Σακελλαρίδης: Δεν τίθεται θέμα προσφυγής στις κάλπες

Σακελλαρίδης: Δεν τίθεται θέμα προσφυγής στις κάλπες
Εurokinissi

Η κυβέρνηση θέλει ενιαία λύση με μεσοπρόθεσμη διευθέτηση στην οποία θα υπάρχει πρόβλεψη για το χρέος, τη ρευστότητα και το δημοσιονομικό κενό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά την ενημέρωση των συντακτών και τόνισε πως στο πλαίσιο αυτό η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει. Παράλληλα διαβεβαίωσε πως δεν τίθεται ζήτημα εκλογών και ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία.

Ωστόσο διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η παράταση από μόνη της δεν βοηθά καθώς η αβεβαιότητα παραμένει.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των 47 σελίδων που απέστειλε στους θεσμούς η κυβέρνηση είπε πως σε αυτές τις σελίδες δεν αντανακλώνται οι θέσεις της κυβέρνησης, αλλά όπως είπε, είναι το καταστάλαγμα τεσσάρων μηνών διαπραγμάτευσης.

Επανέλαβε ότι η πεντασέλιδη πρόταση που έδωσαν οι θεσμοί δεν γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση και από τα υπόλοιπα κόμματα όπως αυτό φάνηκε και από τη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα.

Υπογράμμισε πως το ζητούμενο είναι μέχρι το τέλος του μήνα να υπάρξει συμφωνία και ανακοίνωσε πως ήδη κλιμάκιο της κυβέρνησης έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να γίνει διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο στις Βρυξέλλες βρίσκονται ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πλαισιώνονται από συνεργάτες τους.

Για τον Γιούνκερ

Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν βελτιωτικές προτάσεις από την πλευρά της Αθήνας, απάντησε πως πρόκειται για ζητήματα που εξετάζει η αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες προκειμένου να δει τι περιθώρια σύγκλισης υπάρχουν.

Όσον αφορά στις κυριακάτικες δηλώσεις του κ. Γιούνκερ ο κ. Σακελλαρίδης σχολίασε πως κ. Γιούνκερ είναι φίλος της Ελλάδας, ενώ όσον αφορά στο τηλεφώνημα που φέρεται να έκανε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Κομισιόν, ο κ. Σακελλαρίδης διαβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν πήρε ποτέ τον πρόεδρο της Κομισιόν και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν επαφές και σε χαμηλότερο επίπεδο συνεργατών του Έλληνα πρωθυπουργού με συνεργάτες του κυρίου Γιούνκερ».

Επίσης τόνισε πως ο κ. Τσίπρας ουδέποτε δήλωσε πως η πρόταση που δόθηκε στην Ελλάδα προερχόταν από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά ότι εκφράζει την κοινή γνώμη των τριών θεσμών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο χρέος λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση που θα περιλαμβάνει και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στα κοινοβούλια των κρατών μελών της Ευρωζώνης,.

Σχετικά με τα σενάρια για το ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε ότι έχει καταθέσει προτάσεις, αλλά ταυτόχρονα εξετάζει και άλλες εναλλακτικές.

Ομαδοποίηση των πληρωμών στο ΔΝΤ

Σχετικά με την ομαδοποίηση των πληρωμών της χώρας μας προς το ΔΝΤ, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε μέσω της ΤτΕ να υπάρξει η ομαδοποίηση των πληρωμών στο τέλος του μήνα και είχε ενημερώσει σχετικά σε όλες τις επαφές σε όλα τα επίπεδα ότι πρέπει να κλειδώσει η συμφωνία, ώστε να μην χρειαστεί να μην προβεί σε τέτοια ενέργεια. Αφού δεν υπήρξε συμφωνία, η κυβέρνηση προέβη στην ομαδοποίηση των πληρωμών, είπε ο εκπρόσωπος.

Για εκλογές και κομματική πειθαρχία

Ο εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ως ορίζοντα την τετραετία και κατά συνέπεια, σημείωσε δεν περνάει από το μυαλό της η προσφυγή στις κάλπες.

Για το θέμα της κομματικής πειθαρχίας, ο κ. Σακελλαρίδης , απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «κομματική πειθαρχία», αλλά είπε ότι «υπάρχει ζήτημα προσωπικής πολιτικής ευθύνης όταν ψηφίζουμε στη βουλή».

Μια συμφωνία που θα αποδεχθεί ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο, θα μπορεί να περάσει και από τα κομματικά όργανα και από τη βουλή, είπε ο κ. Σακελλαρίδης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «δεν θα χρειαστεί να φθάσουμε σε διαγραφές», από την στιγμή δεν θα υπάρξουν βουλευτές που να μην αποδεχθούν την πρόταση.

Σε κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Σακελλαρίδης, δεν είναι στο πλαίσιο της δημοκρατικής παράδοσης του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε, προφανώς το θέμα της πολιτικής ευθύνης είναι σοβαρό.

Δημοφιλή