Το μήνυμα του Λευκού Οίκου: Είναι προς το συμφέρον όλων η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Το μήνυμα του Λευκού Οίκου: Είναι προς το συμφέρον όλων η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη
BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images
BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images
BRENDAN SMIALOWSKI via Getty Images

Το μήνυμα ότι είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης στέλνει ο Λευκός Οίκος με τοποθέτηση του εκπροσώπου του, Τζος Έρνεστ, ο οποίος απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις για τις ελληνικές εξελίξεις, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί σημαντική απειλή για την αμερικανική οικονομία, δήλωσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και με αφορμή την δήλωσή του αυτή ο Έρνεστ απάντησε στους δημοσιογράφους.

Και αν αρχίσει το «ξήλωμα», τι;

«Αναρωτιέμαι αν η απειλή του να αποτελέσει η Ελλάδα κακό προηγούμενο για άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία -απειλή εξόδου από την ευρωζώνη δηλαδή- αν αυτό θα απειλούσε την αμερικανική οικονομία -αν δηλαδή επεκταθεί κι εκτός Ελλάδας;» ρώτησε δημοσιογράφος.

«Αυτό που είπε ο πρόεδρος είναι ότι η παρούσα απειλή από την Ελλάδα δεν συνιστά άμεση απειλή για την αμερικανική οικονομία. Και αυτό επειδή δεν υπάρχει μεγάλη απευθείας έκθεση της αμερικανικής οικονομίας στην ελληνική.

Φόβοι για επιπτώσεις στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία

«Και αυτό ίσχυε και το 2010-2011 και εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα. Και έχουμε εδώ και καιρό αναφέρει ότι η ανησυχία μας είναι ότι πιθανή αποτυχία των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους πιστωτές της θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις για την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Και προφανώς υπάρχει μεγάλη έκθεση από την ευρωπαϊκή οικονομία στην αμερικανική.

«Προφανώς υπάρχει μία σημαντική εμπορική σχέση και έχουμε ήδη δει κάποια άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομική αδυναμία της Ευρώπης είχε αντίκτυπο στις εμπορικές σχέσεις μας με έναν τρόπο που δεν ήταν θετικός για την οικονομία των ΗΠΑ» απάντησε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι γι αυτό οι ΗΠΑ έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να επαναλάβει μια πορεία οικονομικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας του χρέους της εντός της ευρωζώνης.

Χρειάζονται επιπλέον διαβουλεύσεις και συζητήσεις

«Και αυτό πρόκειται να απαιτήσει κάποιες επιπλέον διαβουλεύσεις και συζητήσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να αναγνωρίσουν το αμοιβαίο συμφέρον που έχουν στην επίλυση της κατάστασης» πρόσθεσε.

«Σε περίπτωση όμως εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ, ανησυχεί ο πρόεδρος για τις γεωπολιτικές συνέπειες -ειδικά, αν η Ρωσία επιδιώξει μεγαλύτερη επιρροή επί της Ελλάδας και πιθανώς επί της περιοχής των Βαλκανίων;» ρώτησε δημοσιογράφος.

Ο εκπρόσωπος αφού είπε ότι τόσο οι ηγέτες της Ελλάδας, όσο και οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης έχουν όλοι δείξει την ισχυρή προτίμηση τους η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της νομισματικής ένωσης, πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά στοιχεία της κοινής γνώμης που δείχνουν επίσης ότι οι Έλληνες συμμερίζονται αυτήν την άποψη πάρα πολύ».

Επανέλαβε πως όλα τα μέρη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις αυτές αναζητούν ένα αποτέλεσμα που πιστεύουν ότι είναι εντός του αμοιβαίου συμφέροντος τους και που τελειώνει με την Ελλάδα να είναι μέρος της νομισματικής ένωσης.

«Όσον αφορά τη σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία, προφανώς η Ελλάδα είναι ελεύθερη να ακολουθήσει το είδος των διεθνών σχέσεων που πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας. Αλλά νομίζω ότι, όπως είπα και την περασμένη εβδομάδα, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, μιλάμε για δύο χώρες και τους ηγέτες τους που ηγούνται χωρών με όχι πολύ ισχυρές οικονομίες.

«Για αυτό και, προφανώς, πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να παραμείνει η Ελλάδα μέρος της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Το πιο σημαντικό, είναι ότι οι Έλληνες ηγέτες, ο ελληνικός λαός και άλλοι ηγέτες της ευρωζώνης πιστεύουν ότι είναι προς το καλύτερο συμφέρον όλων η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της ευρωζώνης».

Ερωτηθείς αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανησυχεί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής, ο Έρνεστ απάντησε ότι «το δημοψήφισμα είναι τελικά μια απόφαση που θα πάρουν οι ηγέτες και οι πολίτες της Ελλάδας όταν βρεθούν μπροστά στην κάλπη. Αλλά και πάλι, έχουμε ήδη κάνει αρκετά σαφές αυτό που νομίζουμε: ότι το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι αυτό που ελπίζουμε ότι θα είναι».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή