«Αρχίζουν τα όργανα» στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιδράσεις απέναντι στα προτεινόμενα μέτρα

«Αρχίζουν τα όργανα» στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιδράσεις απέναντι στα προτεινόμενα μέτρα
Ο Αλέξης Μητρόπουλος (φωτογραφία Αρχείου)
Ο Αλέξης Μητρόπουλος (φωτογραφία Αρχείου)
Eurokinissi

«Σύννεφα» σχηματίζονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά την δημοσιοποίηση των μέτρων που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «καλή βάση».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, δήλωσε ότι η πεντάμηνη διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν πέτυχε και η συμφωνία, με αυτό το πακέτο μέτρων, θα πρέπει να βρει ανάχωμα στους Έλληνες βουλευτές- καθώς και ότι δεν ξέρει αν το πακέτο μέτρων που έρχεται μπορεί να το δεχτεί προς εφαρμογή μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Παράλληλα, έχει δηλώσει ότι προσωπική του άποψη είναι ότι «δεν ψηφίζονται αυτά τα μέτρα. Αυτή είναι η άποψή μου. Η προσωπική μου στάση είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι αυτό το πακέτο που έχετε ανά χείρας δεν μπορεί να έρθει στη Βουλή».

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής, δήλωσε στην ΕΡΑ Αιγαίου ότι δεν θα ψηφίσει καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης για τα φτωχά στρώματα στις νησιωτικές περιοχές» και σημείωσε πως τα μέτρα που περιλαμβάνει η επερχόμενη συμφωνία απέχουν από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και επιβαρύνουν οριζόντια όλα τα εισοδήματα. Για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, τόνισε πως είναι ανοικτή η κατάργησή του και ως αντιστάθμισμα έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά η φορολογική ελάφρυνση των μόνιμων κατοίκων των νησιών, χωρίς, ωστόσο, αυτά να έχουν συγκεκριμενοποιηθεί.

Ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, βουλευτής Καστοριάς, έγραψε το ακόλουθο tweet:

Επίσης, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκηςυποστήριξε ότι πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση είναι εγκλήματα και εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή. Παράλληλα, δήλωσε σίγουρος ότι η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν πρόκειται να επιτρέψει να περάσουν από τη Βουλή τα μέτρα σε ένα νόμο σε ένα άρθρο.

Τον προβληματισμό του εξέφρασε και ο Στάθης Λεουτσάκος, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να δούμε συνολικά τα μέτρα και το τι θα προβλέπεται για την ελάφρυνση χρέους. Από πλευράς του, ο Κώστας Λαπαβίτσας εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή νέα μέτρα λιτότητας, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ.

Επικριτική στάση κράτησε και ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας, ο οποίος προέβη στην ακόλουθη ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook:

Δεν έχουμε δικαίωμα να ματαιώσουμε τις προσδοκίες του λαού μας ολοκληρώνοντας αυτό που άφησαν πίσω τους μνημονιακοί.Εξα...

Posted by Mitsos Kodelas on Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015

Από πλευράς άλλων κυβερνητικών στελεχών, επικριτική ήταν η στάση του γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργου Ρωμανιά, ο οποίος είπε ότι «η Ευρώπη των δανειστών θριαμβεύει» και ότι η «εποχή της αθωότητας» τελειώνει για την Ελλάδα. Παραδέχτηκε ότι τα μέτρα είναι «άδικα» και συνιστούν «έμμεση και σαφή μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα.

Ποιοι τάσσονται υπέρ

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, δήλωσε αισιόδοξος ότι η πρόταση θα περάσει από την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ με μια καλή συζήτηση που θα προηγηθεί, ενώ ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτήρισε τη συμφωνία «πολιτικά υπερασπίσιμη». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δήλωσε ότι αφού υπάρξει συμφωνία, «θα ενημερωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Ο καθένας θα αναλογιστεί τις ευθύνες του. Προφανώς χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη δεδηλωμένη, δεν περνάει» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν θα φτάσουμε στο σημείο» να μην συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι ψήφοι από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, «η μόνη επιλογή, θα ήταν η προσφυγή στις κάλπες και στο λαό». Eπίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, δήλωσε ότι «δεν πετάμε τη σκούφια μας, δεν πανηγυρίζουμε, τα μέτρα είναι δύσκολα ωστόσο υπάρχει στόχευση να μην πληρώσουν οι φτωχότεροι αλλά να υπάρξει φορολόγηση του πλούτου και των πιο εύπορων τάξεων» και εκτίμησε ότι «θα πεισθούν στο τέλος, όσοι λένε ότι δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία».

Την άποψη ότι η ίδια η επίτευξη της συμφωνίας έχει τεράστια σημασία, διότι «προφανώς θα αποδεσμεύσει τους περιορισμούς που υφίσταται η ελληνική οικονομία αυτήν την στιγμή και θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, συμπληρώνοντας ότι η σύνθεση των μέτρων την οποία πρότεινε η κυβέρνηση,« αποτρέπει τα υφεσιακά μέτρα που ήταν κατ΄εξοχήν υφεσιακά αυτά που είχαν τεθεί από την πλευρά των εταίρων και δημιουργεί ένα πολύ πιο δίκαιο και αποτελεσματικό από σκοπιά ανάπτυξης πλαίσιο για τα μέτρα και τα δεδομένα του 2015 και του 2016. Η δημοσιονομική προσαρμογή που καλείται να κάνει η χώρα είναι σαφώς πολύ μικρότερη από αυτό το οποίο ήταν οι δεσμεύσεις του μνημονίου. Τα πλεονάσματα, τα οποία καλείται να παράξει η χώρα, είναι πολύ μικρά 1% και 2% τα επόμενα χρόνια και αυτό καθιστά την προσαρμογή πολύ πιο εφικτή».

«Αποφύγαμε τις μειώσεις μισθών και συντάξεων»,δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος και εκτίμησε ότι η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα «αναγκαίο κακό».

Από πλευράς του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούσης, δήλωσε ότι «αυτό έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση. Ο λαός δεν θα συγχωρούσε τη ρήξη». Επίσης, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, εκτίμησε ότι τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή. «Η συμφωνία εφόσον κλειδώσει και υπογραφεί θα εγκριθεί από τη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία και θα επιβεβαιωθεί η δεδηλωμένη στην κυβέρνηση» είπε, συμπληρώνοντας ότι τα μέτρα θα είναι δύσκολα, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί ώστε να επωμιστούν τα βάρη αυτοί που μπορούν και ότι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

Δημοφιλή