Τουσκ-Γιούνκερ: 5 ημέρες προθεσμία για την Ελλάδα – «Προετοιμασμένοι ακόμη και για Grexit»

Τουσκ-Γιούνκερ: 5 ημέρες προθεσμία για την Ελλάδα – «Προετοιμασμένοι ακόμη και για Grexit»
MARTIN BUREAU/AFP/Getty Images
MARTIN BUREAU/AFP/Getty Images
ASSOCIATED PRESS

Με ιδιαίτερα μελανά χρώματα περιέγραψαν τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τις επόμενες 5 ημέρες για την Ελλάδα εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις για το νέο πρόγραμμα μέσω του ESM.

Η απάντηση της Ευρώπης στο «όχι» των Ελλήνων πολιτών στο δημοψήφισμα είναι ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα και παρουσιάστηκε όχι μόνο από τους Γιούνκερ και Τούσκ αλλά και από την Μέρκελ και Ολάντ: Λεπτομερείς προτάσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι Πέμπτη -ή Παρασκευή 8.30 το πρωί σύμφωνα με τον Γιούνκερ- για ένα νέο πολυετές πρόγραμμα μέσω ESM. Κανείς δεν διευκρίνισε για πόσα χρόνια θα είναι αυτό το πρόγραμμα ούτε τι θα συμβεί ακριβώς στο μεσοδιάστημα με το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, μέχρι να τεθεί σε ισχύ αυτό το πρόγραμμα. Ειπώθηκε ωστόσο από την κ. Μέρκελ ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τους διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ότι είναι αναγκαίο ώστε οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν επαρκώς χρηματοδοτημένες έως τουλάχιστον τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφέρθηκε και στους εσωτερικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζει, καθώς η ίδια θα πρέπει να λάβει εξουσιοδότηση από την Bundestag (Γερμανική βουλή) για να δώσει το πράσινο φως σε νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Εκνευρισμός και προετοιμασίες ακόμη και για Grexit από Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, ότι η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για όλα, ακόμη και για το σενάριο Grexit. Παράλληλα τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε πάντως ότι έχουμε σενάριο για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Φανερά εκνευρισμένος είπε: «Εγώ σθεναρά απορρίπτω τις κατηγορίες ότι είμαστε “τρομοκράτες” που δεν σεβόμαστε τον ελληνικό λαό. Είμαι σθεναρά υπέρ της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μας πει πού το πάει».

Αναφορικά με το χρέος ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι έχει ήδη πει στην ελληνική κυβέρνηση ότι υπάρχει κάθε διάθεση να συζητηθεί το θέμα του χρέους τον Οκτώβριο, «όχι τώρα».

Από τις δηλώσεις του Γιούνκερ ήταν σαφές ότι ενοχλήθηκε και από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσίασε σήμερα τις προτάσεις της. Επανέλαβε δε ότι όπως είχε πει και πριν το δημοψήφισμα, ένα «όχι» του ελληνικού λαού θα αποδυνάμωνε τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. «Αυτό συνέβη σήμερα», πρόσθεσε. «Πρέπει να δούμε προς ποια λύση θα κατευθυνθούμε. Δεν αποκλείω κανένα σενάριο. Περιμένουμε τις ελληνικές προτάσεις μέχρι τις 8.30 το πρωί της Παρασκευής», κατέληξε. Να σημειωθεί ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε αναφέρει στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι η διορία για την Ελλάδα είναι μέχρι την Πέμπτη.

Σύνοδος των 28 την Κυριακή

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ένα αναλυτικό πρόγραμμα έως την Πέμπτη, 9 Ιουλίου. Στη συνέχεια οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν την Κυριακή. «Πρέπει να υπάρξει συναίνεση χωρίς νικητές και χαμένους. Εάν αυτό δεν συμβεί τότε θα φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο. Τελική προθεσμία είναι αυτή η εβδομάδα», τόνισε. «Η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το μαύρο σενάριο», συνέχισε με δραματικούς τόνους. «Έτσι θα συζητήσουμε τις συνέπειες για το σύνολο της Ευρωζώνης».

Ερωτήσεις προκάλεσε και το γεγονός γιατί συγκαλείται Σύνοδος των 28 και όχι των 19 της Ευρωζώνης, με τον πρόεδρο Γιούνκερ να απαντά: «Τα ερωτήματα που προτάσσονται αφορούν και τους 28».

Τι επιδιώκει η ελληνική πλευρά

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα ότι αυτό που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση είναι μια ρύθμιση μέχρι το τέλος το μήνα, προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, εμφανίστηκε αισιόδοξος υπογραμμίζοντας ότι «η διαδικασία θα είναι ταχύτατη» αφού όπως τόνισε «ξεκινά από τις επόμενες ώρες». Περιγράφοντας δε το πλαίσιο της συμφωνίας εξήγησε ότι «περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο κοινωνική δικαιοσύνη και από την άλλη πλευρά ως αντάλλαγμα την δέσμευση για επαρκή κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών μεσοπρόθεσμα», πιθανότατα με πρόγραμμα γέφυρα. Και πρόσθεσε: «Ισχυρό επενδυτικό πακέτο για να αντιμετωπιστούν προβλήματα κυρίως της ανεργίας καθώς και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για αναγκαία αναδιάρθρωση χρέους».

Χρονοδιάγραμμα

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη συνέρχεται εκ νέου, με τηλεδιάσκεψη, το Eurogroup. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Eurogroup που προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης -όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος- οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν το νέο αίτημα της Ελλάδας στον ESM την Τετάρτη. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα ζητήσει από τους θεσμούς να επεξεργαστούν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του χρέους. Μετά την αξιολόγηση, το Eurogroup θα είναι σε θέση να λάβει απόφαση για το εάν μπορούν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από τη Σύνοδο της Κυριακής, θα προηγηθεί νέο Eurogroup το Σάββατο. «Όλα αυτά μπορούν να γίνουν σε περίοδο λίγων ημερών καθώς έχουμε πολύ λίγο χρόνο» τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.

Δημοφιλή