Το θρυλικό Green Park άνοιξε ξανά τις πόρτες του στο κοινό

Το θρυλικό Green Park άνοιξε ξανά τις πόρτες του στο κοινό
Green Park

Η ημιτελής ανάπλαση που έγινε πριν λίγα χρόνια στο εγκαταλελειμμένο Πεδίον του Άρεως από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς δεν έπιασε ιδιαίτερο τόπο καθώς, όσοι περνάμε συχνά από εκεί, βλέπουμε πως η άσχημη, στενάχωρη κατάσταση στην οποία έχει επέλθει το όμορφο πάρκο δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα. Τώρα όμως, μια νέα κίνηση ήρθε για να συμβάλει στην προσπάθεια της μεταμόρφωσης του Πεδίου, ώστε να αποκτήσει την αίγλη που είχε κάποτε και να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα ως ένας πόρος αστικού πράσινου, αναψυχής και δημιουργικών δραστηριοτήτων.

Μια ομάδα καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και θεωρητικών του θεάτρου και των εικαστικών τεχνών ενεργοποίησε ξανά το Green Park, το αναψυκτήριο στο νότιο άκρο του πάρκου το οποίο τη δεκαετία του ΄50 ήταν σύμβολο ψυχαγωγίας για την νεολαία της Αθήνας, αλλά σταδιακά υποβαθμίστηκε στα 90s για να κλείσει οριστικά το 2008.

Την Παρασκευή 19 Ιουνίου το Green Park άναψε ξανά τα φώτα του και υποδέχτηκε τον κόσμο που ήρθε να πιει το ποτό του, να ακούσει μουσική, να διασκεδάσει και να συζητήσει γύρω από τη κεντρική θεματική αυτής της δράσης: τη χαρά και την πολιτική.

Η ομάδα πίσω από την κατάληψη και επανενεργοποίηση του Green Park, η οποία πριν από τέσσερα χρόνια είχε κάνει το ίδιο με το θέατρο «Εμπρός», αναφέρει χαρακτηριστικά στο κείμενο που δημοσίευσε για την παρέμβαση:

«...είναι μια εφήμερη δράση χωρίς ορισμένο χρονικό ορίζοντα αλλά με συνείδηση ότι δεν θα μπει σε λογική ιδιοκτησίας. Το συνεκτικό στοιχείο του υποκειμένου που αναλαμβάνει το εγχείρημα δεν είναι κάποια ιδεολογία ή συντεχνιακό συμφέρον αλλά μια οικειότητα κερδισμένη μέσα από τα πειράματα των τελευταίων ετών. Υπ’ αυτή την έννοια διεκδικούμε τη σημασία της φιλίας και την αυταπόδεικτη πολιτική της διάσταση χωρίς έξωθεν ιδεολογική επικύρωση. Προτείνουμε τη φιλία ως μοντέλο οργάνωσης και αυτοθέσμισης και ως μια πιθανή αξία που ξεφεύγει από τις νεοφιλελεύθερες επιταγές.

Η δράση αυτή προτείνει ένα ρευστό τρόπο οργάνωσης. Επιχειρεί να παραμείνει ατελής και ανολοκλήρωτη. Να εξερευνήσει συλλογικά τα μοντέλα παραγωγής, τη σχέση με το κοινό και τις κυρίαρχες αφηγήσεις. Να επαναπροσδιορίσει το αίτημα της ελαφρότητας, του αυτοσαρκασμού, της κριτικής και της χαράς.»

Το πρόγραμμα της δράσης είναι γεμάτο με μουσικές εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές, εικαστικές εγκαταστάσεις, περφόρμανς, αλλά και περίπατους στο πάρκο, ανασκόπηση των κινηματικών και πολιτικών εγχειρημάτων των τελευταίων χρόνων, κριτικές παρεμβάσεις για την πόλη και την πολιτική και πολλά άλλα που θα διεξαχθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο, μέχρι και τη Δευτέρα 29 Ιουνίου. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

«Η ενεργοποίηση του αναψυκτηρίου Green Park στο πεδίο του ‘Αρεως, σε ένα από τα δυο κεντρικά πάρκα της πόλης, θέτει εκ νέου την ανάγκη της αναψυχής, με στόχο η πολιτική και η χαρά να αναδυθούν σε μέρη που δεν τα περιμένουμε. Σε αυτό το ατελές, συλλογικό πείραμα, σε μια συνθήκη οικειότητας χωρίς κανόνες αλλά με συνείδηση της ευθύνης που προκύπτει από τη δράση αυτή, καλούμε τους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν μια ανοίκεια περιοχή, μια δυνατότητα χαράς», λέει η ομάδα στην ανακοίνωσή της, προσκαλώντας μας όλους να πάρουμε μέρος σε αυτή τη σημαντική κίνηση για την πόλη μας.

Για περισσότερες πληροφορίες: greenparkathina.wordpress.com

Δημοφιλή