Κι όμως, οι εφιάλτες μπορεί να σας κάνουν καλό

Κι όμως, οι εφιάλτες μπορεί να σας κάνουν καλό

Βλέπετε ότι τρέχετε και προσπαθείτε να ξεφύγετε, ότι είστε όμηροι, ότι συμβαίνει κάποιο τραγικό ατύχημα ή κάποιος θέλει να σας κάνει κακό και ξυπνάτε ιδρωμένοι και ανήσυχοι μέσα στη νύχτα. Ποιος δεν έχει ζήσει μία αντίστοιχη εμπειρία εφιάλτη; Αυτά τα τρομακτικά όνειρα, όμως, μπορεί να σας κάνουν καλό στην ψυχική σας υγεία.

Σύμφωνα με ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο New York Magazine και έχει τίτλο «The Good Side Of Bad Dreams» (Η καλή πλευρά των κακών ονείρων), οι ερευνητές σε θέματα ύπνου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εφιάλτες αποτελούν ένα μέσο για να επιτευχθεί η συναισθηματική ανακούφιση, που επιτρέπει στο άτομο να εκφράσει το άγχος και το στρες που «κουβαλά» στην καθημερινότητά του.

Όπως εξηγεί το βίντεο «αυτά που μας απασχολούν όταν είμαστε ξύπνιοι, συνεχίζουν να μας απασχολούν και όταν κοιμόμαστε. Το ασυνείδητο του εγκεφάλου “παίρνει” τους φόβους και τους κάνει ιστορίες».

Ορίστε, λοιπόν, πως λειτουργεί. Ο εφιάλτης αναγνωρίζει τον φόβο και τον μετατρέπει σε ανάμνηση. Αυτό βοηθάει επειδή μία ανάμνηση είναι πιο εύκολο να την διαχειριστεί κανείς, αφού σηματοδοτεί κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν και όχι άγχη για τον κόσμο.

Εάν, λοιπόν, ανήκετε μέσα στο 8% των ανηλίκων που βλέπετε εφιάλτες, μην ανησυχείτε. Είναι ο τρόπος που έχει βρει ο εγκέφαλός σας για να ξεπεράσει τους φόβους του.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.