WikiLeaks: Υποκλοπές της NSA «δείχνουν» μυστικό συμβούλιο του Ολάντ για τις συνέπειες ενός Grexit το 2012

WikiLeaks: Υποκλοπές της NSA «δείχνουν» μυστικό συμβούλιο του Ολάντ για τις συνέπειες ενός Grexit το 2012
French President Francois Hollande is pictured during a ceremony to commemorate General de Gaulle's
French President Francois Hollande is pictured during a ceremony to commemorate General de Gaulle's
ASSOCIATED PRESS

Οι πιθανές συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αποτέλεσαν το αντικείμενο μυστικής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της Γαλλίας κατά τον Μάιο του 2012, που είχε συγκαλέσει ο πρόεδρος Ολάντ, σύμφωνα με έγγραφα τα οποία αποκαλύπτει η ιστοσελίδα WikiLeaks, προερχόμενα από την NSA.

Η NSΑ κατασκόπευε την περίοδο 2006-2012 τους προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με έγγραφα τα οποία έφερε στο φως το WikiLeaks και επικαλούνται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediapart και η καθημερινή εφημερίδα Liberation.

Τα έγγραφα αυτά, τα οποία έχουν διαβαθμιστεί ως «άκρως απόρρητα», συμπεριλαμβάνουν πέντε εκθέσεις της NSA βασισμένες στις «υποκλοπές των επικοινωνιών» των τριών προέδρων της Γαλλίας (Σιράκ, Σαρκοζί, Ολάντ) οι οποίες προορίζονταν για τα ανώτερα κλιμάκια της «κοινότητας των πληροφοριών» των ΗΠΑ, σημειώνει η Liberation.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο σοσιαλιστής Ολάντ, που ήταν στην εξουσία μόλις μερικές ημέρες, είχε απογοητευτεί από την πρώτη του συνάντηση ως πρόεδρος με την συντηρητική καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και είχε ζητήσει να συνομιλήσει με ηγέτες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), συγκυβερνώντος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το WikiLeaks γράφει ότι η Γαλλία ήθελε την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, και ότι υποστήριζε την υποχρέωση της Ελλάδας να κάνει μεταρρυθμίσεις και να σεβαστεί τους δανειακούς όρους της, αλλά υποστήριζε επίσης ότι η υπερβολική λιτότητα δεν αποτελεί τη σωστή τακτική.

«Ο Ολάντ επέμενε ότι η συνάντηση θα μείνει μυστική», αναφέρει ο ιστότοπος βάσει υποκλοπών της NSA από τις 22 Μαίου 2012, λέγοντας για τις συνομιλίες ότι ήθελε να συζητήσει με τους «αρμόδιους υπουργούς» τις συνέπειες μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας στη γαλλική οικονομία και τις τράπεζες. «Ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να ανησυχεί ότι αν κυκλοφορήσει προς τα έξω ότι το Παρίσι σκέφτεται σοβαρά τη πιθανότητα μιας εξόδου της Ελλάδας, θα βαθύνει η κρίση».

Σύμφωνα με την συζήτηση που υπεκλάπη, ο Ολάντ είχε παραπονεθεί ότι η Μέρκελ φαινόταν να είχε «νίψει τας χείρας της» για την Ελλάδα όταν συναντήθηκε μαζί της στο Βερολίνο. «Αυτό δημιούργησε μεγάλη ανησυχία στον Ολάντ για την Ελλάδα και τους Έλληνες, οι οποίοι θα μπορούσαν να αντιδράσουν με το να ψηφίσουν ένα ακροδεξιό κόμμα», ενώ αργότερα ο Ολάντ προσκάλεσε στο Παρίσι τον ηγέτη του SPD για συνομιλίες, οι οποίες έγιναν στις 13 Ιουνίου 2012.

Λευκός Οίκος: Δεν στοχεύαμε τον Ολάντ

Ο Λευκός Οίκος από πλευράς του διαβεβαίωσε ότι δεν είχε στόχο τις επικοινωνίες του Φρανσουά Ολάντ, πράγμα το οποίο ούτε και θα κάνει.

«Δεν είχαμε στόχο και δεν θα έχουμε στόχο τις επικοινωνίες του προέδρου Ολάντ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC), χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω όσον αφορά τις επιχειρήσεις που μπορεί να έγιναν στο παρελθόν.

«Συνεργαζόμαστε στενά με την Γαλλία όσον αφορά όλα τα θέματα που έχουν διεθνή διάσταση και οι Γάλλοι είναι απαραίτητοι εταίροι», πρόσθεσε.

Νωρίτερα η αμερικανική κυβέρνηση είχε αρνηθεί να σχολιάσει -ή να διαψεύσει- τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τουλάχιστον μεταξύ του 2006 και του 2012 τους τρεις τελευταίους κατά σειρά προέδρους της Γαλλίας.

«Γενικότερα δεν πραγματοποιούμε επιχειρήσεις παρακολούθησης στο εξωτερικό εκτός κι αν υπάρχει ένας συγκεκριμένος και έγκυρος στόχος εθνικής ασφάλειας», υπογράμμισε.

Γαλλία: «Απαράδεκτη κατασκοπεία μεταξύ συμμάχων»

Η Γαλλία κατήγγειλε «απαράδεκτη κατασκοπεία μεταξύ συμμάχων» μετά την αποκάλυψη.

«Δεν είναι αποδεκτό μεταξύ συμμάχων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ, λίγη ώρα πριν από την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Φρανσουά Ολάντ με τη συμμετοχή των σημαντικότερων υπουργών και μελών της ηγεσίας των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων και των γαλλικών υπηρεσιών Πληροφοριών, υπό το σχήμα του Συμβουλίου Αμυνας της Γαλλίας.

«Αυτό που συνέβη δεν είναι αποδεκτό, αλλά δεν θα προκαλέσει και κρίση», έσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης μιλώντας στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο I-Tele. «Φυσικά, θα ζητηθούν εξηγήσεις» από τις ΗΠΑ μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας, πρόσθεσε.

(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο)

Δημοφιλή