Μαραθώνια η συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών. Κοινό κείμενο κομμάτων χωρίς το ΚΚΕ

Μαραθώνια η συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών. Κοινό κείμενο κομμάτων χωρίς το ΚΚΕ
Sooc

Έπειτα από σχεδόν επτά ώρες συνεδρίασης οι πολιτικοί αρχηγοί εξήλθαν του Προεδρικού Μεγάρου με πρώτο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει τις ελληνικές προτάσεις την Τρίτη στη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πρόταση αφορά στο πακέτο Γιούνκερ από την οποία όμως θα λείπουν εκείνες οι προτάσεις οι οποίες αφορούν το ΦΠΑ στα νησιά, το ΦΠΑ στην εστίαση, 100% προκαταβολή φόρου και τα περί μειωσης αμυντικών δαπανών.

Σε ό,τι αφορά στο χρέος είπαν να υπάρξει πίεση για να ανοίξει η συζήτηση, αλλά δεν είναι σαφές εάν τίθεται σαν προυπόθεση για συμφωνία.

Οι ελληνικές προτάσεις θα αποτυπωθούν σε ένα κοινό κείμενο που έχουν υπογράψει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του Δημήτρη Κουτσούμπα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο κοινό ανακοινωθέν θα τίθενται τα εξής θέματα: Παραμονή στο ευρώ, αναφορά στο χρέος, αναπτυξιακό πακέτο και οι προτάσεις για μεταρρυθμίσεις με οικονομικό όφελος

«Δίνουμε στον πρωθυπουργό τη δύναμη να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες εκ μέρους του συνόλου του ελληνικού λαού και της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των κομμάτων της Βουλής», δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στο κοινό ανακοινωθέν που, με εξαίρεση τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, υπογράφηκε από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς που συμμετείχαν στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από την πλευρά του, εξηγώντας ότι το κόμμα του διαφώνησε με το κοινό ανακοινωθέν σημείωσε ότι «ακούσαμε την αναλυτική ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για την πορεία των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων και συζητήσεων». Ανέφερε δε, ότι «αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή, φιλοεργατική διαπραγμάτευση εντός της ΕΕ» και υπογράμμισε ότι « Δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας, κανένα να πάει να υπογράψει νέα μέτρα για τον λαό μας».

«Θα έρθουν σκληρότερα μνημόνια. Είτε να υπάρξει μία επώδυνη συμφωνία, είτε να δρομολογηθούν εξελίξεις κρατικής χρεοκοπίας, όπως λένε οι εταίροι. Άρα λοιπόν, ο λαός πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Και οι δύο εκδοχές θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού. Η ρήξη με την ΕΕ προϋποθέτει μία συνολικά άλλη στρατηγική, μία ολοκληρωμένη πρόταση με τον λαό στην εξουσία και μονομερή διαγραφή χρέους.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σημείωσε ότι «η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι στα χέρια του Πρωθυπουργού. Δεν θα υπάρξουν εύκολες μέρες . Θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές.Πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις». Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε, ότι οι πολιτικοί αρχηγοί αυτή τη κρίσιμη στιγμή θα πρέπει να είναι χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι στο κομματικό τους ακροατήριο ενώ επεσήμανε ότι κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι δεν είναι τώρα η ώρα για πολιτική κριτική και καταλογισμό ευθυνών και παρέπεμψε στο κοινό ανακοινωθέν όπου υποστηριξε ότι υπάρχει σαφής αναφορά για την συζητηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Επίσης γνωστοποίησε ότι πρότεινε κι έγινε δεκτό να μην δοθούν τα πρακτικά του Συμβουλίου μέχρι να λήξει ο κόκκινος συναγερμός , όπως είπε.

Επίσης κάλεσε την ΕΚΤ να διαπιστώσει ότι γίνονται προσπάθειες να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να λάβει υπόψη τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Στήριξη στην πρόταση της κυβέρνησης εφόσον αυτή υπηρετεί τους πυλώνες που έχει θέσει η ΝΔ είναι αποφασισμένος να δώσει ο Ευάγγελος Μειμαράκης. Eξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Ευάγγελος Μειμαράκης αναφέρθηκε στη μακρά ιστορική διαδρομή της ΝΔ η οποία και όπως είπε έχει αποδείξει ότι εκφράζει πάνω από όλα το συμφέρον των πολιτών . Σύμφωνα με τον κ. Μειμαράκη αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό καθώς όπως είπε «χάσαμε χρόνο είς βάρος της ελληνικής οικονομίας και της χώρας.» Όπως δήλωσε η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη απ΄ότι ήταν πριν 10 μέρες, πολύ χειρότερη απ ΄ότι ήταν το Δεκέμβρη» και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση πως έχασε χρόνο. « Φτασαμε σε ένα σημείο να καλείται ο λαός μέσα από μια διχαστική διαδικασία να είμαστε στο και πεντε , με τράπεζες κλειστές, με τα ελλείμματα να επανέρχονται, οφείλουμε όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να ξαναβρούμε την ενότητα, την ψυχραιμία και να παροτρύνουμε την κυβέρνηση που έχει την ευθύνη να φέρει τη συμφωνία που υποσχέθηκε» δήλωσε ο κ. Μειμαράκης. Ο Πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε πως ο Πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί στον ελληνικό λαό συμφωνία εντός 48 ωρών και ξεκαθάρισε πως θα ζητήσει την παρέμβαση του ΕΛΚ ενώ θα κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις εφόσον αποδειχθεί ότι η συμφωνία υπηρετεί τους πυλώνες που έχει θέσει η ΝΔ.

Είναι επιτακτική ανάγκη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης, για την επίτευξη συμφωνίας και λύσης, που θα εξασφαλίζει την αποκατάσταση της συμμετοχής της χώρας στο ευρώ και την ομαλοποίηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας, υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά κατα την έξοδό της από το Προεδρικό Μέγαρο.Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει συμφωνία. «Δεν έχει εντολή για ρήξη», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συννενόηση δεν έγινε πριν από τα τελαυταία γεγονότα αλλά στο «+5» με τίς τράπεζες κλειστές, όπως είπε και τη χώρα χωρίς πρόγραμμα.

«Αν είχε αναληφθεί νωρίτερα η πρωτοβουλία θα είχαμε αποφύγει πολλά», σημείωσε η κ. Γεννηματά.

Δημοφιλή