Δημοψήφισμα 2015: Οι Έλληνες ψηφίζουν «ναι» ή «όχι» στην κάλπη. Οι εξελίξεις, τα αποτελέσματα και οι αντιδράσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε:
TSIPRAS BRUSSELS
Handout via Getty Images
Εκτύπωση

Τελεσίγραφο μοίρασαν οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ την Τρίτη στην Ελλάδα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να ξεκαθαρίζει ότι οι Ευρωπαίοι είναι προετοιμασμένοι για ένα Grexit και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να υπογραμμίζει ότι πλέον «δεν αποκλείουμε το μαύρο σενάριο». Στον ίδιο τόνο και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ η οποία στη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε νωρίτερα τόνισε πως η Ελλάδα χρειάζεται νέο πολυετές πρόγραμμα απαιτώντας παράλληλα οι προτάσεις Τσίπρα να έχουν σταλεί έως την Πέμπτη...

Live όλες οι εξελίξεις αναλυτικά:

σήμερα 1:53 πμ EEST

Σε αυτό το σημείο ολοκληρώνεται η λεπτό προς λεπτό ενημέρωση σε μορφή LiveBlog. Για όλες τις εξελίξεις επισκεφθείτε την κεντρική σελίδα της HuffPost Greece.

Καλό σας βράδυ

Κοινοποιήστε αυτό: tumblr
σήμερα 1:41 πμ EEST
Πέντε ημέρες προθεσμία
Κοινοποιήστε αυτό: tumblr
σήμερα 1:25 πμ EEST

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε τους ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης ότι ο θεσμός θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο ώστε οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν επαρκώς χρηματοδοτημένες έως τουλάχιστον τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Κυριακή, στην οποία θα επιδιωχθεί η σύναψη μιας συμφωνίας για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Κοινοποιήστε αυτό: tumblr

Κοινοποιήστε αυτό: tumblr

Κοινοποιήστε αυτό: tumblr

Κοινοποιήστε αυτό: tumblr

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τις επόμενες 5 ημέρες για την Ελλάδα εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να παρουσιάζει λεπτομερείς προτάσεις για το νέο πρόγραμμα μέσω του ESM.

Εκνευρισμός και προετοιμασίες ακόμη και για Grexit από Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε μάλιστα ότι η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για όλα, ακόμη και το σενάριο Grexit. Παράλληλα τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς να διευκρινίζει σε ποια περίπτωση περιλαμβάνεται αυτή η βοήθεια.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Κοινοποιήστε αυτό: tumblr

Μετά το σαφές τελεσίγραφο των Ευρωπαίων ηγετών της ζώνης του ευρώ ότι η Ελλάδα έχει προθεσμία έως την Πέμπτη για να καταθέσει νέες προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους ίδιους να προτίθενται να συνεδριάσουν σε νέα Σύνοδο Κορυφής των 28 την ερχόμενη Κυριακή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος υπογραμμίζοντας ότι «η διαδικασία θα είναι ταχύτατη» αφού όπως τόνισε «ξεκινά από τις επόμενες ώρες».

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Κοινοποιήστε αυτό: tumblr
σήμερα 12:29 πμ EEST

Φάιμαν: Η ΕΚΤ είπε ότι εάν υπάρξει το τρίτο πρόγραμμα τότε θα δοθούν τα χρήματα που απαιτούνται για να υπάρξει ρευστότητα για τη χώρα.

Εάν δεν υπάρξει πρόγραμμα τότε δεν θα υπάρξουν γέφυρες.

Μήνες τώρα δεν έχουμε συγκεκριμένη πρόταση, το ίδιο έγινε και σήμερα.

Εάν δεν μπορέσουμε να έχουμε μια συμφωνία τότε δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε επιμήκυνση.

Κοινοποιήστε αυτό: tumblr
σήμερα 12:26 πμ EEST
Κοινοποιήστε αυτό: tumblr
σήμερα 12:25 πμ EEST
Κοινοποιήστε αυτό: tumblr
σήμερα 12:16 πμ EEST

Τσίπρας: Η πρότασή μας περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο κοινωνική δικαιοσύνη και αντάλλαγμα την δέσμευση για επαρκή κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών μεσοπρόθεσμα, ισχυρό επενδυτικό πακέτο για να αντιμετωπιστούν προβλήματα κυρίως της ανεργίας καθώς και την έναρξη μιας ουσιαστικής συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η διαδικασία θα είναι ταχύτατη, ξεκινά από τις επόεμενες ώρες για να έχουμε καταλήξει το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας.

