Μνημόνιο ή Grexit. Παράταση αγωνίας ως την Κυριακή

Μνημόνιο ή Grexit. Παράταση αγωνίας ως την Κυριακή
Greek Prime Minister Alexis Tsipras, center left, speaks with European Central Bank Governor Mario Draghi, center right, during a round table meeting at an emergency summit of eurozone heads of state and government at the EU Council building in Brussels on Tuesday, July 7, 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras on Tuesday will try to use a resounding referendum victory to eke out concessions from European creditors over a bailout for the crisis-ridden country. (AP Photo/Michel Euler)
Greek Prime Minister Alexis Tsipras, center left, speaks with European Central Bank Governor Mario Draghi, center right, during a round table meeting at an emergency summit of eurozone heads of state and government at the EU Council building in Brussels on Tuesday, July 7, 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras on Tuesday will try to use a resounding referendum victory to eke out concessions from European creditors over a bailout for the crisis-ridden country. (AP Photo/Michel Euler)
ASSOCIATED PRESS

Η κλεψύδρα αδειάζει την Κυριακή όταν η Σύνοδος Κορυφής θα αποφασίσει σχετικά με την τύχη της Ελλάδας και το αίτημα της για ένα νέο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, η Ελλάδα θα αποφασίσει αν θα γεμίσει ξανά την κλεψύδρα ή θα την σπάσει. Πλέον στις Βρυξέλλες περιμένουν από την Ελληνική πλευρά να καταθέσει το αργότερο ως την Πέμπτη τις οριστικές και λεπτομερείς προτάσεις της για το νέο πολυετές πρόγραμμα, το οποίο θα συνοδεύεται με ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο έως και 70 δισ ευρώ.

Έως τότε θα έχει προηγηθεί μια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup σήμερα Τετάρτη όπου θα παρουσιαστούν οι προτάσεις της Ελλάδας, ενώ ίσως ακολουθήσει ακόμα μια σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη στην οποία η κυβέρνηση θα οριστικοποιήσει τις προτάσεις της. Για το Σάββατο ήδη έχει προγραμματιστεί μια εκ του σύνεγγυς συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών προκειμένου να προετοιμάσουν την Σύνοδο Κορυφής των χωρών κρατών της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το πρωί. Εάν όλα έχουν πάει καλά το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συνέλθει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έτσι ώστε να επικυρώσει τη συμφωνία.

Σε αντίθετη περίπτωση οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών ήταν ξεκάθαρες. Υπάρχει έτοιμο σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ενδεχόμενο που θα εξετάσουν οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κυριακή το βράδυ εάν δεν υπάρξει συμφωνία.

Πλέον η κυβέρνηση έχει περιθώριο μερικών ορών μπροστά της για να ολοκληρώσει ένα βαρύτατο και σίγουρα υφεσιακό πρόγραμμα, το οποίο θα συνοδεύεται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων ώστε να εκταμιεύονται οι δόσεις του δανείου. Το πρόγραμμα αυτό θα παρουσιαστεί στους εταίρους και μετά από τις γνωστές προσθαφαιρέσεις θα κατατεθεί και επίσημα στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

Η παράταση

Εάν επικρατήσει το θετικό σενάριο, με το χρόνο να μην περισσεύει για νέες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος» να πλησιάζει, κυβέρνηση και δανειστές επιχειρούν να δώσουν προσωρινή λύση στον γρίφο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα. Το πιθανότερο φαίνεται να είναι η παροχή προς την Ελληνική κυβέρνηση μιας χρηματοδότησης «γέφυρα» ώστε να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τουλάχιστον για τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με πηγές από την πλευρά των δανειστών αυτή η κίνηση θα μπορούσε να δώσει παράλληλα και το αναγκαίο «σήμα» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ώστε να προχωρήσει στην αύξηση της ρευστότητας μέσω του ELA για να μην στερέψουν οι τράπεζες από χρήμα.

