Βαρουφάκης: «Αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας, να μεταρρυθμίσουμε» - Οι θεσμοί μου είπαν «forget it»

Βαρουφάκης: «Αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας, να μεταρρυθμίσουμε» - Οι θεσμοί μου είπαν «forget it»
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis (C) is greeted bt wellwishers as he arrives for a panel discussion on the future of Greece in the EU in Berlin on June 8, 2015. The Greek finance minister met with several politicians including his German counterpart during his visit to Berlin. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN (Photo credit should read ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis (C) is greeted bt wellwishers as he arrives for a panel discussion on the future of Greece in the EU in Berlin on June 8, 2015. The Greek finance minister met with several politicians including his German counterpart during his visit to Berlin. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN (Photo credit should read ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)
ODD ANDERSEN via Getty Images

Για όλους και για όλα μίλησε -ξανά- ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Ίδρυμα Hans Boeckler, στο Βερολίνο. Αποκάλυψε την πρόταση που είχε κάνει στους εταίρους στο πρώτο Eurogroup στο οποίο ο ίδιος συμμετείχε και την απάντηση που έλαβε, ζήτησε για μια ακόμη φορά από την Γερμανίδα καγκελάριο να εκφώνηση μιας «ομιλίας ελπίδας» και κάλεσε όλους να αφήσουν την ελληνική κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της. Να μεταρρυθμίσουν.

«Οι μεταξύ μας διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν αρκετό χρόνο, διότι αμφισβητούμε την ίδια τη λογική των πέντε χρόνων Μνημονίων για την Ελλάδα. Αλλά συμφωνούμε σε μια σειρά θεμάτων: Συμφωνούμε στην φοροδιαφυγή, συμφωνούμε στη διαφθορά. Συμφωνούμε στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Συμφωνούμε ότι υπάρχει ολιγαρχία στην Ελλάδα και ολιγοπωλιακές πρακτικές που πρέπει να τερματιστούν. Συμφωνούμε ότι πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία. Γιατί δεν συμφωνούμε, λοιπόν, σε 3-4 νομοσχέδια που θα περάσουμε στο Κοινοβούλιο. Έχουμε την δικαιοδοσία να το κάνουμε. Ο ελληνικός λαός μας έδωσε αυτή την εξουσία. Γιατί δεν συμφωνούμε επ' αυτού και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Πήρα αυτή την απάντηση από τους θεσμούς και από το Eurogroup: Ξέχνα το». Δεν θα έχουμε μια αποσπασματική προσέγγιση. Θα έχουμε μια πλήρη αξιολόγηση. Όλα θα πρέπει να αποφασιστούν από κοινού με τους θεσμούς και μόνο τότε θα περάσετε ότι θέλετε από το κοινοβούλιο σας», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός.

Παράλληλα τόνισε ότι οι προτάσεις των θεσμών αναφέρονται σε οικονομικά ανέφικτα νούμερα όπως η πρόβλεψη για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα και επανέλαβε την πρότασή του για εκφώνηση μιας «ομιλίας ελπίδας» από την καγκελάριο Μέρκελ προς τους Έλληνες, στο πρότυπο της ομιλίας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Μπερνς το 1946 στην Στουτγάρδη με αφορμή το Σχέδιο Μάρσαλ.

Έκανε λόγο για την ανάγκη μιας λύσης η οποία θα περιλαμβάνει το θέμα του χρέους, θα συνδέει την αποπληρωμή του με την ανάπτυξη και θα προβλέπει επενδυτικό πακέτο.

Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο, ενώ σημείωσε κατ´ επανάληψη ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμιστικό πακέτο και ότι δεν συνιστούν μεταρρυθμίσεις οι περικοπές στις συντάξεις ή η αύξηση των τιμών των φαρμάκων.

«Παρακαλούμε, επιτρέψτε μας να κάνουμε τη δουλειά μας, να μεταρρυθμιστούμε. Διότι αν στύψετε τον λαό σε σημείο δυστυχίας, δεν θα κάνουμε ποτέ μεταρρυθμίσεις. Αυτή η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να πείσει τον κόσμο ότι χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις (...) Δεν περιμένουμε να σας αρέσουμε. Αλλά δεν είμαστε διεφθαρμένοι. Χρησιμοποιήστε μας για να αντιμετωπίσετε την διαφθορά στην Ελλάδα (...) Είμαστε διατεθειμένοι να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις. Αλλά λείπει ένα συστατικό, η ελπίδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην αρχή και στα αίτια της κρίσης και, χρησιμοποιώντας την ιστορία του Τζίτζικα και του Μέρμηγκα, τόνισε ότι τζιτζίκια υπάρχουν παντού, όπως και μυρμήγκια και πρόσθεσε ότι σε αυτή την κρίση, τα τζιτζίκια βρήκαν ασφαλές καταφύγιο, ενώ τα μυρμήγκια εκλήθησαν να πληρώσουν την διάσωση.

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι οι προτάσεις των θεσμών αναφέρονται σε οικονομικά ανέφικτα νούμερα, όπως η πρόβλεψη για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα και επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται υψηλότερους φόρους, αλλά αποτελεσματικό σύστημα είσπραξής τους.

Κάλεσε μάλιστα τους εταίρους να βοηθήσουν στην δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας και να συμβάλουν με την διάθεση ειδικευμένου προσωπικού, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λύση μπορεί να επιτευχθεί σε μια νύχτα και να σημάνει και την οριστική λήξη της κρίσης.

Υποδέχτηκαν τον Βαρουφάκη με Μίκη Θεοδωράκη

Εντυπωσιακή ήταν και η υποδοχή που επιφύλασσαν στον Γιάνη Βαρουφάκη. Και αυτό γιατί πριν την έναρξη της ομιλίας του έγινε δεκτός με το «Είμαστε δυο» του Μίκη Θεοδωράκη.

Δημοφιλή