Σε τροχιά γύρω από τη Γη για την επιτήρησή της ο δεύτερος ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel

Σε τροχιά γύρω από τη Γη για την επιτήρησή της ο δεύτερος ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel
Sentinel-2A lifted off on a Vega launcher from Europeâs Spaceport in French Guiana at 01:52 GMT (03:52 CEST).Credits: ESA-M. Pedoussaut
Sentinel-2A lifted off on a Vega launcher from Europeâs Spaceport in French Guiana at 01:52 GMT (03:52 CEST).Credits: ESA-M. Pedoussaut
ESA_events/Flickr

Ένας ακόμη δορυφόρος Sentinel, o 2A, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), τέθηκε σήμερα Τρίτη σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας.

Είχε προηγηθεί ο Sentinel-1A τον Απρίλιο του 2014. Οι δορυφόροι, που θα γίνουν περισσότεροι στο μέλλον, εντάσσονται στο σύστημα «Κοπέρνικος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεχή και ολοκληρωμένη περιβαλλοντική παρακολούθηση της Γης (ξηράς, θάλασσας και ατμόσφαιρας).

Ο βάρους 1,1 τόνων δορυφόρος εκτοξεύθηκε πάνω σε έναν πύραυλο «Βέγκα» από την ευρωπαϊκή διαστημική βάση Κουρού της Γαλλικής Γουιάνα σήμερα τα χαράματα ώρα Ελλάδος.

Ο Sentinel-2A διαθέτει άκρως εξελιγμένο εξοπλισμό (έγχρωμη και υπέρυθρη κάμερα) οπτικής απεικόνισης υψηλής ανάλυσης, ενώ ο Sentinel-1A διαθέτει ραντάρ.

Ο Sentinel-2A αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία σε τρεις έως τέσσερις μήνες, αφού πρώτα ελεγχθούν και ρυθμισθούν σωστά όλα τα όργανά του. Θα κινείται σε ύψος περίπου 786 χιλομέτρων από τη επιφάνεια της Γης, σε ηλιο-σύγχρονη τροχιά, περνώντας από το ίδιο σημείο του πλανήτη, περίπου κάθε δέκα μέρες. Κατασκευάσθηκε από κοινοπραξία δεκάδων ευρωπαϊκών εταιρειών με επικεφαλής την Airbus Defence & Space.

Οι δορυφόροι Sentinel που σταδιακά στέλνονται στο διάστημα, θα δημιουργήσουν ένα «δίχτυ» περιβαλλοντικής επιτήρησης μοναδικό στον κόσμο, παρέχοντας πολύτιμα στοιχεία για τη ρύπανση του πλανήτη, την κλιματική αλλαγή, την αποψίλωση των δασών, τη βιοποικιλότητα, τη διατροφική ασφάλεια, τις κατά τόπους ανθρωπιστικές κρίσεις, τις φυσικές καταστροφές κ.α.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα «Κοπέρνικος» χρηματοδοτείται από την ΕΕ και την ESA με περίπου 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2020. Ο Sentinel-2B, «δίδυμος» δορυφόρος του 2-Α, θα εκτοξευθεί το φθινόπωρο του 2016, οπότε από κοινού οι δύο δορυφόροι θα «τσεκάρουν» από ψηλά το ίδιο σημείο της Γης κάθε πέντε μέρες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή