Επιστολή Τσίπρα σε Λαγκάρντ και Ευρωπαίους. Αποδέχομαι την πρόταση Γιούνκερ

Επιστολή Τσίπρα σε Λαγκάρντ και Ευρωπαίους. Αποδέχομαι την πρόταση Γιούνκερ
Greek Prime Minister Alexis Tsipras gestures as he leaves after an EU summit in Brussels on Friday, June 26, 2015. Greek prime minister sets referendum for July 5 on bailout deal with creditors. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
Greek Prime Minister Alexis Tsipras gestures as he leaves after an EU summit in Brussels on Friday, June 26, 2015. Greek prime minister sets referendum for July 5 on bailout deal with creditors. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
ASSOCIATED PRESS

Αλλαγή πλεύσης της ελληνικής κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του προς τους επικεφαλής των τριών θεσμών Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ (Κομισιόν) και Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) και η οποία αρχικά διέρρευσε στους Financial Times, αναφέρει πως Ελλάδα θα αποδεχθεί το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό που ζητά η Κομισιόν και παρουσίασε μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος με μερικές διαφορές.

Μεταξύ αυτών ζητείται εξαίρεση των νησιών από τον συντελεστή ΦΠΑ του 30%, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2019, αύξηση των ορίων ηλικιών συνταξιοδότησης στα 67 έτη από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, να μην υπάρξει μείωση του προϋπολογισμού του ΥΕΘΑ και να επιτραπεί η κατάθεση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά το φθινόπωρο. Επίσης, προτείνεται, σταδιακή κατάργηση φορολογικών προνομιακών μεταχειρισμένων των αγροτών, καινούργια αναλογιστική στο ασφαλιστικο και μέχρι τότε να μην γίνουν αλλαγές, κατάργηση του ΕΚΑΣ σταδιακά μέχρι το τελος του 2019, σταδιακή κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων μέχρι το τελος του 2017 ξεκινώντας απο τις 31 Οκτώβρη του 15 και αν μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ.

Τη λήψη της επιστολής του Πρωθυπουργού χτες τα μεσάνυχτα με την οποία αποδέχεται τις ευρωπαϊκές προτάσεις των θεσμών με αρκετές τροποποιήσεις επιβεβαίωσαν ευρωπαϊκές πηγές. Τις νέες αυτές τροποποιήσεις της ελληνικής πλευράς εξετάζουν αυτήν την ώρα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι θα καταθέσουν την αποτίμησή τους στο σημερινό Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κράτη μέλη θέλουν να δουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σοβαρή απέναντι στη μεταρρυθμιστική ατζέντα των θεσμών όπως αυτή παρουσιάστηκε την Κυριακή από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Εάν αυτό γίνει πραγματικότητα τότε οι συζητήσεις για το χρηματοδοτικό πακέτο και τα χαρακτηριστικά του τρίτου προγράμματος στήριξης, διετούς διάρκειας που ζήτησε ο Πρωθυπουργός μπορούν να ξεκινήσουν.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένας αριθμός κρατών μελών εξέφρασαν στο χτεσινό Eurogroup την άποψη ότι δεν είναι δυνατή η έναρξη των συζητήσεων πριν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ευελπιστώντας ότι ένα «ναι» θα αλλάξει και τη διαπραγματευτική εντολή από τον ελληνικό λαό.

Η επιπλέον καθυστέρηση στην έναρξη των συνομιλιών ενδέχεται να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο πηγές διαβεβαιώνουν ότι όσο υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο του «ναι» στο δημοψήφισμα, δε θα γίνουν κινήσεις αμετάκλητου χαρακτήρα. Άλλωστε, όπως αναφέρουν η πραγματικά κρίσιμη ημερομηνία είναι η 20η Ιουλίου όταν λήγει ομόλογο της ΕΚΤ ύψους 3,5 δισ.

Συγκεκριμένα η επιστολή, με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2015 στην οποία προτείνεται η έναρξη νέου δανειακού προγράμματος αναφέρεται:

«Γράφω για να σας ενημερώσω για τη θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με την λίστα των προαπαιτούμενων της Συμφωνίας σε επίπεδο Τεχνικών Κλιμακίων (Staff Level Agreement) που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 28 Ιουνίου 2015. Η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να δεχθεί τη Συμφωνία σε επίπεδο Τεχνικών Εμπειρογνωμόνων που υπόκειται στις ακόλουθες τροποποιήσεις, προσθήκες ή επεξηγήσεις, ως μέρος επέκτασης του προγράμματος διάσωσης του EFSF που εκπνέει και της νέας δανειακής σύμβασης με τον ΕSM για την οποία εστάλη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνιου 2015. Όπως θα παρατηρήσετε οι προσθήκες μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται απολύτως την ευρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος».

Τα πρώτα σχόλια του Μαξίμου

Αμέσως μετά τη διαρροή της επιστολής της 30ης Ιουνίου, η οποία συνόδευε τη νέα πρόταση της Αθήνας, κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν πως «τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών δεν ευσταθούν. Η Ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Η νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM , ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική».

Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν, με τη νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης:

-Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.

-Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

-Το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.

-Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές.

-Δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αλλά και σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους.

Δημοφιλή