Το σχέδιο για συμφωνία-γέφυρα με χρηματοδότηση 7 δισ. που ζητά το Μαξίμου - Οι όροι των δανειστών

Το σχέδιο για συμφωνία-γέφυρα με χρηματοδότηση 7 δισ. που ζητά το Μαξίμου - Οι όροι των δανειστών
Sooc

Φως στο τούνελ ή αδιέξοδο; Τη στιγμή που οι πληροφορίες θέλουν νέα Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή και οι ξένοι ανταποκριτές βλέπουν μαραθώνιο συναντήσεων καθ' όλη τη διάρκεια του Ιουλίου, η Αθήνα μιλά για ολιγοήμερη συμφωνία με μέτρα 4 δισ. για περίπου 7 δισ. ευρώ. Στις Βρυξέλλες, βλέπουν ότι ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από τον ESM - αίτημα προς στον οποίο εξετάζει να καταθέσει η Αθήνα την Τετάρτη - δεν μπορεί να συμφωνηθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και συζητούν την ανάγκη για μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία.

Η ελληνική πλευρά σημειώνει πως «η πρόταση είναι ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα» ενώ επισημαίνει ότι «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ''ακούμε'' και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η ''μεγάλη βιώσιμη συμφωνία''».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση την Τετάρτη θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

Σε ό,τι αφορά στην τετραμερή Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ και Γιούνκερ το Μαξίμου σημειώνει ότι συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» προκειμένου, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, να υπάρξει αποτέλεσμα.

Τέλος για την νέα τηλεδιάσκεψη Eurogroup την Τετάρτη σημειώνεται ότι συνέρχεται προκειμένου να εξετάσει το «κοινό έδαφος».

Όπως εξήγησαν σε άτυπη ενημέρωση «το σημερινό Eurogroup δεν είχε σκοπό να πάρει αποφάσεις, αλλά να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής» και ξεκαθάρισαν ότι η Αθήνα έχει καταθέσει προτάσεις από την προηγούμενη Τρίτη με ορισμένες βελτιώσεις.

Υπογραμμίζεται δε ότι οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν «τις μεταρρυθμίσεις, τη χρηματοδότηση, το επενδυτικό πρόγραμμα καθώς και τη ρύθμιση του χρέους».

Επιπλέον επαναλαμβάνουν ότι οι προτάσεις αυτές της ελληνικής κυβέρνησης θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τόσο σήμερα Τρίτη όσο και αύριο, Τετάρτη, προκειμένου «να κλείσει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία με βάση και την εντολή του δημοψηφίσματος».

Τέλος, το Μέγαρο Μαξίμου κάνει επίσης σαφές ότι αυτή η συμφωνία θα είναι μία συμφωνία η οποία θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Δημοφιλή