Η ΕΛ.ΑΣ. φοβάται τρομοκρατικό χτύπημα αντεκδίκησης μετά τις συλλήψεις στον Αγχίαλο

Η ΕΛ.ΑΣ. φοβάται τρομοκρατικό χτύπημα αντεκδίκησης μετά τις συλλήψεις στον Αγχίαλο
eurokinissi

Βαθιά ριζωμένες σχέσεις τρομοκρατίας και ποινικών βλέπουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας πίσω από τις συλλήψεις στον Αγχίαλο Βόλου εκτιμώντας ότι παραμένει ασύλληπτος ακόμα ένας ενεργός πυρήνας «ποινικοτρομοκρατών» που θα θελήσει να «απαντήσει» στις αστυνομικές επιχειρήσεις.

Την περασμένη Παρασκευή τα εξειδικευμένα κλιμάκια της Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής που παρακολουθούσαν το κρησφύγετο στη Χρυσή Ακτή Αγχιάλου βρέθηκαν μπροστά σε δύο εκπλήξεις. Η πρώτη ήταν ότι πριν κάνουν την έφοδο άκουσαν τέσσερις πυροβολισμούς. Ο Σπύρος Δραβίλας, παλιός συνεργός του Βασίλη Παλαιοκώστα, έβαλε το καλάσνικοφ στο στόμα και πάτησε τη σκανδάλη έχοντας το όπλο στη θέση κατά ριπάς.

Η δεύτερη έκπληξη ήρθε όταν οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο ένας από τους δύο συνεργούς του Δραβίλα που βγήκαν έξω και παραδόθηκαν δεν ήταν μέλος της συμμορίας των «ληστών του Διστόμου» αλλά ο Γρηγόρης Τσιρώνης. Πρόκειται για το 37χρονο μέλος των «ληστών με τα μαύρα» που εδώ και εννιά χρόνια είχε εξαφανιστεί από προσώπου γης με την Αντιτρομοκρατική να τον «φωτογραφίζει» ως ύποπτο για συμμετοχή σε αρκετές τρομοκρατικές οργανώσεις. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, για πάρα πολλά χρόνια ζούσε στην Αθήνα και κυκλοφορούσε με πλαστή ταυτότητα καταφέρνοντας να περνάει απαρατήρητος από τους ελέγχους των αστυνομικών.

«Το γεγονός ότι ο Τσιρώνης βρέθηκε στο ίδιο σπίτι με τον Δραβίλα και τον Σπύρο Χριστοδούλου δείχνει την ώσμωση τρομοκρατών με τον ποινικό κόσμο. Εκτιμάμε ότι οι ληστές της Αγχιάλου δεν είναι η μόνη ενεργή ομάδα ποινικοτρομοκρατών, καθώς ελεύθεροι παραμένουν ο παλιός συνεργός του Μαζιώτη, Γιώργος Πετρακάκος, ο Μάριος Σεισίδης, όπως και ένας γνωστός αντιεξουσιαστής των Εξαρχείων που έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για οπλοκατοχή. Δεν μπορεί να αποκλειστεί οι ομάδες αυτές να αντάλλαζαν μέλη στα χτυπήματά τους, είτε αυτά ήταν τρομοκρατικές ενέργειες είτε ληστείες, προκειμένου να μην εντοπίζεται η ταυτότητά τους», λέει ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Ο μεγαλύτερος φόβος της Αντιτρομοκρατικής είναι να γίνει μία τρομοκρατική επίθεση αντεκδίκησης, όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2009, όταν λίγες ημέρες μετά την επικήρυξη που ανακοίνωσε η Αστυνομία για τους «ληστές με τα μαύρα», άγνωστοι γάζωσαν με καλάσνικοφ έξι αστυνομικούς έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εκτιμούν ότι οι ασύλληπτοι ποινικοί και τρομοκράτες που συνδέονται με τους ληστές της Αγχιάλου έχουν χρήματα και βαρύ οπλισμό για να πραγματοποιήσουν κάτι τέτοιο. Ανάλογη «δύναμη πυρός» είχαν οι συλληφθέντες της περασμένης Παρασκευής στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν τρία καλάσνικοφ και τέσσερα πιστόλια. Όπως ανακοινώθηκε χθες από το αρχηγείο της Αστυνομίας, οι βαλλιστικές εξετάσεις έδειξαν ότι τα όπλα αυτά είναι «καθαρά», δηλαδή δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε εγκληματικές ενέργειες.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση, ωστόσο, είναι ότι στη διώροφη οικία στη Χρυσή Ακτή δεν βρέθηκε ούτε ευρώ από τα περίπου 400.000 ευρώ που φέρονται να έχουν αφαιρέσει οι Τσιρώνης, Δραβίλας και Χριστοδούλου από τις δύο τελευταίες τους επιθέσεις σε Φαρκαδώνα Τρικάλων και Αμπελώνα Λάρισας. Στο προαύλιο χώρο βρέθηκαν τα τρία αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν, ανάμεσά τους μία υπερπολυτελής Τζάγκουαρ. Οι αστυνομικοί θεωρούν δεδομένο ότι οι ληστές της Αγχιάλου διατηρούσαν και άλλα κρησφύγετα στη Θεσσαλία, όπου μπορεί να βρίσκεται οπλισμός και μετρητά, και για το λόγο αυτό η περιοχή «χτενίζεται» όλο το 24ωρο.

