Βρυξέλλες: Τα νέα σενάρια για πρόγραμμα γέφυρα

Βρυξέλλες: Τα νέα σενάρια για πρόγραμμα γέφυρα
sooc

Με «παρισινό» αέρα, γερμανική πίεση και τις πρώτες προειδοποιητικές βολές από την ΕΚΤ, η ελληνική πλευρά προσέρχεται για ακόμα μια φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μετά το εμφατικό 61,3% που συγκέντρωσε το «OXI» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, αλλά και την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη από το υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει την τελική μάχη σε μια προσπάθεια να καταλήξει στην πολυπόθητη συμφωνία, απαντώντας με νέες προτάσεις στις ασφυκτικές πιέσεις που συνεχίζει να δέχεται από τους εταίρους. Ωστόσο, οι συνθήκες ασφυξίας που έχουν δημιουργηθεί ήδη στην ελληνική Οικονομία δεν επιτρέπει νέες καθυστερήσεις, την ώρα μάλιστα που η ΕΚΤ αποφάσισε χθες, Δευτέρα να σφίξει λίγο ακόμα τη θηλιά γύρω από τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, αν και ο διοικητής Μάριο Ντράγκι προσπάθησε για ακόμα μια φορά τις ισορροπίες περιμένοντας τις πολιτικές αποφάσεις.

Η απόφαση των Κεντρικών Τραπεζιτών της Ευρωζώνης δεν επηρεάζει το ημερήσιο όριο ανάληψης των 60 ευρώ που έχει ορίσει η κυβέρνηση, εν τούτοις αυξάνει την πίεση προς την Αθήνα να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία με τους δανειστές, τουλάχιστον έως την Τετάρτη όταν θα συνεδριάσει εκ νέου η ΕΚΤ.

Πρόγραμμα-γέφυρα

Υπό αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες στο τραπέζι επιστρέφει το σενάριο ενός προγράμματος γέφυρα προς την ελληνική κυβέρνηση ώστε να καλύψει της χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της νέας συμφωνίας.

Πηγές της Κομισιόν αναφέρουν, ότι με αυτό το τέχνασμα θα μπορούσε να λυθεί ο γρίφος της ρευστότητας τόσο για τα κρατικά ταμεία ώστε να πληρωθούν Ιούλιο και Αύγουστο οι δύο λήξεις ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ αξίας 6,7δισ ευρώ, αλλά και να δώσει το «πράσινο φως» στην ΕΚΤ ώστε να προχωρήσει στην σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας των τραπεζών.

Διαπραγματευτικός μαραθώνιος

Ο καινούργιος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών ξεκίνησε αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος και συνεχίστηκε χθες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να έχουν διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και την γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι .

Ωστόσο, από σήμερα, Τρίτη, οι δύο πλευρές επιστρέφουν στο τραπέζι του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής με τους δανειστές να περιμένουν από την Αθήνα να προσκομίσει τις προτάσεις της αναφορικά με τη λίστα μέτρων που θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ της πρότασης ύψους 8 δισ. ευρώ που είχε καταθέσει στους θεσμούς πριν από 15 ημέρες και της «τελικής» πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλόντ Γιουνκέρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή την πρόταση μεταξύ άλλων θα προβλέπεται ΦΠΑ σε εστίαση και ξενοδοχεία στο 13% και αντικατάσταση του ΕΚΑΣ από ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα έως το 2019.

Ωστόσο, ο κρισιμότερος παράγοντας για την έκβαση της διαπραγμάτευσης θεωρείται η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, με την κυβέρνηση να προσέρχεται στις συζητήσεις έχοντας πλέον στα χέρια της την έκθεση του ΔΝΤ στην οποία το Ταμείο ζητά αναδιάρθρωση, την ώρα που το Βερολίνο διαμηνύει ότι το ζήτημα του χρέους δεν είναι στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων.

Δημοφιλή