Βαρουφάκης - Σόιμπλε: Συμφωνούν στη δομή του προβλήματος, διαφωνούν στη λύση

Βαρουφάκης - Σόιμπλε: Συμφωνούν στη δομή του προβλήματος, διαφωνούν στη λύση

Ως ιδιαίτερα φιλική και εποικοδομητική περιέγραψε τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, καλώντας παράλληλα τους εκλεγμένους πολιτικούς να αναλάβουν την ευθύνη τους για το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο δρ. Σοιμπλε και εγώ είχαμε μία μακρά, παραγωγική συζήτηση. Αυτές είναι δύσκολες στιγμές για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά για την Ευρωζώνη και είναι καθήκον των εκλεγμένων πολιτικών να αναλάβουν την ευθύνη σε υψηλό επίπεδο και να προσπαθήσουν να φθάσουν σε μία συμφωνία, η οποία ειναι απολύτως απαραίτητη για τη συνοχή της Ευρωζώνης, για την ΕΕ» δήλωσε ο κ. Βαρουφακης και μίλησε για «ιστορικό καθήκον».

Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με εξαιρετικά φιλικό τρόπο και πρόσθεσε: «Έχουμε κοινή αντίληψη για το πρόβλημα και ο σκοπός ήταν η προσπάθεια να επιτύχουμε μία από κοινού σχεδιασμένη και συμφωνηθείσα λύση στο αδιέξοδο, στο οποίο δυστυχώς βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι η σημερινή συζήτηση θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην ενίσχυση της διαδικασίας των τελευταίων ημερών, εβδομάδων μέχρι να καταλήξουμε σε μία τελική συμφωνία».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπήρξαν κάποιες συγκεκριμένες παραχωρήσεις, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Δεν διαπραγματευόμασταν. Θέταμε κοινό τόπο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, όντως «βρέθηκε κοινός τόπος ως προς την δομή του προβλήματος, όμως υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τον τρόπο επίλυσης του ελληνικού προβλήματος».

Οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνουν ότι ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε στον ομόλογό του ότι «δεν ήρθα εδώ για να διαπραγματευθώ μία λύση που θέλετε εσείς. Δεν θα διαπραγματευθώ τις δικές σας θέσεις».

Επίσης, ο Έλληνας υπουργός φέρεται να είπε στον κ. Σόιμπλε ότι «ήρθε η ώρα να αναλάβουν οι πολιτικές ηγεσίες τις ευθύνες τους» για να συμπληρώσει ότι «οι ηγεσίες της Ευρωζώνης πρέπει να δώσουν λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας».

Η συνάντηση των δύο ανδρών ξεκίνησε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας. Σημειώνεται ότι το απόγευμα, ο κ. Βαρουφάκης θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Hans Boeckler, σε εκδήλωση με θέμα «Το Μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές κορυφώνονται και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην επικείμενη συνάντηση την Τετάρτη στις Βρυξέλλες μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, του Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Κυριακή δήλωσε αγανακτισμένος με τον Έλληνα Πρωθυπουργό για το γεγονός όπως είπε πως δεν έχει στείλει ακόμη στους θεσμούς την ανανεωμένη πρότασή της η Ελλάδα.

Η απάντηση από το Μαξίμου ήταν άμεση λέγοντας πως οι όποιες προτάσεις έχουν κατατεθεί και διαμήνυαν πως οι προτάσεις των θεσμών δεν γίνονται αποδεκτές ως έχουν.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές όσον αφορά στην πρότασή της χωρίς όμως να σημειώνονται σοβαρές αποκλίσεις από τις αρχικές θέσεις της κυβέρνησης.

Μετά τη συνάντηση Βαρουφάκη - Σόιμπλε, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν, ότι υπήρξε κοινός τόπος ως προς τη δομή του προβλήματος, διαφορετική προσέγγιση ως προς το είδος της λύσης.

Δημοφιλή