Με μεταρρυθμίσεις σε φόρους και συντάξεις το τριετές πρόγραμμα Τσακαλώτου - Η επιστολή με το αίτημα για χρηματοδότηση στον ESM

Με μεταρρυθμίσεις σε φόρους και συντάξεις το τριετές πρόγραμμα Τσακαλώτου
Greek Prime Minister Alexis Tsipras talks to the media at the end of a Special EU Summit on the Greek crisis at the EU Council building in Brussels, July 07, 2015. European leaders gave debt-stricken Greece a final deadline of July 12 to reach a new bailout deal and avoid crashing out of the euro, after Greek voters rejected international creditors' plans in a weekend referendum. AFP PHOTO/THIERRY CHARLIER (Photo credit should read THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)
Greek Prime Minister Alexis Tsipras talks to the media at the end of a Special EU Summit on the Greek crisis at the EU Council building in Brussels, July 07, 2015. European leaders gave debt-stricken Greece a final deadline of July 12 to reach a new bailout deal and avoid crashing out of the euro, after Greek voters rejected international creditors' plans in a weekend referendum. AFP PHOTO/THIERRY CHARLIER (Photo credit should read THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)
THIERRY CHARLIER via Getty Images

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) παρέλαβε, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, το ελληνικό αίτημα για ένα νέο τριετές πρόγραμμα δανειοδότησης. Το προηγούμενο πρόγραμμα, σύμφωνα με την Wall Street Journal, ήταν διετές.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, αν το πρόγραμμα στεφθεί με επιτυχία ίσως να παραταθεί. Ακόμα, είναι υπό συζήτηση η ΕΚΤ να αυξήσει τα δάνειας έκτακτης ανάγκης για να δώσει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Τα χρήματα που θα δοθούν αγγίζουν αυτά που είχε προβλέψει προσφάτως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα για να καταφέρει να αντέξει τα οικονομικά ανοίγματά της τα επόμενα χρόνια, δηλαδή 51 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η επιστολή που απέστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στον ΕΜΣ:

Αγαπητέ πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε,

Εκ μέρους του Ελληνικού Κράτους, παρουσιάζω δια του παρόντος ένα αίτημα για στήριξη σταθερότητας μέσα στα πλαίσια των Άρθρων 12 και 16 της συνθήκης του ΕΜΣ, δεδομένου του κινδύνου που αφορά στην οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτος – μέλος της ευρωζώνης συνολικά.

Πιο συγκεκριμένα, Η Ελλάδα ζητά από τον ΕΜΣ ένα πρόγραμμα δανειοδότησης με περίοδο διαθεσιμότητας τριών χρόνων σύμφωνα με τις καταστάσεις του Άρθρου 13 της συνθήκης του ΕΜΣ και το Άρθρο 2 του Οδηγού Δανειοδότησης. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας και για να διασφαλιστεί η σταθερότητα μέσα στο οικονομικό σύστημα.

Περιέχοντας τους κανόνες αυτού του χρονικά μετρίου έως μακροχρόνιου Προγράμματος, το Κράτος προσηλώνεται σε ένα κατανοητό αριθμό μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή στους τομείς δημοσιονομικής επάρκειας, οικονομικής σταθερότητας και μακροχρόνιας οικονομικής ανάπτυξης. Μέσα στο πλαίσιο του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμόσουμε αμέσως μια σειρά μέτρων την επόμενη εβδομάδα τα οποία θα αφορούν:

  • Σε μέτρα φορολογικής μεταρρύθμισης
  • Σε μέτρα που αφορούν το συνταξιοδοτικό

Θα συμπεριλάβουμε επίσης πρόσθετες δράσεις που το Κράτος θα λάβει ώστε να ενδυναμώσει και εκσυγχρονίσει περισσότερο την οικονομία. Η ελληνική κυβέρνηση την Πέμπτη 9 Ιουλίου το αργότερο θα αποσαφηνίσει τις προτάσεις της για μια ατζέντα συγκεκριμένων και σαφών μεταρρυθμίσεων στην διάθεση των τριών θεσμών για την αξιολόγηση αυτών ώστε να παρουσιαστούν στο Eurogroup.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τα παραπάνω, ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ο οποίος έχει ήδη αποφασιστεί είναι ότι μέχρι το τέλος της προθεσμίας για δάνειο ή νωρίτερα αυτής, θα αποκτήσει ξανά χρηματοδότηση προκειμένου να εκπληρώσει τις μελλοντικές οικονομικές υποχρεώσεις της, καθώς και βιώσιμο χρηματοδοτικό καθεστώς, ως μέρος των ευρύτερων συζητήσεων οι οποίες θα διεξαχθούν η Ελλάδα αδράττει την ευκαιρία να εξερευνήσει την εν δυνάμει λήψη μέτρων ώστε ο επίσημος τομέας σε σχέση με το χρέος να γίνει βιώσιμος μακροπρόθεσμα.

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να τιμήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις σε όλους τους πιστωτές πλήρως. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν το κατ επείγον αίτημα που υποβάλαμε τώρα για δάνειο λαμβάνοντας υπόψιν το πόσο εύθραυστος είναι ο τραπεζικό σύστημα. Το έλλειμμα μας στην διαθέσιμη ρευστότητα, τις μελλοντικές μας υποχρεώσεις και την ενίσχυση των εσωτερικών μας καθυστερούμενων χρεών και την γνωστή μας επιθυμία να αποπληρώσουμε τα χρέη με το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Επαναλαμβάνουμε την δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος του ευρώ με σεβασμό ως Κράτος - Μέλος στους κανόνες και τους κανονισμούς αυτής. Ανυπομονούμε για την ευνοϊκή και έγκαιρη εξέταση του αιτήματός μας. Για την αποφυγή αμφιβολιών , η παρούσα επιστολή αντικαθιστά προηγούμενη επιστολή το αίτημά μας με ημερομηνία 30 Ιουνίου του 2015.

Για να διαβάσετε την επιστολή στα αγγλικά, πατήστε εδώ.

Δημοφιλή