Το Vox αναλύει το ελληνικό δημοψήφισμα και τις επιπτώσεις του στη χώρα

Το Vox αναλύει το ελληνικό δημοψήφισμα και τις επιπτώσεις του στη χώρα
Municipal workers carry ballot boxes into a warehouse in Athens on July 2, 2015, in preparation for the upcoming referendum on austerity. Greek Prime Minister Alexis Tsipras vowed to press ahead with a controversial bailout referendum as European leaders ruled out any fresh debt offer before Sunday's vote.AFP PHOTO / Angelos Tzortzinis (Photo credit should read ANGELOS TZORTZINIS/AFP/Getty Images)
Municipal workers carry ballot boxes into a warehouse in Athens on July 2, 2015, in preparation for the upcoming referendum on austerity. Greek Prime Minister Alexis Tsipras vowed to press ahead with a controversial bailout referendum as European leaders ruled out any fresh debt offer before Sunday's vote.AFP PHOTO / Angelos Tzortzinis (Photo credit should read ANGELOS TZORTZINIS/AFP/Getty Images)
ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images

Τις επιπτώσεις που θα έχει στην Ελλάδα ένα «ναι» ή ένα «όχι» στο δημοψήφισμα αναλύει ο ιστότοπος vox.com, το οποίο χαρακτηρίζει την ψήφο της Κυριακής ως «ιστορική».

Όπως αναφέρει, εάν οι Έλληνες ψηφίσουν «ναι» αυτό θα σημάνει περισσότερες περικοπές δαπανών, περισσότερες αυξήσεις φόρων και περισσότερους γύρους διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους πιστωτές.

«Μακροπρόθεσμα ωστόσο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ενωμένη Ευρώπη», επισημαίνεται.

Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της Κυριακή είναι όχι, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα προκαλέσει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή για την ελληνική βραχυπρόθεσμα, αλλά θα μπορούσε να δώσει στην Ελλάδα μεγαλύτερο έλεγχο του πεπρωμένου της», υπογραμμίζεται επίσης.

Για πoιο πράγμα ψηφίζουν οι Έλληνες

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επίσημα οι Έλληνες ψηφίζουν για το αν θα πρέπει να δεχτούν ή όχι την προσφορά της 25ης Ιουνίου από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ. Σε αντάλλαγμα η τρόικα απαίτησε από την Ελλάδα να εφαρμόσει μία λίστα με αυξήσεις φόρων, περικοπές δαπανών και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Πρακτικά το δημοψήφισμα θεωρείται ευρέως σαν ένα δημοψήφισμα στο κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι μέρος της Ευρωζώνης. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει να υπαχθεί η Ελλάδα σε αυτό που πολλοί Έλληνες θεωρούν ως επαχθείς οικονομικές συνθήκες.

Τι θα συμβεί εάν οι Έλληνες ψηφίσουν «ναι»

Ένα «ναι» θα σήμαινε ότι οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να αποδεχτούν τις απαιτήσεις της Ευρωζώνης, επισημαίνεται στο δημοσίευμα Ωστόσο η επιλογή αυτή συνεπάγεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο προβλήματα.

Το ένα, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η συμφωνία την οποία καλούνται να ψηφίσουν δεν υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όταν ανακοινώθηκε δόθηκε με τελεσίγραφο την 30η Ιουνίου, την μέρα δηλαδή που το προηγούμενο πρόγραμμα της Ελλάδας έληξε.

Οι περισσότεροι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν απολαμβάνουν την αναστάτωση που θα προκύψει από μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έτσι εάν οι Έλληνες ψηφίσουν «ναι» στη συμφωνία τότε η τρόικα ίσως επανέφερε την πρότασή της στο τραπέζι.

Αλλά αυτό οδηγεί στη δεύτερη μεγάλη επιπλοκή που θα έρθει με ένα «ναι» στο δημοψήφισμα: Θα μπορούσε να υπονομεύσει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Τσίπρα. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα οι Ευρωπαίοι δεν θα είναι ευνοϊκά διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν με έναν άντρα που κατήγγειλε την προηγούμενη προσφορά τους και έσπρωξε τους ανθρώπους να ψηφίσουν εναντίον του. Επίσης το δημοσίευμα αναφέρεται σε πιθανά προβλήματα που θα χει ο Αλέξης Τσίπρας με το κόμμα του.

«Έτσι ένα “ναι” στο δημοψήφισμα θα μπορούσε να αποδυναμώσει την κυβέρνηση Τσίπρας και να προκαλέσει νέες εκλογές προκαλώντας μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην Ελλάδα», υπογραμμίζεται.