Αυτός που κυκλοφορούσε περισσότερο στην περιοχή ήταν ο Σπύρος Δραβίλας, ο οποίος εμφανίστηκε με φορτηγό Nissan Navara έξω από σούπερ μάρκετ για να κάνει κατόπτευση στο πλαίσιο οργάνωσης ληστείας. Εκεί μυστικός αστυνομικός εντόπισε το όχημα που ήταν «μαρκαρισμένο» από την ΕΛ.ΑΣ. γιατί είχε χρησιμοποιηθεί ξανά από τους «ληστές του Διστόμου». Τότε ήταν που άρχισε η παρακολούθηση του Δραβίλα που οδήγησε μέχρι το κρησφύγετο στη Χρυσή Ακτή.

Στην περιοχή κλήθηκαν ενισχύσεις από την Αθήνα και κλιμάκιο της ΕΚΑΜ, ενώ αστυνομικοί κατέγραφαν τα πάντα με μικροκάμερες. Την επιχείρηση ανέλαβαν εκαμίτες, οι οποίοι κάλεσαν τους ληστές να παραδοθούν. Ο Τσιρώνης και ο Χριστοδούλου βγήκαν έξω λέγοντας ότι θα παραδοθούν αν διασφαλιστεί η σωματική τους ακεραιότητα. Όταν οι αστυνομικοί τους πέρασαν χειροπέδες ενημέρωσαν ότι ο Σπύρος Δραβίλας είχε αυτοκτονήσει.

Σε βάρος των Χριστοδούλου και Τσιρώνη ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για τέσσερα κακουργήματα και πέντε πλημμελήματα: διακεκριμένη οπλοκατοχή, διακεκριμένη περίπτωση κλοπής και ληστείες κατά συρροή.

Ο «υπεκοριός» και το ελληνικό… CSI

Όλες τις επικοινωνίες που είχαν οι Τσιρώνης, Χριστοδούλου και Δραβίλας πριν την αστυνομική επιχείρηση στον Αγχίαλο σαρώνονται από τον «υπερκοριό» της ΕΛ.ΑΣ.

Στην κατοχή τους την περασμένη Παρασκευή βρέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα και έτσι η Αντιτρομοκρατική μπορεί να βρει το γεωγραφικά στίγματα των ατόμων με τα οποία είχαν επικοινωνία. Αυτό που δεν είναι τεχνικά δυνατόν είναι να βρεθεί το περιεχόμενο των συνομιλιών και η ταυτότητα των συνομιλητών, καθώς σίγουρα χρησιμοποιούνταν αδήλωτα –τα λεγόμενα «πακιστανικά»- κινητά τηλέφωνα.

Την ίδια ώρα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA που συλλέχθηκε στο σπίτι της Αγχιάλου. Η Αντιτρομοκρατική τις επόμενες ημέρες θα ξέρει το κατά πόσο από το χώρο έχουν περάσει γνωστοί καταζητούμενοι, όπως ο Βασίλης Παλαιοκώστας και η σύντροφος του Μαζιώτη, Πόλα Ρούπα.

Δημοφιλή