Η Στεφανία Φραγκίστα είναι περήφανη που τα μαγιό της ταξιδεύουν με την ένδειξη «made in Greece» σε όλη την υφήλιο

Η Στεφανία Φραγκίστα είναι περήφανη που τα μαγιό της ταξιδεύουν με την ένδειξη «made in Greece» σε όλη την υφήλιο
stefania frangista

Όταν τα παιδικά σου χρόνια είναι γεμάτα ήλιο, κολύμπι, ψάρεμα και το γαλάζιο της θάλασσας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σου, δεν μπορείς παρά να θέλεις να «κουβαλάς» όλες αυτές τις αναμνήσεις με κάθε τρόπο. Η Στεφανία Φραγκίστα ξεκίνησε το 2009 την ενασχόλησή της με τη δημιουργία μαγιό και μιλά στην HuffPost Greece για τα «Stefania Frangista», την ώριμη εξέλιξη και φυσική συνέχεια των μαγιό Pink Sands, με τα οποία την γνωρίσαμε.

Πότε ξεκίνησε το ταξίδι σου στο χώρο της μόδας;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ουσιαστικά. Από πολύ μικρή χάζευα τα περιοδικά μόδας και θαμπωνόμουν από τις πασαρέλες. Χαρακτηριστικά θυμάμαι ότι έκοβα τις φωτογραφίες που μου άρεσαν και τις κολλούσα σε ένα σημειωματάριο που χρησιμοποιούσα σαν αρχείο. Στα 12 μου έραβα φορέματα με πετονιά, τελείως αυτοδίδακτη και χωρίς την καθοδήγηση κανενός. Μου φαινόταν μάλιστα απόλυτα φυσιολογικό, καθώς η πετονιά ήταν ελαστική και πολύ βολική στο ράψιμο! Μεγαλώνοντας, κι επειδή το πάθος μου για τη μόδα παρέμενε ασίγαστο, ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου στις Διεθνείς Σχέσεις, βρέθηκα στο Parsons New School of Design της Νέας Υόρκης να σπουδάζω fashion studies σε όλο τους το φάσμα, από σχέδιο, πατρόν, ράψιμο μέχρι fashion marketing και κάπως έτσι ξεκίνησα το μεγάλο μου ταξίδι στο χώρο της μόδας.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς συγκεκριμένα με τα μαγιό;

H αλήθεια είναι πως ανέκαθεν με γοήτευαν τα παπούτσια και τα μαγιό. Ίσως επειδή κάτι τόσο μικρό σε μέγεθος και επιφάνεια έχει τελικά τόσο μεγάλη δυναμική και κάνει τη διαφορά. Αν το καλοσκεφτείς, το μαγιό αποτελεί το βασικότερο outfit για τους καλοκαιρινούς μήνες. Όπως επίσης, τα παπούτσια καθορίζουν το look και διαμορφώνουν ολόκληρο το στιλ. Αποφοιτώντας από το πανεπιστήμιο λοιπόν και αναζητώντας μέσα μου το αντικείμενο με το οποίο θα ήθελα να καταπιαστώ, συνειδητοποίησα ότι αυτό που λείπει από την αγορά είναι μια ελληνική μάρκα μαγιό με άψογη ποιότητα, τέλεια εφαρμογή, ιδιαίτερα σχέδια και υψηλή αισθητική. Μαγιό από την Ελλάδα, τη χώρα της θάλασσας και του ήλιου, της αρμονίας και της πραγματικής ομορφιάς.

Τι ρόλο παίζει η θάλασσα στη ζωή σου;

Ένα μόνο θα σου πω, τη βλέπω κάθε βράδυ στον ύπνο μου! Σε διαφορετικές μορφές μεν, αλλά κάθε βράδυ! Νομίζω πάντως ότι αυτό ανάγεται και στις προσλαμβάνουσές μου. Φανταστείτε πως ο πατέρας μου μας πήγαινε με την αδερφή μου στη θάλασσα από μωρά. Πρωταθλητής στο θαλάσσιο σκι, βλέπεις, που σημαίνει ότι περνούσαμε τα καλοκαίρια πάνω σε μια εξέδρα, παρακολουθώντας τις προπονήσεις του. Όλη μέρα κολυμπούσαμε, ψαρεύαμε καβούρια, μαθαίναμε κι εμείς σκι. Αλησμόνητες στιγμές. Έπειτα, θυμάμαι τα υπέροχα καλοκαίρια στο εξοχικό του παππού και της γιαγιάς στη Χαλκίδα, όπου κόβαμε φρέσκες ντομάτες από το μποστάνι, τις ξεπλέναμε στο θαλασσινό νερό και τις τρώγαμε. Αληθινός παράδεισος. Η θάλασσα λοιπόν είναι οι αναμνήσεις μου, την έχω ταυτίσει με τις ανέμελες, ξέγνοιαστες στιγμές, την απόλυτη αίσθηση ελευθερίας, λατρεύω τη μυρωδιά της, ο ήχος της με γαληνεύει, και η θέα του απέραντου γαλάζιου με ταξιδεύει. Δεν ζω χωρίς αυτή!