Τι θα συμβεί εάν οι Έλληνες ψηφίσουν όχι στο δημοψήφισμα;

Πιθανότατα δεν θα σας φανεί παράξενο για να μάθετε ότι ένα «όχι» στο δημοψήφισμα θα οδηγούσε σε περισσότερο χάος και αβεβαιότητα, αναφέρει το δημοσίευμα επίσης,

Το βασικό πρόβλημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι τόσο άσχημος πιστωτικός κίνδυνος που κανένας άλλος από την τρόικα δεν θα ήθελε να τους δανείσει χρήματα. Έτσι, εάν η Ελλάδα φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πρέπει άμεσα να βρει ένα τρόπο για να καλύψει την τεράστια τρύπα στον προϋπολογισμό της και όλες οι επιλογές είναι κακές.

Μία επιλογή θα ήταν να αυξηθούν οι περικοπές στις δαπάνες και να αυξηθούν οι φόροι, όπως απαιτεί η Ευρώπη. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα είναι λειτουργικό για ένα κόμμα που εκλέχθηκε υποσχομένο να τελειώσει τη λιτότητα.

Μία άλλη επιλογή για την κυβέρνηση θα ήταν να αρχίσει να καταβάλλει τα εγχώρια έξοδα με ΙOU (έχεις λαμβάνειν) αντί για ευρώ. Τα IOU θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως δεύτερο νόμισμα που λειτουργεί παράλληλα με το ευρώ για την ελληνική οικονομία αλλά άχρηστα για έξω από την Ελλάδα. Θεωρητικά αυτό θα μπορούσε να παρέχει στην οικονομία με ρευστότητα δίχως να αφήνει την Ευρωζώνη.

Πρακτικά ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να ήταν το πρώτο βήμα για έξοδο από το ευρώ. Οποιοσδήποτε μπορούσε να χε επιλογή θα ζητούσε να πληρωθεί με IOU αντί για ευρώ, κάτι που θα οδηγούσε σταδιακή εξάλειψη των ευρώ από την οικονομία. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να τυπώσει όλο και περισσότερα IOUs μέχρι να γίνει το «de facto» νόμισμα της χώρας.

Η Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να εξοικονομήσει χρήματα με το να μην πληρώσει τους πιστωτές της, ωστόσο αυτή η πορεία δεν θα είναι εύκολη. «Είναι πιθανό να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που θα μπορούσε να ακρωτηριάσει περαιτέρω την ελληνική οικονομία» επισημαίνεται.

Μία απόρριψη της συμφωνίας που θα πρόσφερε η τρόικα θα ήταν ένα πρώτο βήμα για την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, που ίσως θα λέγεται δραχμή.

Η έξοδος από το ευρώ θα ήταν κακό για την Ελλάδα;

Το να αφήσει η Ελλάδα το ευρώ θα ήταν καταστροφικό. Καταρχήν αφήνοντας το ευρώ και φέρνοντας πίσω τη δραχμή θα μπορούσε να έχει σημαντικά μακροοικονομικά οφέλη.

Με το να εκτυπώσει η Ελλάδα δραχμή θα μπορούσε να τονωθεί η ζήτηση και να μειωθούν τα επιτόκια, όπως επίσης και να τονωθούν τα επιτόκια. Μια υποτίμηση της δραχμής θα μπορούσε επίσης να κάνει τις ελληνικές εξαγωγές και τον τουρισμό πιο ελκυστικά.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα η υποτίμηση δεν θα ήταν πανάκεια.

Το να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ θα σήμαινε επίσης υψηλότερα επιτόκια για τα επόμενα χρόνια.

Το δημοσίευμα κάνει επίσης λόγο για μακροπρόθεσμα οφέλη, τα οποία έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα των ηγετών της να μπορούν να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη ικανότητα την επόμενη φορά που η Ελλάδα θα βρίσκεται σε ύφεση.

Το να δεχθούμε τη συμφωνία της τρόικας θα ήταν καλό;

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι πολλές από τις προτάσεις της τρόικας θα ήταν καλές για την Ελλάδα. Η χώρα έχει ένα διεφθαρμένο και μη λειτουργικό φορολογικό σύστημα το οποίο χρειάζεται βελτίωση.

Οι Έλληνες ηγέτες γνωρίζουν ότι ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο σύστημα θα έχει καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο αυτοί που κριτικάρουν την Ελλάδα επισημαίνουν ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι πολύ γενναιόδωρο.

«Έτσι στην πράξη το να αποδέχεται κανείς την προσφορά της τρόικας θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και τη διαιώνιση της σοβαρής ελληνικής ύφεσης», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Δημοφιλή