Γιατί οι πορνοστάρ της Καλιφόρνια θα πρέπει σύντομα να φοράνε γυαλιά

Γιατί οι πορνοστάρ της Καλιφόρνια θα πρέπει σύντομα να φοράνε γυαλιά
PhotoCo./Flickr

Ο πιτσαδόρος καταφθάνει στο σπίτι από όπου έχει γίνει η παραγγελία, και του ανοίγει την πόρτα μια σέξι γυναικεία παρουσία. Αρχίζει το (υποτυπώδες) φλερτ, και σύντομαι βγαίνουν τα ρούχα και φοριούνται τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά.

Μέχρι ένα σημείο, πρόκειται για το κλασικό σενάριο μιας σκηνής από ταινία πορνό- χωρίς τα γυαλιά. Κι όμως, φαίνεται ότι αυτή η προσθήκη θα καθιερωθεί στην πολιτεία της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των μέσων προφύλαξης (πέραν των προφυλακτικών) που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους πορνοστάρ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Washington Post, οι κανόνες αυτοί προτάθηκαν από την Division of Occupational and Health Standards (OSHA) της πολιτείας, και επιτάσσουν τη χρήση ειδικών γυαλιών (σαν αυτά που φορούν λουόμενοι στη θάλασσα)σε πολλές σκηνές. Οι κανόνες αυτοί, που αναμένεται να οριστικοποιηθούν σύντομα, θα επιβάλλουν επίσης αυστηρά στάνταρ υγιεινής, ενώ θα απαγορεύουν πολλές πρακτικές που είναι συνήθεις στη βιομηχανία των ταινιών πορνό.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εταιρείες του χώρου αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι οι κανόνες αυτοί είναι υπερβολικοί, και θέτουν σε κίνδυνο τη βιομηχανία (σημειώνεται πως στην Καλιφόρνια εδώ και δεκαετίες παράγεται το μεγαλύτερο τμήμα των ταινιών πορνό των ΗΠΑ). Ωστόσο, τον τελευταία καιρό είναι σε εξέλιξη μια εκστρατεία κατά της πορνογραφικής βιομηχανίας της πολιτείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα νόμο του 2012 που επέβαλε τη χρήση προφυλακτικών στα σετ γυρισμάτων των ταινιών, με δραματικές επιπτώσεις στην παραγωγή.

Οι κανόνες που έχουν προταθεί αποτελούν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας ενός ανθρώπου, του Μάικλ Γουάινσταϊν, προέδρου του AIDS Healthcare Foundation, ο οποίος εδώ και χρόνια ασκεί κριτική στην πορνογραφική βιομηχανία για προβληματικές πρακτικές και την αρνητική στάση της απέναντι στη χρήση προφυλακτικών. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι κανόνες αυτοί έχουν ως στόχο απλά την προστασία των εργαζομένων στον χώρο, για την αποφυγή μόλυνσης με HIV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Δημοφιλή