Σενάρια για πενταετές Grexit με ανθρωπιστική βοήθεια

Σενάρια για πενταετές Grexit με ανθρωπιστική βοήθεια
German Finance Minister Wolfgang Schauble arrives for a EU finance ministers meeting at the European Council building in Brussels, Tuesday, July 8, 2014. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
German Finance Minister Wolfgang Schauble arrives for a EU finance ministers meeting at the European Council building in Brussels, Tuesday, July 8, 2014. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
ASSOCIATED PRESS

Προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για πέντε χρόνια, λαμβάνοντας ανθρωπιστική βοήθεια για να διαχειριστεί την κατάσταση, προβλέπει έγγραφο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το οποίο προκάλεσε αίσθηση το Σάββατο.

Δείτε το έγγραφο:

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ έχει προτείνει δύο επιλογές: Η μία είναι η βελτίωση των υπαρχουσών προτάσεων, και η διάθεση περιουσιακών στοιχείων αξίας 50 δισ. ευρώ προς πώληση για την αποπληρωμή χρεών. Η άλλη είναι το «time out»: η Ελλάδα βγαίνει από τη νομισματική ένωση για πέντε χρόνια και αναδιαρθρώνει το χρέους της. Θα παραμείνει μέλος της Ε.Ε και θα λάβει ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια με στόχο την ανάπτυξη.

Ανακοίνωση του αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (SPD):

«Το SPD συνεχίζει να επιδιώκει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, εάν μπορούν να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες....Το SPD δίνει έμφαση σε μια κοινή και συντονισμένη προσέγγιση με τη Γαλλία. Η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (περί 5ετούς Grexit) είναι φυσικά γνωστή στο SPD. Σε τόσο δύσκολες συνθήκες κάθε πιθανή πρόταση πρέπει να εξετάζεται αμερόληπτα. Αυτή η πρόταση ωστόσο, θα υλοποιούνταν μόνο εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν θα είχε καλύτερη εναλλακτική».

Γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι η ιδέα ενός προσωρινού Grexit, συζητήθηκε- πάντα ως ιδέα- και εγκρίθηκε και από την Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο κ. Σόιμπλε προσήλθε στο Eurogroup δύο ώρες νωρίτερα από την έναρξη των συνομιλιών προκειμένου να κάνει προπαρασκευαστικές συζητήσεις. Στις αποσκευές του είχε το συγκεκριμένο κείμενο θέσεων. «Σύμφωνα με την προδημοσίευση της FAS υπάρχουν δύο δυνατότητες κατά τον Β. Σοιμπλε. Από τη μια μεριά η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει σε ταχύτατες βελτιώσεις στο σχέδιο των μεταρρυθμίσεών της ή από την άλλη, θα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη για ένα διάστημα 5 χρόνων.Σύμφωνα με το κείμενο Σόιμπλε, στις ελληνικές προτάσεις λείπουν ακόμη κεντρικοί τομείς μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της χώρας καθώς και για μια μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό οι ελληνικές προτάσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο πρόγραμμα μέσω του EMΣ διάρκειας 3 χρόνων».

Το AFP αναφέρει (επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή), ότι «πρόκειται για εσωτερικό έγγραφο, δεν κυκλοφόρησε στη συνεδρίαση του Eurogroup» σημειώνεται, προσθέτοντας τους προαναφερθέντες δύο όρους (βελτίωση των προτάσεων ή προσωρινό Grexit).

Κυβερνητικές πηγές διέψευσαν τους εν λόγω ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για έγγραφο που ο κ. Σόιμπλε είχε μαζί του, αλλά δεν κατέθεσε.

Τις φήμες περί πρότασης Σόιμπλε για 5ετές Grexit σχολίασε και ο Γιάνης Βαρουφάκης μέσω του Twitter, παραπέμποντας στο πρόσφατο άρθρο του στον Guardian.

«Πολλοί δικηγόροι και λίγοι οικονομολόγοι στο υπουργείο Οικονομικών», σημειώνει ο Κάρστεν Σνάιντερ των Σοσιαλδημοκρατών.

Η ιδέα περί προσωρινού Grexit δεν έχει συζητηθεί στο Eurogroup, αλλά το έγγραφο «υπάρχει και κυκλοφορεί», αναφέρει δημοσιογράφος του ZDF.

Την «επίκαιρη σημασία» του εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με την πρόταση για ένα προσωρινό Grexit διαψεύδουν γερμανικοί κύκλοι, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα «Der Tagesspiegel». «Πρόκειται για έγγραφο εργασίας με σκέψεις για την περίπτωση που πρέπει να τεθεί σε ισχύ το Σχέδιο Β και δεν προοριζόταν για τη σημερινή συνεδρίαση» δηλώνει διπλωμάτης στην εφημερίδα. Συνεπώς, επισημαίνεται, ο κ. Σόιμπλε δεν το παρουσίασε στους συναδέλφους του, αλλά το έγγραφο δόθηκε κατά την προετοιμασία του Eurogroup μόνο σε χώρες με παρόμοιες απόψεις.

Δημοφιλή