Ισχυρό όπλο η ετυμηγορία του ελληνικού λαού και η βούλησή του για μια βιώσμη συμφωνία που θα δίνει προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση.

Είμαι χαρούμενος να πω ότι στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου συνειδητοποιώ ότι όλοι κατανοούν ότι το πρόγραμμα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό.

Κοινοποιήστε αυτό: tumblr
σήμερα 12:15 πμ EEST

Τσίπρα: Καταθέσαμε τις ελληνικές προτάσεις βασική κατεύθυνση μια συμφωνία κοινωνικά δικαιη και οικονομικά βιώσιμη

Κοινοποιήστε αυτό: tumblr
σήμερα 12:14 πμ EEST

Ολάντ: Δεν μπορεί να υπάρξει γέφυρα παρά μόνο σε ένα πλαίσιο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Αυτό που επιθυμώ για την Ελλάδα είναι κάτι που θα έχει βάθος χρόνου. Πρέπει να έχουμε μια βιώσιμη συμφωνία εκεί θα υπάρχει και μια μεσοπρόθεσμη διάσταση

Κοινοποιήστε αυτό: tumblr
σήμερα 12:10 πμ EEST

Ολάντ: Οι ελληνικές προτάσεις πρέπει να διατυπωθούν με ακρίβεια. Το πρόγραμμα πρέπει να είναι διετές. Υψηλό το επίπεδο της ευθύνης για όλους μας και για την Ελλάδα.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές.

Κοινοποιήστε αυτό: tumblr
σήμερα 12:07 πμ EEST

Ολάντ: Η Γαλλία δε θα αναλώσει χωρίς λόγο τις προσπάθειές της για να υπάρξει μια λύση από ένα σημείο και μετά.

Κοινοποιήστε αυτό: tumblr

Την ανάγκη να γίνει κάτι που θα έχει βάθος χρόνου υπογράμμισε ο Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στις δηλώσεις της μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση για το ευρώ είναι απόφαση 19 κρατών.

Η καγκελάριος σημείωσε ότι, μετά τις συζητήσεις, το συμπέρασμα ήταν ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να αρχίσει κάποια διαδικασία στο πλαίσιο του ESM. Όπως υπογράμμισε, ελήφθη υπόψιν το ότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα υποβάλει πρόταση για πρόγραμμα βασιζόμενο στον ESM. Εν συνεχεία, τόνισε ότι αναμένεται η ελληνική κυβέρνηση να έχει υποβάλει λεπτομερέστατες προτάσεις ως την Πέμπτη, συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση του EFSF για το 2ο πρόγραμμα δεν ισχύει πια.

Η κ. Μέρκελ πρόσθεσε ότι χρειάζεται πολυετές πρόγραμμα που θα ξεπερνά πολύ το πρόγραμμα που είχε συζητηθεί πριν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

europe greece bailout

Κοινοποιήστε αυτό: tumblr
σήμερα 12:06 πμ EEST

Ολάντ: Απόψε δεν υπήρξε απόφαση, δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Είναι ακόμη εφικτή μια συμφωνία; Εγώ απαντώ πως ναι. Αλλά πρέπει να υπάρξει αυτή η λήψη αποφάσεων και πρέπει να κάνουμε πολύ γρήγορα.

Απόψε έπρεπε να τεθεί το χρονοδιάγραμμα.

Κοινοποιήστε αυτό: tumblr
σήμερα 12:04 πμ EEST

Ολάντ: Το διακύβευμα είναι το εξής η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Η Γαλλία θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη αλλά η απάντηση εναπόκειται στην Ελλάδα.

Άρα η πρόταση να γίνει αύριο το πρωί και στη συνέχεια θα μπορούσε να υπάρξει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Το Eurogroup θα εξετάσει αυτό το πρόγραμμα το Σάββατο και στη συνέχεια οι προτάσεις θα αναλυθούν την Κυριακή.

Όμως το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό.

Τρεις οι κατευθυντήριες αρχές Υπευθυνότητα, Αλληλεγγύη και Ταχύτητα.

