλε
Eurokinissi

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε σήμερα Παρασκευή ότι η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί να κινηθεί σε διαφορετικές ταχύτητες στο μέλλον, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να ηγούνται και άλλες χώρες να ακολουθήσουν μετά.

«Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε περισσότερο θάρρος για διαφορετικές ταχύτητες στη συνεργασία», έγραψε ο Γκάμπριελ σε άρθρο του που εμφανίζεται σήμερα στην γερμανική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας Bild.

«Μερικοί - ιδιαίτερα η Γαλλία και η Γερμανία - χρειάζεται να δείξουν το δρόμο, για παράδειγμα στην ενεργειακή πολιτική ή στη συνεργασία στην οικονομική και χρηματοοικονομική πολιτική. Οι άλλοι μπορούν ν' ακολουθήσουν όταν είναι έτοιμοι», γράφει.

«Δεν χρειάζεται να κάνουν όλοι όλα. Αλλά χρειαζόμαστε βαθύτερη συνεργασία κάτω από τη στέγη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι δηλώσεις του Γκάμπριελ δημοσιεύονται την ίδια μέρα που θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέϊβιντ Κάμερον και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ στο Βερολίνο στην προσπάθεια του πρώτου να βρει υποστήριξη για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.

Ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει για να γίνει πιό κοινωνική και πιό δίκαια, και υποστήριξε την αύξηση των επενδύσεων και της ανάπτυξης ώστε να δημιουργηθούν δουλειές, καθώς και τη δίκαια διανομή μεταναστών από τη Βόρειο Αφρική.

«Τα προβλήματα που απλώνονται μπροστά μας είναι τόσο μεγάλα, ώστε κάθε χώρα αδυνατεί να τα λύσει μόνη της, ακόμα και η ισχυρή Γερμανία. Γι' αυτό το λόγο, ήρθε η ώρα να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη», υποστηρίζει ο γερμανός αντικαγκελάριος.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν απειλεί πλέον το ευρωπαϊκό οικοδόμημα

Παράλληλα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι παρά την κλιμάκωση της κρίσης στην Ελλάδα, η θέση της Ευρωζώνης έχει συνολικά βελτιωθεί αισθητά.

Σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό FOCUS ο Σόιμπλε επισημαίνει:

«Πέντε χρόνια μετά το πρώτο πρόγραμμα εξακολουθούμε να μιλάμε ακόμη για βοήθεια προς την Ελλάδα. Παρόλα αυτά η Ευρώπη είναι συνολικά σε προφανώς καλύτερη κατάσταση».

«Κάποτε (η Ελλάδα) έθετε ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ σε κίνδυνο, αυτό το ζήτημα δεν τίθεται πλέον», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σε κάθε κρίση κρύβεται μια ευκαιρία, εκτίμησε ο Σόιμπλε.

«Το πιο σημαντικό μάθημα της κρίσης είναι κατά τη γνώμη μου ότι το ευρώ ως κοινό νόμισμα, και επίσης η Ευρώπη ως πολιτική κοινότητα, λειτουργούν μόνο όταν όλοι τηρούν τους κανόνες».

Αυτό δείχνουν οι επιτυχημένες ιστορίες της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια με τη βοήθεια των εταίρων τους, «αλλά και με τις δικές τους δυνάμεις προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις», επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός.

Μόνο έτσι λειτουργεί το οικοδόμημα της Ευρώπης, πρόσθεσε. Η κοινή ανάπτυξη των ανεξάρτητων κρατών γίνεται μόνο βήμα βήμα, εξήγησε ο Σόιμπλε.

«Και έτσι καθιστούμε την ευρωπαϊκή ενότητα πιο ισχυρή, με το να ισχύουν για όλους οι κανόνες και να εφαρμόζονται. Αυτή παραμένει η προϋπόθεση για την αλληλεγγύη», κατέληξε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή