Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κινόα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κινόα
Quinoa, Cuzco, Peru
Photo by Cathy Scola via Getty Images
Quinoa, Cuzco, Peru

Τα τελευταία χρόνια η κινόα έχει εμφανιστεί στην καθημερινή μας διατροφή και θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το εβδομαδιαίο τραπέζι. Ίσως γνωρίζετε πως να την μαγειρέψετε, αλλά τι άλλο ξέρετε για την κινόα;

  • Το μέρος της κινόα που καταναλώνουμε είναι σπόρος και όχι δημητριακό. Προέρχεται από έναν θάμνο που καλλιεργείται στη Νότια Αμερική. Μπορεί στη μαγειρική να το αντιμετωπίζουμε σαν να είναι δημητριακό, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.
  • Είναι μία ολοκληρωμένη πηγή πρωτεΐνης, δηλαδή περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που δεν μπορεί να παράξει το σώμα και πρέπει να λαμβάνει ο οργανισμός από το φαγητό. Η κινόα, επιπλέον, δεν περιέχει γλουτένη και αποτελεί ιδανική πηγή πρωτεΐνης για τους χορτοφάγους.
  • Όταν μαγειρέψετε την κινόα θα δείτε να εξέχει κάτι σαν κλωστή. Μην ανησυχείτε! Είναι, απλά, η ρίζα του σπόρου.
  • Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες κινόα. Οι πιο διαδεδομένες είναι η λευκή, η κόκκινη και η μαύρη.
  • Μπορεί η κινόα να έχει γίνει γνωστή μόλις τα τελευταία χρόνια, αλλά οι Ίνκας την καλλιεργούσαν πριν από περίπου 3.000 χρόνια.
  • Η κινόα είναι ένας από τους λίγους καρπούς που επιβιώνουν κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες., όπως αυτές που υπάρχουν στα βολιβιανά Αλτιπλάνος, που είναι 200 μέρες τον χρόνο παγωμένα και έχει πολλές ξηρασίες. Αν και πολλές χώρες έχουν αρχίσει να καλλιεργούν κινόα, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο καλά, όσο αυτά της Βολιβίας ή του Περού.
  • Η Βολιβία και το Περού βρίσκονται σε διαμάχη σχετικά με την καλλιέργεια της κινόα. Η Βολιβία μέχρι πρότινος είχε την αποκλειστική εξαγωγή, αλλά πρόσφατα το Περού άρχισε να «μπαίνει κι εκείνο στο παιχνίδι». Οι βολιβιανοί αγρότες δεν είναι χαρούμενοι με τον τρόπο που γίνεται η καλλιέργεια στο Περού και ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούνται πολλά παρασιτοκτόνα στην παραγωγή τους.