Πλανήτης Πολιτική: Η Γερμανία παίρνει το προβάδισμα

Πλανήτης Πολιτική: Η Γερμανία παίρνει το προβάδισμα
German Chancellor Angela Merkel, right, points as she and the Prime Minister of Greece Alexis Tsipras leave after a press conference as part of a meeting at the chancellery in Berlin, Germany, Monday, March 23, 2015. (AP Photo/Michael Sohn)
German Chancellor Angela Merkel, right, points as she and the Prime Minister of Greece Alexis Tsipras leave after a press conference as part of a meeting at the chancellery in Berlin, Germany, Monday, March 23, 2015. (AP Photo/Michael Sohn)
ASSOCIATED PRESS

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Η Γερμανία τελικά παραδέχεται το προφανές.

Δύο γενιές και 70 χρόνια μετά από έναν πόλεμο που την άφησε διαιρεμένη και σε ερείπια, η Γερμανία είναι και πάλι πρόθυμη όχι μόνο να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη - που έχει κάνει εδώ και χρόνια -, αλλά και να συζητήσει το ρόλο της ανοιχτά, ακόμη και με υπερηφάνεια.

Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα της Δευτέρας εδώ από τον Γερμανό πρέσβη Peter Wittig, ο οποίος κάλεσε τους δημοσιογράφους στην τεράστια, με Bauhaus στυλ πρεσβεία του για να εξηγήσει την άποψη της χώρας του - και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - σχετικά με την αμφιλεγόμενη νέα συμφωνία χρηματοδότησης για την Ελλάδα .

Η Γερμανία, είπε, ενήργησε προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης, η οποία δεν χρειάζεται μόνο ένα κοινό νόμισμα, αλλά την ενσωμάτωση της "οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής." Σε ένα "κανόνα" της Ευρωπαϊκής Ένωσης οπού η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί την ίδια λιτότητα και τον προϋπολογισμό εξισορρόπησης που της έχει χορηγηθεί - με επιτυχία– όπως στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Η Ευρώπη χρειάζεται να ενοποιήσει και να εκσυγχρονίσει τους κανόνες εργασίας, τους κανονισμούς και τους κανόνες επενδύσεων για να ανταγωνιστεί στο εμπόριο του 21ου αιώνα. Η Γερμανία είχε κατηγορηθεί για μεγάλη επιμονή, ωστόσο είναι ένα τίμημα που θα πληρώσει, προς το συμφέρον ενός "ευρωπαϊκού σχεδίου" ειρήνης και ευημερίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Μιλώντας με τους Αμερικανούς, ο Wittig αναγνώρισε ότι "υπάρχει ανησυχία" στη Γερμανία μιας σπασμωδικής κίνησης από τους συμμάχους της δείχνοντας της ένα ρόλο κακού αστυνομικού στο ελληνικό δράμα.

"Η ηγεσία έρχεται με έντονη κριτική", είπε ως δεδομένο. "Δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό, ειλικρινά".

"Οι ΗΠΑ είναι συνηθισμένες σε αυτό, πολύ καιρό - βασικά 70 χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ηγεσία των ΗΠΑ έχει συνήθως το δύσκολο έργο να ικανοποιεί τους πάντες, αλλά σίγουρα όχι με πολλά χειροκροτήματα".

"Τώρα, αυτό είναι η φύση της ηγεσίας στην ευρύτερη κοινότητα των εθνών», είπε. "Και βέβαια αντιμετωπίζουμε κριτική. Μήπως μας αρέσει αυτό; Υποθέτω, όχι.Αλλά αυτό συμβαίνει, και έρχεται μαζί με την ηγεσία."

Ερωτηθείς ποιος είναι ο ρόλος των ΗΠΑ - ειδικά του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου – που είχε συμμετάσχει στην ελληνική κρίση, η απάντηση του Wittig ήταν ευγενική αλλά σαφής: Οι ΗΠΑ είχαν προσφέρει πολύτιμες συμβουλές. Δηλαδή, οι ΗΠΑ δεν είχαν απολύτως κανένα ρόλο.

Στην πραγματικότητα, η Γερμανία είχε αγνοήσει την πρότασή Lew ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και όχι απλώς μια άλλη δόση λιτότητας.

"Είναι ένα σημείο καμπής, μια μεγάλη αλλαγή", δήλωσε ο Jeremy Shapiro, πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης Ομπάμα, που μελετά τώρα τα ευρωπαϊκά θέματα στο Ινστιτούτο Brookings. "Η Γερμανία όταν μπορούσε προτίμησε να διατηρήσει ένα χαμηλό προφίλ."

Όχι πλέον, ειδικά η σκληρή γραμμή που είχε στο θέμα της δημοσιονομικής πολιτικής την οδήγησε να επιμείνει με αποτέλεσμα να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτή την περίπτωση.

Ακόμα πιο αξιοσημείωτο ήταν η δράση της Γερμανίας, είπε ο Shapiro. Παρά την πολύ φλυαρία για το πώς η Γαλλία έδρασε τις τελευταίες ώρες των διαπραγματεύσεων, και πώς άλλα κράτη της ΕΕ στάθηκαν δίπλα της, η Γερμανία είχε το προβάδισμα στο τέλος.

Η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία - ήταν "ένα μεγάλο μπλοκ", είπε ο Shapiro - ήταν πολύ μακριά από το να είναι ενθουσιώδεις. Το γερμανικό μπλοκ προέρχεται κυρίως από τις μικρότερες χώρες, όπως τη Φινλανδία, τη Σλοβακία και τις χώρες της Βαλτικής, των οποίων κύριο μέλημα δεν είναι η τύχη της Ελλάδας αλλά η προστασία τους από τη Ρωσία.

"Είναι λίγο σαν το συνασπισμό που είχε ο Πρόεδρος George W. Bush κατά το δεύτερο πόλεμο του Ιράκ", είπε ο Shapiro. "Είναι λιγότερο από ό, τι συναντά το μάτι. Και το οικονομικό σχέδιο είναι τρελό."

Μπορεί να είναι σαν το δεύτερο πόλεμο του Ιράκ για έναν άλλο λόγο: μακροοικονομία. Η κυρίαρχη κεϋνσιανή άποψη - εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη μεταξύ των ακαδημαϊκών και πολλούς φορείς χάραξης πολιτικής εκτός της εξυπηρέτησης του χρέους που είναι μια εμμονή της Γερμανίας.

Ο Wittig διαφωνεί. Οι ιδρυτικοί κανόνες της ΕΕ απαγορεύουν τις "διασώσεις", υποστήριξε. Επιπλέον, το "κουρέματα" - συγχώρεση των διακυβερνητικών δάνειων - είναι πολιτικά αστήρικτη στη Γερμανία. "Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη δημοκρατία στην Ευρώπη", είπε.

"Όποια και αν είναι τα ρήγματα έχουν αναδυθεί", είπε, "είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να τα διαχειριστούμε - για να απαλύνουν και να συμφιλιωθούν οι αποκλίσεις που έχουν συγχωνευθεί -. και ίσως επίσης η κριτική και οι παρεξηγήσεις ή αντιλήψεις των εθνών"

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, είπε, οι Γερμανοί και οι Έλληνες παραμείναν εγκάρδιοι, και θα συνεχίσουν να είναι έτσι.

"Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών συχνά συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του. Εκείνος, μιλά άριστα γερμανικά, λόγω της Γερμανίδας συζύγου του".

"Υπήρχε πάντα ένας δεσμός, ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας, και δεν υπήρξε ποτέ καμία αίσθηση εχθρότητας - και αυτό συνέβη ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης."

Δημοφιλή