ΗΠΑ: Νόμιμοι οι γάμοι των ομοφυλοφίλων σε όλες τις πολιτείες

ΗΠΑ: Δικαστική απόφαση νομιμοποιεί τους γάμους ομοφυλοφίλων σε όλες τις πολιτείες
Carlos McKnight of Washington, waves a flag in support of gay marriage outside of the Supreme Court in Washington, Friday June 26, 2015. A major opinion on gay marriage is among the remaining to be released before the term ends at the end of June. (AP Photo/Jacquelyn Martin)
Carlos McKnight of Washington, waves a flag in support of gay marriage outside of the Supreme Court in Washington, Friday June 26, 2015. A major opinion on gay marriage is among the remaining to be released before the term ends at the end of June. (AP Photo/Jacquelyn Martin)
ASSOCIATED PRESS

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε με ψήφους 5 -4 την Παρασκευή ότι είναι νόμιμο για όλους τους Αμερικανούς ανεξάρτητα από το φύλο τους ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, να παντρεύονται τους ανθρώπους που αγαπούν.

Η απόφαση είναι μια δικαίωση για τους ακτιβιστές των δικαιωμάτων των gay οι οποίοι πάλεψαν για χρόνια στα κατώτερα δικαστήρια.

Τριαντα επτά πολιτείες και η περιφέρεια της Columbia, αναγνωρίζουν ήδη την ισότητα στους γάμους. Οι υπόλοιπες 13 πολιτείες απαγορεύουν αυτές τους γάμους παρόλο που η υποστήριξη της κοινής γνώμης έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι Δικαστές έκριναν ότι οι πολιτείες πρέπει να εκδίδουν άδειες γάμου σε ζευγάρια του ίδιου φύλου και να αναγνωρίσουν την ένωση ατόμων του ιδίου φύλου που εκτελούνται νόμιμα σε άλλα κράτη.

Πώς ξεκίνησε η δικαστική περιπέτεια

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Jim Obergefell θέλησε να αναφέρεται ως ο επιζών σύζυγος στο πιστοποιητικό θανάτου του συζύγου του. Το 2013 ο Obergefell παντρεύτηκε τον επί δύο δεκεατίες συντροφό του John Arthur ο οποίος υπέφερε από ALS. O Arthur απεβίωσε τον Οκτώβριο αυτού του χρόνου και τρεις μήνες μετά κατατέθηκε η σχετική μήνυση.

Ο Obergefell ενώθηκε με αρκετούς δεκάδες άλλους gay ενάγοντες από το Κεντάκι το, Μίσιγκαν, το Οχάιο και το Τενεσί, οι οποίοι αγωνίζοντας ώστε να μπορούν να παντρεύονται και ο γάμος τους να αναγνωρίζεται σε κάθε πολιτεία της χώρας.

Οι Δικαστές στην πλειοψηφούσα γνώμη περιέγραψαν διάφορους λόγους για τους οποίους τα δικαιώματα του γάμου θα έπρεπε να επεκταθούν και σε ζευγάρια του ίδιου φύλου. Όπως έγραψαν το δικαίωμα στο γάμο αποτελεί εγγενές στοιχείο της ατομικής αυτονομίας, ενώ ανέφεραν ότι οι ομοφυλόφιλοι Αμερικανοί έχουν το δικαίωμα για «στενή σχέση» πέρα από την απλή ελευθερία των νόμων που απαγορεύουν την ομοφυλοφιλία.

Η απόφαση της πλειοψηφίας έλαβε επίσης υπ' όψιν τις βαθιές πολιτιστικές αλλαγές στις απόψεις του γάμου. Οι δικαστές σημείωσαν πως ο γάμος έχει μετατραπεί από μια ένωση που κανόνιζαν οι γονείς ενός ζευγαριού για οικονομικούς λόγους σε μια εθελοντική ένωση, και από μια ανδροκρατούμενη σχέση σε μια συμφωνία όπου οι γυναίκες έχουν ίση αξιοπρέπεια.

«Αυτές οι αλλαγές», έγραψε η πλειοψηφία έχουν ενισχύσει το θεσμό του γάμου.

Χαιρέτισε την απόφαση ο Ομπάμα

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Πρόκειται για μία νίκη για τους συμμάχους, τους φίλους και τους υποστηρικτές (του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων) που έχουν περάσει χρόνια, ή ακόμα και δεκαετίες, καταβάλλοντας προσπάθειες με στόχο να γίνει πραγματικότητα αυτή η αλλαγή. Και αυτή η απόφαση είναι μία νίκη για την Αμερική» δήλωσε ο Ομπάμα από τους κήπους του Λευκού Οίκου.

«Όταν οι Αμερικανοί αντιμετωπίζονται ισότιμα, όλοι μας είμαστε περισσότερο ελεύθεροι» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους σημείωσε επιπλέον ότι η απόφαση αυτή της Δικαιοσύνης αποτελεί μια «νίκη» για τα παιδιά των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, «οι οικογένειες των οποίων θα αναγνωρίζονται πλέον ως ίσες με τις άλλες».

Να σημειωθεί ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που υποστήριξε την ισότητα στους γάμους όταν την υποστήριξε δημόσια το 2012. Την ίδια χρονιά που το Δημοκρατικό Κόμμα την έκανε μέρος του προγράμματός του. Σχολιάζοντας την είδηση της δικαστικής απόφασης ο Αμερικανός Πρόεδρος ανήρτησε επίσης στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook μια φωτογραφία με το σύνθημα «ένα έθνος, μία ομάδα».

Δημοφιλή