Σε αναζήτηση πολιτικής συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής για το «πράσινο φως» σε νέα χρηματοδοτική βοήθεια για την Ελλάδα

Σε αναζήτηση πολιτικής συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής για το «πράσινο φως» σε νέα χρηματοδοτική βοήθεια για την Ελλάδα
maximou

Μετά από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων που ροκάνισαν χρόνο και χρήμα, στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης σήμερα, Τρίτη οι 19 ηγέτες θα αναζητήσουν μια πολιτική συμφωνία που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση επιστρέφει στις Βρυξέλλες μ’ ένα ηχηρό «όχι» του ελληνικού λαού απέναντι στις μεταρρυθμίσεις που πρότειναν οι θεσμοί στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος, αλλά και με ένα αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα δανειοδότησης. Ένα αίτημα που το μπλοκ των «σκληρών» της ευρωζώνης το αντιμετωπίζει με συσσωρευμένα αποθέματα δυσπιστίας και μια ανομολόγητη επιθυμία να πει το δικό του «όχι». Από την πλευρά τους τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα φαίνονται να νίπτουν τας χείρας τους και παραπέμπουν στο Eurogroup, ενώ οι περισσότερο φιλικές χώρες, είναι αυτές πλέον που ζητούν μέτρα, ως μόνο εργαλείο υπεράσπισης της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Το σκηνικό της «τελευταίας ευκαιρίας» συμπληρώνει τέλος με οσκαρική ακρίβεια η χτεσινή απόφαση της ΕΚΤ, η οποία «κουρεύοντας» τις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών ξεκίνησε να μετρά αντίστροφα το χρόνο έως τις 20 Ιουλίου, την ημερομηνία ορόσημο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Της Συνόδου Κορυφής, θα προηγηθεί ένα ακόμα έκτακτο Eurogroup, το οποίο, σύμφωνα με πηγές από τους θεσμούς, θα επιχειρήσει να εξετάσει κατά πόσο το έδαφος είναι αυτή τη φόρα πιο πρόσφορο για μια συμφωνία, αξιολογώντας το ανακοινωθέν που βγήκε από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα καθώς και την ετοιμότητα του νέου υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου να κάνει «ό,τι χρειαστεί».

Την Δευτέρα, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί από το βράδυ τις Κυριακής, οι Βρυξέλλες διαβουλεύθηκαν με τη Φρανκφούρτη (ΕΚΤ), με τη Χάγη (Γερούν Ντάισελμπλουμ), με τις 18 πρωτεύουσες της ευρωζώνης, μεταξύ τους (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- Κομισιόν – Ευρωκοινοβούλιο), αλλά όχι με την Αθήνα. Στις ελληνικές αρχές διεμήνυσαν πάντως πως για να είναι σε θέση να εξετάσουν σήμερα. Τρίτη εκ νέου το αίτημά τους για νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και να ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις, περιμένουν τις προτάσεις για νέα μέτρα. Ήτοι, σύμφωνα με τα ακριβή λεγόμενα ευρωπαίου αξιωματούχου, αναμένουν «σαφείς επεξηγήσεις των σχεδίων πολιτικής της κυβέρνησης και πώς αυτά εντάσσονται στη Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα οικονομική κατάσταση της Ελλάδας».

Δημοφιλή