ΕΛΠΕ: Η επάρκεια καυσίμων πέραν των 90 ημερών είναι κοινοτική οδηγία και προβλέπεται από το νόμο

ΕΛΠΕ: Η επάρκεια καυσίμων πέραν των 90 ημερών είναι κοινοτική οδηγία και προβλέπεται από το νόμο
Eurokinissi

Η διασφάλιση επάρκειας καυσίμων πέραν των 90 ημερών που προβλέπει ο νόμος και η σχετική Κοινοτική Οδηγία αποτελεί πάγια τακτική των Ελληνικών Πετρελαίων, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» που θέλουν τα διυλιστήρια έπειτα από αίτημα του αρμόδιου υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη, να έχουν εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επάρκεια των καυσίμων σε περίπτωση Grexit.

Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας τα περί εντολής στα ΕΛΠΕ για τα αποθέματα καυσίμων, δηλώνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

«Καμία εταιρία δεν προγραμματίζει μόνο για τους επόμενους τρεις μήνες», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Στεργιούλης.

Η τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας, ικανών να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας για διάστημα 90 ημερών είναι υποχρεωτική για όλες τις χώρες της ΕΕ με βάση Κοινοτική Οδηγία. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Στεργιούλη ο οποίος βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, αποτελεί πάγια τακτική των ΕΛΠΕ να κατέχουν συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης πετρελαίου, πέραν των τριών μηνών.

Τέλος, η πρακτική της εισαγωγής αργού έναντι πληρωμής με έτοιμα προϊόντα αντί για ρευστό, δεν είναι μηχανισμός που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς σε καύσιμα αλλά έχει χρησιμοποιηθεί διεθνώς σε περιπτώσεις έλλειψης ρευστότητας.

Ο κ. Στεργιούλης τονίζει επίσης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα επάρκειας καυσίμων και ότι το διυλιστήριο Ασπροπύργου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης (στο πλαίσιο των οποίων συνέβη το τραγικό δυστύχημα με τέσσερις νεκρούς εργαζόμενους), σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» σε περίπτωση Grexit, το πλάνο των Ελληνικών Πετρελαίων κλιμακώνεται σε τρία στάδια:

Σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας διάρκειας τριών μηνών

Σε δεύτερη φάση τα διυλιστήρια θα διοχετεύσουν στην αγορά ποσότητες από μελλοντικά συμβόλαια πετρελαίου, διάρκειας άλλων τριών μηνών

Σε τρίτη φάση τα ΕΛΠΕ θα αγοράσουν αργό και θα αποπληρώνουν τους προμηθευτές τους όχι σε χρήμα αλλά σε ισοδύναμης αξίας έτοιμα προϊόντα που διυλίζουν τα ίδια

Το πλάνο προβλέπει ότι η χώρα θα έχει σίγουρα καύσιμα καταρχήν για έξι μήνες, και εφόσον τα πράγματα χειροτερέψουν για τουλάχιστον άλλους τρεις.

Διαψεύδει ο κ. Λαφαζάνης

«Με έκπληξη άκουσα από την Πετρούπολη ότι δημοσίευμα κάνει λόγο για δήθεν εντολή δική μου που αφορά σχέδιο έκτακτης ανάγκης στα Ελληνικά Πετρέλαια», επισημαίνει σε δήλωσή του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης με αφορμή το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

«Τα περί εντολής συνιστούν αποκυήματα νοσηρής φαντασίας», τονίζει ο υπουργός και προσθέτει: «Τα ΕΛΠΕ έχουν πάγια τακτική λειτουργίας η οποία προβλέπει ακριβώς το ύψος των αποθεμάτων και την πρακτική παραγγελιών για την προμήθεια. Αυτή η πρακτική δεν έχει αλλάξει σε τίποτα. Οτιδήποτε άλλο αποβλέπει στην τρομοκράτηση του ελληνικού λαού με μυθοπλασίες που υπηρετούν απαράδεκτες σκοπιμότητες».

Δημοφιλή