Ευκλείδης Τσακαλώτος : Από την Οξφόρδη στο Μαξίμου, ο απόγονος του στρατηγού που καλείται να βάλει σε τάξη τους Ευρωπαίους

Ευκλείδης Τσακαλώτος : Από την Οξφόρδη στο Μαξίμου, ο απόγονος του στρατηγού που καλείται να βάλει σε τάξη τους Ευρωπαίους
Nick Paleologos / SOOC

Μία μόλις μέρα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, ο Γιάνης Βαρουφάκης παραιτήθηκε από Υπουργός Οικονομικών και τη θέση του πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.

Με τις τράπεζες να παραμένουν κλειστές και την οφειλή της Ελλάδας στο ΔΝΤ να έχει χαρακτηριστεί εκπρόθεσμη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει να αντιμετωπίσει πολλά και σημαντικά θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι της, ίσως πιο σημαντικής στιγμής, διαπραγμάτευσης. Ο ίδος κατά την παράδοση- παραλαβή του υπουργείου είπε για τον προκάτοχό του «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι άλλος υπουργός Οικονομικών θα είχε αναλάβει τον Ιανουάριο και θα μπορούσε μέχρι σήμερα να είχε φέρει σε πέρας την αποστολή και όλη η Ευρώπη να συζητά για μια βιώσιμη λύση».

Και συμπλήρωσε ότι έχει τρακ και αγωνία και ελπίζει να έχει το ταλέντο να αντεπεξέλθει στα νέα του καθήκοντα.

Ποιος είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο νέος υπουργός οικονομικών, απόγονος του στρατηγού Θρασύβουλου Τσακαλώτου, που συμμετείχε στα Δεκεμβριανά στις μάχες κατά του ΕΛΑΣ, γεννήθηκε το 1960 στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στο Ρότερνταμ. Αργότερα, μετακόμισαν οικογενειακώς στην Αγγλία, όπου και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, γεγονός που εξηγεί και τα άπταιστα αγγλικά του. Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Mike Bird στο Business Insider, o Τσακαλώτος πήγε στο ίδιο ιδιωτικό σχολείο με τον υπουργό οικονομικών της Αγγλίας, Τζορτζ Όσμπορν, αν και ο τελευταίος είναι 11 χρόνια νεότερος. Μόλις τελείωσε το σχολέιο St. Paul, συνέχισε τις σπουδές του στην Οξφόρδη, όπου ασχολήθηκε με την Πολιτική, την Φιλοσοφία και τα Οικονομικά, ενώ στη συνέχεια έκανε το PhD του στα Οικονομικά, πάλι στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ταυτόχρονα, δίδασκε στο πανεπιστήμιο του Κεντ.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90 αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα, μαζί με τη σύζυγό του, Χέδερ Ντενίζ Γκίμπσον, μία Σκωτσέζα οικονομολόγο, που είναι διευθύντρια του Τμήματος Ερευνών της Τράπεζας της Ελλάδος, και τα τρία τους παιδιά και το 2010 ξεκίνησε να διδάσκει στην ΑΣΟΕΕ. Αντίθετα με τον προκάτοχό του, Γιάνη Βαρουφάκη, είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν για μία δεκαετία και μπήκε στην Βουλή το 2012. Εκτός από οικονομολόγος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι και συγγραφέας και έχει ήδη δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με την οικονομική κρίση, τους λόγους που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτό το σημείο, αλλά και τους μύθους πίσω από την κρίση.

Αν και η πολιτική του κατεύθυνση και οι οικονομικές του καταβολές είναι αντίστοιχες με εκείνες του Γιάνη Βαρουφάκη, θεωρείται από τους κύκλους του Eurogroup ότι η διαπραγμάτευση μαζί τους θα είναι πιο αποτελεσματική. Ευχή ή ρεαλιστική προσδοκία; Οι μέρες που έρχονται θα δείξουν αν η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να τον τοποθετήσει στην καρδιά της διαπραγμάτευσης ήταν σωστή. Ο ίδιος πάντως, έχει διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί μία λύση που δεν θα είναι βιώσιμη.

Δημοφιλή