Ελαφρές πιέσεις στις διεθνείς στις αγορές

Ελαφρές οι πιέσεις στις διεθνείς στις αγορές
Traders sit in front of their screens at the stock market in Frankfurt, Germany, Monday, June 29, 2015. The German stock index DAX lost around 500 point right after the opening of the stock market. (AP Photo/Michael Probst)
Traders sit in front of their screens at the stock market in Frankfurt, Germany, Monday, June 29, 2015. The German stock index DAX lost around 500 point right after the opening of the stock market. (AP Photo/Michael Probst)
ASSOCIATED PRESS

Ισχυρές πιέσεις, λόγω του ελληνικού ζητήματος και του φόβου για πιθανή έξοδο από το ευρώ, δέχθηκαν στο άνοιγμα των συναλλαγών οι ευρωπαϊκές αγορές, με το γερμανικό DAX και το γαλλικό CAC να ανοίγουν με απώλειες -4,4%.

Στις 12.30 ώρα Ελλάδας, το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη έχανε -3,06%, το Παρίσι -3,18%, το Λονδίνο -1,57%, η Μαδρίτη -3,68% και το Μιλάνο -3,69%.

Βουτιά στην Ασία

Στο κόκκινο έκλεισαν οι αγορές στην Ασία, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian, με τον δείκτη Nikkei 225 στο χρηματιστήριο του Τόκιο να χάνει 2% στις 20.283,98 μονάδες.

Ο δείκτης στο χρηματιστήριο της Σανγκάη υποχώρησε 0,4% στις 4.178,56 και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχασε 1,7% to 29.192,67. Ανάλογη ήταν η εικόνα στη Σεούλ, όπου ο δείκτης Kospi έχασε 1,6% στις 2.057,52 ενώ ο S&P/ASX 200 στο χρηματιστήριο του Σίδνευ υποχώρησε 1,8% στις 5.447,80 μονάδες. Πτωτικά κινήθηκαν και οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ταίβάν, τη Σιγκαπούρη και τη Νέα Ζηλανδία. Ευρέως αναμενόμενη χαρακτηρίζει την αναταραχή στην Ασία η Guardian, σημειώνοντας ότι πάνω από 35 δισεκ. δολάρια εξανεμίστηκαν από τη χρηματιστηριακή αγορά της Αυστραλίας κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών σήμερα το πρωί.

Την ίδια ώρα, η Wall Street αναμένεται να ανοίξει κατά 1% περίπου χαμηλότερα.

Εκτοξεύονται οι ελληνικές αποδόσεις

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας ενισχύονταν κατά περίπου 20-25 μονάδες βάσης στο 3,02%, 2,35% και 2,31% αντίστοιχα. Οι αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών υποχωρούσαν 14 μονάδες βάσης στο 0,78%, έχοντας νωρίτερα αγγίξει το χαμηλό μηνός του 0,71%. Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την χρηματοοικονομική πλατφόρμα Tradeweb, αν και αναλυτές προειδοποιούν ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι πιθανόν θα περιορίσουν τις συναλλαγές των εγχώριων τραπεζών που διακρατούν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της χώρας.

Όσο για το ενιαίο νόμισμα, αποδείχθηκε μάλλον ανθεκτικό, επισημαίνει το Reuters.

Το ευρώ αντέστρεψε σε μεγάλο βαθμό τις αρχικές απώλειες βρίσκοντας στήριξη στην παρέμβαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζα στην αγορά συναλλάγματος για να σταθεροποιήσει την ισοτιμία του φράγκου. Μετά από πτώση 2% νωρίτερα, πριν από λίγο κινούνταν 0,5% χαμηλότερα στα 1,1102 δολάρια, εντός των διακυμάνσεων του περασμένου μήνα.

«Ακόμα και αν κάπως επιτευχθεί μια συμφωνία, η ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις είναι αμφίβολη» δήλωσε ο οικονομολόγος της IHS Global Insight Ρατζίβ Μπισβάς, σύμφωνα με την Guardian.

Πρόσθεσε ότι η ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ασία κατά 0,3% το 2016 λόγω της αναταραχής στο εμπόριο και τις χρηματοοικονομικές αγορές.

Οι τιμές του χρυσού ενισχύονταν 0,8% στα 1.184,20 δολάρια η ουγγιά, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ να υποχωρούν 1,4% στα 62,38 δολάρια το βαρέλι, σε χαμηλό τριών εβδομάδων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή