Το ΔΝΤ διαφωνεί με τους «υπερβολικούς φόρους» των ελληνικών προτάσεων

Το ΔΝΤ διαφωνεί με τους υπερβολικούς φόρους των ελληνικών προτάσεων
International Monetary Fund (IMF) Chief Christine Lagarde talks to the media at the end of a Special EU Euro Summit about the Greek crisis held at the EU Council building in Brussels on June 23, 2015. AFP Photo / Thierry Charlier (Photo credit should read THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)
International Monetary Fund (IMF) Chief Christine Lagarde talks to the media at the end of a Special EU Euro Summit about the Greek crisis held at the EU Council building in Brussels on June 23, 2015. AFP Photo / Thierry Charlier (Photo credit should read THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)
THIERRY CHARLIER via Getty Images

Ο διχασμός των πιστωτών και η κόντρα ΔΝΤ και ΕΕ παραμένει ανοιχτή όπως φαίνεται από δημοσιεύματα ξένων μέσων, αφού το ΔΝΤ φαίνεται να εγείρει αντιρρήσεις στους «υπερβολικούς φόρους» των ελληνικών προτάσεων.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον, με βάση τα σημερινά δεδομένα -γιατί κανείς δεν ξέρει τι θα αλλάξει και αν αλλάξει μέχρι την Πέμπτη- το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στην όποια πολιτική συμφωνία, ούτε θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, φέρεται να θέλει πρώτα τα μέτρα και μετά τη ρύθμιση του χρέους, που για το ΔΝΤ είναι ψηλά στην ατζέντα. Επιπλέον, το ΔΝΤ θεωρεί τα έσοδα πρέπει να προέλθουν περισσότερο από τις συντάξεις και λιγότερο από την επιχειρηματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Πολ Τόμσεν, δεν τολμά να θέσει ενώπιον των μελών του δ.σ. του Ταμείου μια συμφωνία που δεν θα είναι συνολική και χωρίς να επιβεβαιώνεται η βιωσιμότητα (δηλαδή το ζήτημα του χρέους).

Υποστηρίζουν δε ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων δεν είναι λύση και ζητούν να μειωθούν οι δαπάνες. Επίσης η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να άφησε ανοικτό το θέμα του χρέους, εκτιμώντας ότι θα πρέπει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης να είναι το βραβείο προς την Αθήνα, στην περίπτωση που τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ -που αναμεταδίδει η Guardian- αλλά και σε αναφορά που κάνει η Wall Street Journal, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ προβάλλουν αντιρρήσεις για τις ελληνικές προτάσεις, υποστηρίζοντας ότι δίνεται μεγάλο βάρος στα φορολογικά μέτρα και στο μέτωπο των εσόδων και όχι σ' εκείνο των δαπανών.

Επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, το ΜΝΙ αναφέρει ότι το ΔΝΤ αντιτίθεται σε μία σειρά προτεινόμενων μέτρων, όπως η αύξηση της εταιρικής φορολόγησης, η αναπροσαρμογή των δεικτών του ΦΠΑ αλλά και τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος.

«Υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ επί της ελληνικής συμφωνίας» αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, στέλεχος του ΔΝΤ επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει, ήδη, υποστεί εντυπωσιακή υπερφορολόγηση και, ως εκ τούτου, η επιβολή επιπλέον φόρων θα πλήξει περαιτέρω την ανάπτυξη, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διόγκωση του χρέους.

Πάντως, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανίζεται καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι οι διαφορές θα γεφυρωθούν, ενώ προσθέτει ότι η εξάμηνη παράταση είναι το πλέον πιθανό σενάριο για την Ελλάδα.

Επισήμως το Ταμείο δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη, ωστόσο η Κριστίν Λαγκάρντ είπε τη Δευτέρα ότι Το ελληνικό σχέδιο είναι «ακόμα ανεπαρκές» σε σχέση με ότι περιμένει το Ταμείο, αφήνοντας να εννοηθεί πως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να τροποποιήσει τις προτάσεις της προκειμένου να διασφαλίσει τη στήριξη του Ταμείου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η κ. Λαγκάρντ ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για τις εξελίξεις το βράδυ της Δευτέρας.

Πηγές: MNI, Guardian, WSJ

Δημοφιλή