Στις Βρυξέλλες εκτάκτως ο Τσίπρας μετά από πρόσκληση Γιούνκερ

Στις Βρυξέλλες εκτάκτως ο Τσίπρας μετά από πρόσκληση Γιούνκερ
EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images
EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

Σε «μητέρα των μαχών» φαίνεται πως εξελίσσεται η Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπου οι δύο πλευρές θα θέσουν επί τάπητος τις προτάσεις τους.

Όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Τρίτης, στις Βρυξέλλες μεταβαίνει εκτάκτως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα μεταφέρει στις αποσκευές του την ελληνική πρόταση, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό από ξένα μέσα, και οι εταίροι έχουν καταλήξει στην δική τους πρόταση, η οποία θα παρουσιαστεί στην ελληνική πλευρά επίσης την Τετάρτη.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τετάρτης, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα έχει και άλλες συναντήσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο άνδρες είχαν επικοινωνία την Τρίτη κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συναντηθούν και να συζητήσουν την πρόταση της κυβέρνησης για μια συμφωνία με τους εταίρους.

Reuters και Financial Times από την άλλη, μετέδιδαν ότι οι πιστωτές της Ελλάδας κατέληξαν στις αδρές γραμμές της συμφωνίας που θα προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters, το κείμενο «καλύπτει όλες τις πολιτικές-κλειδιά και αντανακλά τις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων. Θα συζητηθεί με τον (Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη) Τσίπρα αύριο» (Τετάρτη).

Επίσης ένας δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα ενημερώσουν τον κ. Τσίπρα τηλεφωνικά για την πρόταση.

Στο σχετικό άρθρο τους οι FT υποστηρίζουν ότι η πρόταση των εταίρων κινείται σε γραμμή ΔΝΤ, αναφέροντας δύο βασικές παραμέτρους της πρότασης: Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και δέσμευση ότι δεν θα προκύψουν ελλείμματα στο ασφαλιστικό.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Τετάρτη, συνεδριάζει και το EuroWorking Group (της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup).

Δημοφιλή