Συνασπισμός ακροδεξιών κομμάτων υπό την καθοδήγηση Λεπέν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Συνασπισμός ακροδεξιών κομμάτων υπό την καθοδήγηση Λεπέν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Leader of the french far-right Front National (FN) party Marine Le Pen attends a press conference on march 6, 2015 in Orleans, central France, ahead of the local elections to be held in France on March 22 and 29, 2015 . AFP PHOTO / GUILLAUME SOUVANT (Photo credit should read GUILLAUME SOUVANT/AFP/Getty Images)
Leader of the french far-right Front National (FN) party Marine Le Pen attends a press conference on march 6, 2015 in Orleans, central France, ahead of the local elections to be held in France on March 22 and 29, 2015 . AFP PHOTO / GUILLAUME SOUVANT (Photo credit should read GUILLAUME SOUVANT/AFP/Getty Images)
GUILLAUME SOUVANT via Getty Images

Σε μία ιδιαίτερα σημαντική ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιείται η επικείμενη συμπόρευση και συνεργασία των ακροδεξιών Κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο, υπό την καθοδήγηση του Κόμματος του οποίου ηγείται, προέβη η Μαρίν Λεπέν.

Η επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, υποστήριξε πως στο συνασπισμό αναμένεται να συμμετάσχουν το ολλανδικό Κόμμα της Ελευθερίας του Γκερτ Βίλντερς, το Κόμμα Ελευθερίας Αυστρίας, η Λίγκα του Βορρά της Ιταλίας και το βελγικό Φλαμανδικό Συμφέρον.

Μέσα από τη συγκρότηση του συνασπισμού, που θα ονομάζεται Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών, αναμένεται να επιχειρηθεί να ασκηθεί πίεση τόσο σε ζητήματα της αντιμεταναστευτικής ατζέντας, όσο και κατά σύγχρονων παραμέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα οποία οι ευρωβουλευτές των εν λόγω, γνωστών για τα αντιμεταναστευτικά τους αισθήματα Κομμάτων, δεν συμφωνούν.

“Είμαι χαρούμενη να ανακοινώνω το ξεκίνημα της Ευρώπης των Εθνών και των Ελευθεριών”, δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, περιτριγυρισμένη από τους ηγέτες των άλλων πολιτικών Κομμάτων. “Θα είμαστε μία πολιτική δύναμη, που δεν θα μπορεί να συγκριθεί με την προηγούμενη μας κατάσταση”.

Το Associated Press σημειώνει πως τα περισσότερα από τα Κόμματα, που πρόκειται να συμμετάσχουν, αποκόμισαν κέρδη στις ευρωπαϊκές εκλογές του περασμένου έτους, γεγονός όμως που δεν τους είχε επιτρέψει να βρουν την απαραίτητη συνοχή για να συγκροτήσουν μια ενιαία ομάδα- μέχρι πρόσφατα, τουλάχιστον.

“Αυτή είναι η δική μας D-Day. Είναι το ξεκίνημα της απελευθέρωσης μας”, είπε ο Βίλντερς, ο Ολλανδός πολιτικός ηγέτης, που είναι γνωστός για την εχθρική του στάση απέναντι στο Ισλάμ και τη μετανάστευση.

Όπως είναι φυσικό, η τυπική συγκρότηση της ομάδας παρέχει στις πολιτικές δυνάμεις που την συναπαρτίζουν, μεγαλύτερες δυνατότητες από άποψη ανθρώπινου δυναμικού, πρόσβαση σε χρηματικά κεφάλαια και, ακόμη, μεγαλύτερη διευκόλυνση στην λήψη και προώθηση πρωτοβουλιών.

Σημειώνεται πως, με βάση τον κανονισμό λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου, για να μπορεί να συγκροτηθεί ένας πολιτικός συνασπισμός, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 751 ατόμων, θα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 25 άτομα, από 7 διαφορετικά κράτη. Καθώς το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν έχει από μόνο του 23 ευρωβουλευτές, το ζήτημα που προέκυπτε δεν αφορούσε τόσο τον αριθμό των συμμετεχόντων, όσο την κάλυψη της αναγκαιότητας για συνύπαρξη πολιτικών από 7 διαφορετικές χώρες.

Πέραν των πέντε Κομμάτων, λοιπόν, τρεις ακόμη πολιτικοί από άλλες χώρες- δύο Πολωνοί και ένας Βρετανός του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, του Νίτζελ Φάρατζ- συμμετέχουν επίσης στην νεοσυσταθείσα πολιτική συμμαχία. Αξίζει να σημειωθεί πως επίσημα, το Κόμμα του Φάρατζ, αν και το πλέον επικριτικό απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν συμμετέχει στην συμμαχία, η οποία προτίμησε να μην περιλάβει στις τάξεις της επίσης την “δική μας”, Χρυσή Αυγή.

Στο άμεσο μέλλον, βέβαια, το πολιτικό αντίκτυπο από την συγκρότηση της αναφερόμενης συμμαχίας, προβλέπεται να είναι μάλλον ασήμαντο, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει 221 μέλη στο Ευρωκοινοβούλιο και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 191.

Καθώς ο πολιτικός λόγος και οι εκπεφρασμένες προτεραιότητες των Κομμάτων που συγκροτούν την ακροδεξιά συμμαχία, διέπονται από τις εθνικιστικές αντιλήψεις και την αυτόνομη λήψη αποφάσεων, ο Βίλντερς παραδέχθηκε πως κάποιες φορές δεν θα είναι και τόσο εύκολο, να λειτουργήσουν ως σύνολο.

“Φυσικά, έχουμε διαφορές, αλλά οι διαφορές μας δεν είναι οι αδυναμίες μας, αλλά η δύναμη μας”, υπογράμμισε.

Τέλος, αξίζει να υπενθυμιστεί πως η ανακοίνωση για την δημιουργία του πολιτικού συνασπισμού έρχεται λίγο μετά την παραπομπή του Ζαν Μαρί Λεπέν, ενός εκ των συνιδρυτών του Εθνικού Μετώπου, από τον τιμητικό του ρόλο ως δια βίου επίτιμος πρόεδρος, για την διατύπωση αντισημιτικών σχολίων, για ακόμη μια φορά.

Η κόρη του, εξάλλου, τους τελευταίους μήνες, εργάζεται πυρετωδώς προσπαθώντας να παρουσιάσει μια άλλη εικόνα του Εθνικού Μετώπου, που θα της επιτρέψει να στρέψει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων της χώρας της μακριά από τη ρητορική μίσους των προηγούμενων χρόνων.

Δημοφιλή