Βερναρδάκης: Υπάρχουν καταγγελίες για δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Βερναρδάκης: Ζητήματα δεοντολογίας σε δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Μακεδονίας
sooc

Επιστολή προς τον Σύλλογος Εταιριών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) και το ΕΣΡ απέστειλε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Στην επιστολή του ο κ. Βερναρδάκης αναφέρει ότι υπάρχουν ζητήματα συνταγματικής, θεσμικής και νομικής δεοντολογίας αναφορικά με δημοσκόπηση που διενεργεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, θέτοντας το ερώτημα «ναι ή όχι στο Ευρώ».

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή του κ. Βερναρδάκη:

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες ότι σε δημοσκόπηση που διεξάγει αυτές τις ώρες το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ζητείται από τους ερωτώμενους να απαντήσουν σε ερώτημα δημοψηφίσματος που διατυπώνεται ως εξής: «ναι ή όχι στην Ευρώπη» ή, ανάλογα με τον συνεντευκτή «ναι ή όχι στο Ευρώ».

Επειδή προκύπτουν μείζονα ζητήματα συνταγματικής, θεσμικής και νομικής δεοντολογίας που αφορούν άμεσα τον κλάδο παρακαλώ για τις ενέργειές σας και για την άμεση ενημέρωση της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων, καθώς και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ)».

Η ανάρτηση στο facebook

Λίγο μετά ο κ. Βερναρδάκης επανήλθε με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, όπου αναφέρει συγκεκριμένες μαρτυρίες φοιτητών που πήραν μέρος στην έρευνα του πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι οποίες δίνουν νέα τροπή στην υπόθεση.

Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση του κ. Βερναρδάκη:

«Λοιπόν, η ιστορία με τη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ αρχίζει να αποκτά άλλο ενδιαφέρον. Οπως μπορείτε να διαβάσετε στα σχόλια στην επίσημη σελίδα μου, κάποιος κύριος Kostas Mouratidis αναφέρει τα εξής: 'Aπάντηση που πήραμε από 2 φοιτητές (Α.Τ. και Α.Ρ.) που συμμετέχουν στη διαδικασία των ερευνών του ΠΑ-ΜΑΚ: "Εγώ ήμουν στην μονάδα στην συγκεκριμένη έρευνα. Το ερώτημα ήταν ναι ή όχι στο ευρώ σε περίπτωση που πηγαίναμε σε δημοψήφισμα ΑΛΛΑ η έρευνα αυτήν έγινε πολύ πριν ειπωθεί κάτι σχετικό με το δημοψήφισμα από την κυβέρνηση. Δεν διεξάγεται τώρα όπως αναφέρει το συγκεκριμένο στάτους και γι αυτόν τον λόγο το θεωρώ παραπλανητικό".

1. Επιβεβαιώνεται ότι η έρευνα θέτει ερώτημα περί ευρώ.

2. Ισχυρίζεται ότι γίνεται την προηγούμενη εβδομάδα, όμως οι επώνυμες καταγγελίες που έχουμε αφορούν χθεσινοβραδινές συνεντεύξεις.

Επομένως, για να μην αγχωνόμαστε και να μην καταδικάζουμε εκ προοιμίου,θα πρέπει, εκτός όλων των ηλεκτρονικών δεδομένων της έρευνας, να διερευνήσει η Ελεγκτική και το εξής: αν υπάρχουν διαφορετικά "κύματα" της έρευνας, τα οποία ενώνονται σε ενιαίο δείγμα. Με άλλα λόγια, αν το χθεσινό και σημερινό δείγμα αθροίζεται στο δείγμα της προηγούμενης εβδομάδας (το οποίο όμως γίνεται με διαφορετικό ερώτημα).

Υπομονή»

Δημοφιλή