Πολύ σημαντικό για τη Γαλλία να καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα όπως και έγινε σήμερα.

Κοινοποιήστε αυτό: tumblr
07/07/2015 11:57 μμ EEST

Γιούνκερ: Είχαμε πει ότι θα συζητούσαμε το ελληνικό χρέος τον Οκτώμβριο και το ήξερε ο Έλληνας πρωθυπουργός και ας μην το έλεγε στον ελληνικό λαό.

Μέχρι το πρωί της Παρασκευής στις 20:30 πρέπει να κατατεθούν οι ελληνικές προτάσεις.

Κοινοποιήστε αυτό: tumblr
07/07/2015 11:56 μμ EEST

Γιούνκερ: Είμαι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αλλά αφού η ελληνική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να το πράξει αυτό πρέπει να μας πει που το πάει.

Κοινοποιήστε αυτό: tumblr
07/07/2015 11:55 μμ EEST

Γιούνκερ: Έχουμε το σενάριο του Grexit το οποίο το έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς.

Υπάρχει σχέδιο και για ανθρωπιστική βοήθεια.

Κοινοποιήστε αυτό: tumblr
07/07/2015 11:54 μμ EEST

Τουσκ: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το μαύρο σενάρι δηλαδή απουσία συμφωνίας και γι΄αυτό χρειαζόμαστε και τις προτάσεις και των 28 κρατών μελών της ΕΕ. Ίσως να χρειαστεί η παροχή ανθρωπιστική βοήθειας για την Ελλάδα.

Κοινοποιήστε αυτό: tumblr
07/07/2015 11:52 μμ EEST

Γιούνκερ: Είχα πει ότι ένα όχι θα αποδυνάμωνε τη διαπραγματευτική της θέση και αυτό έγινε σήμερα. Δεν αποκλείω κανένα σενάριο

Κοινοποιήστε αυτό: tumblr
07/07/2015 11:51 μμ EEST

Γιούνκερ: Θα ήθελα η ελληνική κυβέρνηση από σήμερα μέχρι την Παρασκευή το πρωί να παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις της κάτι που δεν ήταν σε θέση να το κάνει αυτό.

Απόψε δεν καταφέραμε να βρούμε λύση.

Κοινοποιήστε αυτό: tumblr
07/07/2015 11:50 μμ EEST

Τουσκ: Η τελική προθεσμία τελειώνει αυτή την εβδομάδα. Αδυναμία εξεύρεσης λύσης θα οδηγήσει σε χρεοκοπία της Ελλάδας

Κοινοποιήστε αυτό: tumblr
07/07/2015 11:49 μμ EEST
Κοινοποιήστε αυτό: tumblr
07/07/2015 11:49 μμ EEST

Τουσκ: Μετά το δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να παρουσιάσει πρόγραμμα

Η ελληνική κυβέρνηση στις 9 Ιουνίου το αργότερο θα προτάξει τις προτάσεις της

Κοινοποιήστε αυτό: tumblr
07/07/2015 11:47 μμ EEST

Μέρκελ: Εάν διαπραγματεύμαστε για ένα περαιτέρω πρόγραμμα πρέπει να έχουμε μια διασφάλιση ότι το πρόγραμμα αυτό θα έχει κάποιο πρόγραμμα. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια πρόταση. Αφού δούμε την πρόταση τότε θα δούμε εάν οι τρεις θεσμοί ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ εγκρίνουν το σχέδιο. Από την πλευρά μου πρέπει να ξέρω τι προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να κάνει με το δημοσιονομικό κενό και εάν πειστούμε τότε θα δω τι μπορώ να κάνω.

Αλλά επειδή πιστεύω ότι η κατάσταση είναι ανασφαλής γι' αυτό γίνεται η σύνοδος την Κυριακή με τα 28 κρατη μέλη.

Κοινοποιήστε αυτό: tumblr
07/07/2015 11:44 μμ EEST

Μέρκελ: Ο κ. Ντούσκ είπε ότι υπάρχουν πολλά κράτη που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη και πως πρέπει να συμμετέχουν στη συζήτηση γιατί με κάποιο τρόπο είναι συνδεδεμένα. Ανήκουμε όλοι σε μια κοινότητα και γι' αυτό πρέπει να αποφασίσουμε. Και συμφώνησα να συμμετέχουν γιατί όχι.

Κοινοποιήστε αυτό: tumblr