Ο Ζακ Ντελόρ απευθύνει έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες: Σώστε την Ελλάδα – Προτείνει σχέδιο 3 σημείων

Ο Ζακ Ντελόρ απευθύνει έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες: Σώστε την Ελλάδα – Προτείνει σχέδιο 3 σημείων
BERTRAND GUAY/AFP/Getty Images)
BERTRAND GUAY/AFP/Getty Images)
BERTRAND GUAY via Getty Images

Ένας από τους αρχιτέκτονες της ΕΕ, ο Ζαν Ντελόρ ζητά από τους σημερινούς ηγέτες της ΕΕ να κάνουν ότι μπορούν για να διασώσουν την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του χρέους.

Με άρθρο στην Le Monde, ο Ζακ Ντελόρ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όταν ήταν πρόεδρος της Κομισιόν την περίοδο 1985-93, κάλεσε την ΕΕ να υιοθετήσει ένα σχέδιο διάσωσης σε τρία μέρη για την Ελλάδα.

Υποστηρίζει ότι χρειάζεται:

  • οικονομική βοήθεια για να αποκατασταθεί η βραχυπρόθεσμη φερεγγυότητα
  • βοήθεια μέσω προγραμμάτων της ΕΕ, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη και
  • χωρίς καθυστέρηση να γίνει κάτι για το βαρίδι του ελληνικού χρέους, καθώς και τα χρέη όλων των άλλων χωρών που έχουν διογκωθεί από τα προγράμματα διάσωσης της ΕΕ.

«Το ελληνικό δράμα δεν είναι αποκλειστικά και μόνο σε εθνικό. Θα έχει συνέπειες για όλη την Ευρώπη», υποστηρίζει.

Αλλά κομίζει και ένα αυστηρό μήνυμα προς τις ελληνικές αρχές: «Μια έξοδος από τη σημερινή κρίση σημαίνει μια αλλαγή της οπτικής γωνίας που έχει η Ελλάδα... απαιτείται η έκφραση μιας καθαρής θέλησης να αποκοπούν από τα τελευταία σαράντα χρόνια».

Το άρθρο συνυπογράφουν ο Pascal Lamy, πρώην επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, καθώς και ο Antonio Vitorino, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ.

Πηγή: Guardian, Le Monde

Δημοφιλή