Το μαγιό είναι άμεσα συνδεδεμένο με το καλοκαίρι. Τι σημαίνει για εσένα ελληνικό καλοκαίρι;

Όλα όσα σας προανέφερα, κι άλλα τόσα. Να σκάω από τη ζέστη και να είμαι ξαπλωμένη πάνω σε ένα βράχο, κι ας με πονάει λίγο στην πλάτη. Να σηκώνομαι ζαλισμένη και να βουτάω στα κρυστάλλινα νερά της Πολύαιγου. Να νιώθω το σώμα μου να ανατριχιάζει από την ξαφνική δροσιά. Να συλλέγω τις πιο όμορφες λευκές στρογγυλές πέτρες από μια έρημη παραλία κοντά στην Πάτμο. Να πεινάω πολύ μετά από μια ολόκληρη μέρα στο νερό και να λιγουρεύομαι το χταποδάκι στα κάρβουνα που ψήνουν στην ταβέρνα του Αποστόλη, εκεί ακριβώς όπου σκάει το κύμα. Ακόμα και ο θόρυβος του παλιού ανεμιστήρα οροφής στο σπίτι του παππού μου στη Χαλκίδα, το τραγούδι των τζιτζικιών τα καυτά μεσημέρια ή αντίστοιχα των γρύλων το βράδυ. Η Ελλάδα και το καλοκαίρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και σημαίνουν τα πάντα για μένα.

Τι υλικά χρησιμοποιείς για τα μαγιό σου;

Όντας τελειομανής, αναζητώ διαρκώς τα καλύτερα υλικά της αγοράς, με στόχο να προσφέρω μαγιό που εφαρμόζουν τέλεια στο σώμα, με υψηλή ποιότητα και αισθητική. σε ρεαλιστικές όμως τιμές. Παρόλο που τα υφάσματα τα προμηθεύομαι από ιταλικές εταιρίες υφαντουργίας, η ραφή γίνεται εξολοκλήρου στην Ελλάδα, από έμπειρους τεχνίτες.

Είσαι στο χώρο από το 2009. Τι έχει αλλάξει από τότε στον τρόπο που αντιμετωπίζεις τη μόδα και τη δουλειά σου;

Καταρχήν έχω αλλάξει εγώ η ίδια! Στήνοντας τη δική μου επιχείρηση στα 23 μου, γνώριζα ελάχιστα πράγματα σε πρακτικό επίπεδο. Στο ξεκίνημά μου δεν είχα ιδέα πόσος χρόνος κι ενέργεια απαιτούνται για τα λογιστικά, την παραγωγική διαδικασία, την προμήθεια των πρώτων υλών, τη συνεργασία με τα καταστήματα λιανικής και τη διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων, σε σχέση με το δημιουργικό κομμάτι αυτό καθεαυτό. Ήμουν χαμένη! Αυτή όμως είναι και η μαγεία του «επιχειρείν». Στην πορεία έμαθα τα πάντα, συγκέντρωσα τις απαραίτητες πληροφορίες, επένδυσα σε αξιόπιστους συνεργάτες, και πλέον έχω φτάσει σε ένα σημείο όπου οι διαδικασίες έχουν παγιωθεί και μπορώ να επικεντρώνομαι στην ουσία της δουλειάς μου, που είναι η δημιουργία ενός brand, το οποίο αντανακλά όλα όσα αγαπώ.

Σε ποιες χώρες μπορεί να βρει κανείς αυτή τη στιγμή τα «Stefania Frangista»;

Στο Βέλγιο, την Κύπρο, τον Λίβανο, την Ελβετία, αλλά και την Αμερική και την Ιαπωνία. Μέσω του e-shop μας ωστόσο, έχουμε εκμηδενίσει τις χιλιομετρικές αποστάσεις και δεχόμαστε παραγγελίες από όλες τις γωνιές του κόσμου, ταξιδεύοντας με υπερηφάνεια το «Made in Greece» ανά την υφήλιο!

Δημοφιλή