Νέα πρόταση κομίζει ο Γιούνκερ στην Ελλάδα αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες

Νέα πρόταση κομίζει ο Γιούνκερ στην Ελλάδα αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
JOHN THYS via Getty Images

Προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός που θα θέσει σε τροχιά και πάλι τις διαπραγματεύσεις και να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε μια προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση θέσεων και να επιτευχθεί συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η δεκάλεπτη συνομιλία των δύο ανδρών διεξήχθη σε καλό κλίμα, ωστόσο δεν έγινε γνωστό εάν ο κ. Γιούνκερ κατέθεσε κάποια αντιπρόταση.

Νωρίτερα πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι αναμενόταν σήμερα Τετάρτη παρέμβαση του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τηλεφώνημα στον κ. Τσίπρα προκειμένου να τον πείσει να συναινέσει σε μια συμβιβαστική πρόταση.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η πρόταση της Κομισιόν θα είναι ελαφρώς βελτιωμένη, και εκτιμάται πως ο κ.Γιούνκερ πιστεύει πως εάν η ελληνική πλευρά συμφωνήσει τότε θα μπορέσει να πείσει τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα αναγκαστεί και αυτό να συμφωνήσει.

Έπειτα και από αυτή την εξέλιξη εκτιμάται ότι το Σαββατοκύριακο, έπειτα και από το Eurogroup της Πέμπτης, θα υπάρξουν εξελίξεις αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα,

Σημειώνεται ότι νωρίτερα κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στην Huffington Post Greece ότι «είμαστε ανοιχτοί στο να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τους δανειστές. Αυτό όμως που θα πρέπει να ξέρουν είναι ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση μέτρα 1,8 δισ ευρώ από το ΦΠΑ και ακόμα 1,8δισ ευρώ από το Ασφαλιστικό».

Σημειώνεται ότι την Τρίτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φρανσουά Ολάντ και την Ανγκελα Μέρκελ με θέμα συζήτησης το ελληνικό ζήτημα.

Είχε προηγηθεί η έντονη δήλωσή του αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Γιούνκερ, δήλωσε ότι νοιάζεται για τον ελληνικό λαό, όχι για την ελληνική κυβέρνηση» και σχολίασε πως δεν είχε καμία επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από την Κυριακή το βράδυ όταν αποφάσισε να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις, διότι, όπως τόνισε, οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές θέσεις δεν οδηγούσαν πουθενά».

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ότι «είπε στους Έλληνες πράγματα που ο ίδιος δεν έχει πει ποτέ στην κυβέρνηση». Όπως για παράδειγμα για την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και στο ηλεκτρικό ρεύμα, που όπως είπε, ο ίδιος δεν είναι υπέρ, και το ξέρει αυτό ο κ. Τσίπρας όπως είπε.

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός της Γαλλίας σήμερα Τετάρτη δήλωσε πως «τις επόμενες ώρες, τις επόμενες μέρες, πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να βρεθεί λύση» .

«Η Γαλλία πρέπει να κάνει τα πάντα προκειμένου να βρεθεί λύση, η οποία θα ανταποκρίνεται και στις ανάγκες των Ελλήνων και στους κανόνες της Ευρώπης» δήλωσε στο γαλλικό κοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη, δεδομένου ότι ο εναλλακτικός δρόμος θα είναι επίπονος.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, ότι η όποια κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα κριθεί με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα της λύσης και την κοινωνική αποδοχή της πρότασης.

Από την πλευρά του ο κ. Φάιμαν είπε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να βρεθεί κοινή λύση και σχολίασε πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν από τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση και πρέπει πολιτικώς να θέλει κανείς να επιτευχθεί αποτέλεσμα. Τόνισε δε πως ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είναι «πεπεισμένος» Ευρωπαίος, ο οποίος επιθυμεί αποτέλεσμα.

Δημοφιλή