Χωρίς συμφωνία - Αποχώρησε η ελληνική αποστολή από τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες

Χωρίς συμφωνία - Αποχώρησε η ελληνική αποστολή από τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες
Sooc

Σκηνικό εμπλοκής στις συνομιλίες με τους δανειστές στις Βρυξέλλες έπειτα από αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας χωρίς συμφωνία τη στιγμή που οι διαβουλεύσεις εισέρχονταν έπειτα από 24 ώρες καθυστέρησης στην πιο κρίσιμη στιγμή από την έναρξή τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο λόγος της αποχώρησης της ελληνικής αποστολής, έπειτα από 45 λεπτά συνάντησης, ήταν οι παράλογες απαιτήσεις των πιστωτών και η ανελαστική στάση της άλλης πλευράς. Η ελληνική αντιπροσωπεία επιστρέφει στην Αθήνα απόψε, Κυριακή.

Την ολοκλήρωση χωρίς αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους εκπροσώπους των θεσμών ανακοίνωσε η Κομισιόν. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«O Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί μέσω των προσωπικών του εκπροσώπων και σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια λύση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως για το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.

Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup.

O Πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα».

Την ίδια στιγμμή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βασικό σημείο διαφωνίας ήταν το δημοσιονομικό κενό το οποίο οι δανειστές προσδιορίζουν στο 2,5 του ΑΕΠ για το 2016. Η ελληνική πλευρά για την κάλυψή του πρότεινε μέτρα βέβαιης απόδοσης για το 1,9 του ΑΕΠ και διαρθρωτικές αλλαγές για την κάλυψη του 0,6 του ΑΕΠ με τους εκπροσώπους των θεσμών να επιμένουν στις θέσεις τους και να δηλώνουν ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να απαντήσουν στην πρόταση της ελληνικής πλευράς.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Αθήνα δεν θα δεχθεί καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις μέσω του ΦΠΑ σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Παράλληλα, σημειώναν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία η οποία βρίσκεται από το Σάββατο στις Βρυξέλλες έχει παραδώσει συμπληρωματικές προτάσεις οι οποίες, όπως υπογραμμίστηκε, καλύπταν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Στόχος, αναφέραν, η επίτευξη αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας και εξηγούν ότι κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη δεν θα γίνει δεκτό.

Σύμφωνα με τις πηγές οι προτάσεις της ελληνικής αντιπροπωπείας επιδιώκουν να ανοίξουν το δρόμο για την τελική συμφωνία η οποία θα καλύπτει τρεις πυλώνες: το δημοσιονομικό, το χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό. Όπως υπογραμμίζουν το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο και άλλο ένα 1% από την αύξηση του ΦΠΑ.

Οι επαφές στις Βρυξέλλες άρχισαν από το απόγευμα του Σαββάτου με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά να συναντάται με στελέχη της Κομισιόν επί των διαδικαστικών θεμάτων. Στην ελληνική αντιπροπωπεία μετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δημοφιλή