Εάν το συγκεκριμένο σενάριο προχωρήσει, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα κατάλογο προαπαιτούμενων δράσεων. Αυτό σημαίνει ότι η υλοποίηση κάθε φορά μέρος των ορόσημων που θα έχουν συμφωνηθεί θα απελευθερώνει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας.

Από την πλευρά της κυβέρνηση Έλληνες αξιωματούχοι δεν προκρίνουν μια προσωρινή λύση με τη μορφή «γέφυρας», ωστόσο πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν ότι «ακούμε» και άλλες προτάσεις σύντομου χρόνου, προκειμένου στο διάστημα αυτό (σ.σ τέλος του μήνα) να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία».

Σύμφωνα με την Ελληνική πλευρά η κυβέρνηση επιθυμεί οριστική λύση έως το τέλος του μήνα προκειμένου να μην συνεχίσει το θρίλερ των διαπραγματεύσεων και παράλληλα να σταματήσει η συζήτηση για ένα ενδεχόμενο Grexit, επαναφέροντας έτσι την οικονομία σε «ήρεμα νερά».

Εκ των πραγμάτων όμως με το χρόνο και τις ταμειακές υποχρεώσεις να τρέχουν, η προσωρινή λύση με πρόγραμμα «γέφυρα» και χρηματοδότηση μοιάζει αναγκαία από τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για το νέο «μεγάλο» πρόγραμμα και το πακέτο χρηματοδότησης που μπορεί να φτάνει και τα 70δισ, θα κρατήσουν τουλάχιστον δύο έως τρεις εβδομάδες.

Ταμειακά όμως ο χρόνος τελειώνει στις 20 Ιουλίου όταν η Αθήνα θα πρέπει να αποπληρώσει «ακούρευτα» ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ αξίας 3,5δισ ευρώ. Ως εκ τούτου οι συμφωνία για το πρόγραμμα γέφυρα, ο ορισμός των προαπαιτούμενων και η ψήφιση τους από τη βουλή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 19 Ιουλίου, προκειμένου η Ελλάδα να εισπράξει χρήματα για να αποπληρώσει τα ομόλογα της ΕΚΤ.

Η χρηματοδότηση

Τεχνικά προβλήματα ωστόσο υπάρχουν και στην υλοποίηση του σεναρίου της συμφωνίας «γέφυρα» με ενδιάμεση χρηματοδότηση, έως τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Το καταστατικό του ESM δεν προβλέπει «έκτακτες χρηματοδοτήσεις» χωρίς την ύπαρξη προγράμματος, γεγονός που μπλοκάρει την εκταμίευση κεφαλαίων από το μόνιμο μηχανισμό. Ως λύση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προκρίνουν την εκταμίευση των 3,4δισ ευρώ που έχουν στην κατοχή τους οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων.

Ωστόσο, το ποσό αυτό δεν αρκεί να καλύψει τη λήξη των ομολόγων της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές αναζητούν ήδη και άλλες τεχνικές λύσης, τις οποίες και αναμένεται να παρουσιάσουν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, προκειμένου να συμπληρωθεί το ποσό.

Άγνωστο βέβαια παραμένει τι θα γίνει με τη δόση του ΔΝΤ η οποία εκκρεμεί από τις 30 Ιουνίου, ενώ στις 13 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθεί ακόμα μια δόση προς το Ταμείο 450 εκατ ευρώ.

Πρεμιέρα Τσακαλώτου

Ιδιαίτερα θετική ήταν η εντύπωση που αποκόμισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης από τον νέο Έλληνα ομόλογο του Ευκλείδη Τσακαλώτο. Κοινοτικές αλλά και κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό ενώ οι αντιδράσεις στην προφορική παρουσίαση που έκανε ήταν καλές.

Παρόλα αυτά ο κ. Τσακαλώτος δεν παρουσίασε συνολικά τα μέτρα που περιλαμβάνει η Ελληνική πρόταση κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα κατά τη διάρκεια της νέας τηλεδιάσκεψης που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών.

Δημοφιλή