Τούρκοι ισλαμιστές προσευχήθηκαν έξω από την Αγία Σοφία ζητώντας την μετατροπή της σε τζαμί - Στηρίζει ο Ερντογάν

Τούρκοι ισλαμιστές προσευχήθηκαν έξω από την Αγία Σοφία ζητώντας την μετατροπή της σε τζαμί - Στηρίζει ο Ερντογάν

Την μετατροπή της Αγίας Σοφίας, σε τζαμί ζήτησε ο Σύνδεσμος Νεολαίας Ανατολίας ο οποίος με αφορμή την αποφράδα 562η επέτειο από την πτώση της Κωνσταντινούπολης συγκεντρώθηκε μπροστά από την Πλατεία Αγίας Σοφίας για να πραγματοποιήσει την πρωινή προσευχή. Προκλητικός και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

«Άνδρες και γυναίκες από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν έξω από την Αγία Σοφία σήμερα 31 Μαΐου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τον σύλλογο Νεολαίας Ανατολία (AGD) με το σύνθημα «Σπάστε τις αλυσίδες, ανοίξτε την Αγία Σοφία», πραγματοποιώντας παράλληλα πρωινή προσευχή με ταυτόχρονη έκκληση για την μετατροπή του μουσείου(όπως λειτουργεί η Αγία Σοφία) σε τζαμί» αναφέρει η Hurriyet daily news.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι η Αγία Σοφία παρέμεινε το κέντρο του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, μέχρι το 1453, όταν η πόλη κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους υπό τον Σουλτάνο Μωάμεθ Β, γνωστό και ως κατακτητή.

«Μετά από 916 χρόνια υπηρεσίας ως ναού , η Αγία Σοφία μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε «τζαμί». Τα ψηφιδωτά της εκκλησίας καλύφθηκαν με γύψο, αλλά αποκαταστάθηκαν με επιτυχία στον 20ο αιώνα.

Η Αγία Σοφία, αναφέρει η εφημερίδα hurriyet χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί για 482 χρόνια. Μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μετατράπηκε επίσημα σε μουσείο το 1935.

Παράλληλα με αυτή την εξέλιξη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, αλλά και των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουνίου υποστήριξε το δικαίωμα των μουσουλμάνων να προσεύχονται.

Σε μια προσπάθεια να πείσει θρησκευόμενους, συντηρητικούς και εθνικιστές να στηρίξουν το κόμμα του το ΑΚΡ ο Ερντογάν ανήμερα της επετείου της άλωσης της Πόλης δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη: «Δεν θα ενδώσουμε σε όσους θέλουν να απεμπολήσουμε το δικαίωμά μας στην προσευχή».

«Δεν θα δώσουμε το περιθώριο σε αυτούς που θέλουν να σβήσουν τη φλόγα της κατάκτησης που καίει στην Ινσταμπούλ για 562 χρόνια» είπε απευθυνόμενος σε ένα πλήθος, κυρίως γυναικών οι οποίες ανέμιζαν τούρκικες σημαίες και είχαν τα κεφάλια τους καλυμμένο με μαντίλες, σύμφωνα με ρεπορτάζ Τούρκων δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το ΑΚΡ έδωσε στη δημοσιότητα προεκλογικό βίντεο στο οποίο η Αγία Σοφία εμφανίζεται ως τζαμί και ένας Ιμάμης ψέλνει ανεβασμένος σε έναν από τους μιναρέδες.

Δημοφιλή